Híreink

Hogyan tisztítsuk a fertőző védőeszközöket?

2020. szeptember 06. 08:08

Vírushelyzetben potenciális fertőzésveszélyről beszélhetünk a tűzoltók beavatkozásai során. Vegyi vagy biológiailag veszélyes anyagok jelenlétében történő beavatkozásoknál a tűzoltóságnak van egy bevett eljárásrendje a szennyezett védőruházat kezelésére. Vírushelyzetben viszont nem lehet a beavatkozásoknál (balesetnél) vegyvédőruhát viselni, marad a normál védőöltözet. Mit javasolnak ilyenkor a német szakemberek?


Fertőző vagy sem?

A koronavírus-járvány idején gyorsan felmerült a kérdés: hogyan tovább? A veszélyesanyag-balesetek ritkán fordulnak elő és az esetek többségében beazonosítható a veszélyes anyag vagy legalább az anyagcsoport. A Covid-19 esetén a feltételezett esetek száma nagy lehet. Másrészt a Covid-19 feltételezett eseténél nem kerül sor vegyi védőöltözet használatára, pedig a mentesítési, fertőtlenítési eljárásokat ezekhez a védőruházatokhoz dolgozták ki. 

Az egyszer használatos, eldobható védőruházat alkalmazása igazán csak bizonyított esetben lehet opció. Marad tehát a normál bevetési védőruha és ebből következően a gyors tisztítás lehetőségének megteremtése. 

Útmutató a tisztításhoz

  • A légzőkészülékek tisztítása csak védőköpenyben, kesztyűben, minimum FFP2-es légző álarcban végezhető. 
  • A légzőkészülék tisztítása csak segédeszközzel, a kefenyéllel kaparással, illetve kefe fejjel tisztítva végezhető. Kézzel tilos érinteni!
  • A védőruhát helyezzük közvetlenül egy erre a célra szolgáló mosógépbe, amelyet nem használnak más mosáshoz. 
  • A mosási ciklusban is használjunk vírusölő tisztítószereket (pl.: ecetbázisú vagy ecetsav alapú), de legyünk óvatosak: ügyeljünk a helyes adagolásra és a gyártó utasításaira!
  • A mosógép külsejét felületfertőtlenítővel kezeljük. 
  • A mosógép hőmérsékletét minimum 55 °C hőmérsékletre (a legjobban ajánlott 85 °C) és legalább 15 perc működési időre állítsuk be.
  • A mosás után hosszú ideig szárítsuk, mivel vírusok élettartama hosszabb a nedves környezetben. 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1106 látogató olvasta.