Híreink

Mi az a TACBAG?

2020. június 12. 09:00

Mobil gyorsbeavatkozó? A jövő tömlőkezelése, amit egy tűzoltó kitalált és megalkotott? A szakmai közvéleményt lázban tartja egy ideje ez az új megoldás, hiszen a beltéri tűzoltás, a támadósugarak alkalmazása során könnyítheti meg a tűzoltók munkáját és növelheti a tűzoltóság hatékonyságát.


Tömlővezetés a beltéri tüzeknél

Az első rajok tagjai a saját gyakorlatukból tudják, hogy egy tagolt belső téri beavatkozás során milyen akadályok léphetnek fel. A tömlőcsatlakozó kapcsok egy sarokban vagy ajtónál elakadhatnak. A tömlőt ilyenkor nem lehet tovább húzni, ezzel értékes idő és energia veszik el. Ennek elkerülése érdekében már sok mindent kipróbáltak. A TACBAG nagy újítása az, hogy azzal akarja megakadályozni ezeket a helyzeteket, hogy a tömlőtartalékot zsebébe tekeri.

 


 

Kis túlzással mobil gyorsbeavatkozónak is hívhatjuk, mert D25-ös merev szabványos tömlőből áll, amelyhez mindkét oldalon C-kapoccsal lehet csatlakozni. A TACBAG-on belül a tömlőt a gyorsbeavatkozóhoz hasonlóan tekercselik fel, amely a tömlő végének meghúzásával lazul. Az orsó tetején található egy rövid csatlakozó tömlő a tápvezetékhez történő csatlakoztatáshoz.

 

 

Jelenleg elérhető 26,5 m, 31,5 m és 36,5 m tömlőhosszban.

A gyártó 230–250 l / perc áramlási sebességet adott meg, amelyet már több kísérlettel is alátámasztottak.

Alkalmazható:

  • Mobil gyorsbeavatkozóként
  • Beltéri tűzeseteknél
  • Magasból mentő járművön

A beltéri tűzoltást könnyítheti meg leginkább a füsthatáron történő elhelyezésével; a gyakorlatok és a beszámolók eredményes alkalmazásokról szólnak. Az elakadások és a tömlőcipelés egy részének elmaradásával jelentősen gyorsítja és könnyebbé teszi a beavatkozást. 

 

Fotó: TACBAG

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1401 látogató olvasta.