Híreink

Műhelyvita: különleges mentések kockázatcsökkentési lehetőségei

2019. május 10. 11:04

2019. május 23-án, az Óbudai Egyetem Biztonságtudományi Doktori Iskolájában zajlik Jackovics Péter tű. ezredes „Katasztrófa-segítségnyújtás során végzett különleges mentések kockázat-csökkentésének lehetőségei” című doktori értekezés-tervezetének műhelyvitája.


A katasztrófa-segítségnyújtás egyik szélsőséges területe a különleges mentéseket végző és speciálisan felkészült önkéntes és hivatásos szervezetek tevékenysége. Hazánkban és külföldön egyre nagyobb szerepet kap a mentésekre való eredményes felkészülés. A hivatásos katasztrófavédelmi erők, felismerve az összetett balesetekből és a dinamikusan változó, komplex veszélyeztetettségből kialakuló helyzeteket, a tűzoltás és a műszaki mentés mellett már jelenleg is alkalmazzák az alpintechnikai mentést (magasból és mélyből mentés eseteiben). Komoly problémát jelent azonban, hogy a különleges mentéseknél alkalmazott eszközök használatának módszerei és a mentések tényleges lebonyolítása sok esetben csak szájhagyományon alapuló módszerekre támaszkodik.

A szerző doktori kutatása során olyan tradicionális módszereket keresett, melyek újszerűen alkalmazhatók a katasztrófavédelemi felkészítések során: a SOL- és a Q-módszertant. A doktori értekezés elsősorban a gyakorlati tapasztalatokat igyekszik elméleti megközelítésben értelmezni.

 

Az értekezés-tervezet szövege itt érhető el (pdf formátumban).

Az esemény részletei az Óbudai Egyetem honlapján találhatók meg.

Vissza

Ezt a hírt eddig 816 látogató olvasta.