Híreink

Szakmai tájékoztató legfeljebb 4 méter belmagasságú helyiségek füstszakaszolásáról

2019. január 23. 11:13

A BM OKF Tűzmegelőzési Főosztálya 2019. január 17-én tette közzé a 4 méter alatti belmagasságú helyiségek füstszakasz-kiterjedéséről és szakaszolásáról szóló szakmai tájékoztatóját, amely alapvetően egy erre vonatkozó német szabályozásra épül. A tájékoztatót és a német szabályozás elérhető linkjét tesszük közzé.


Az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelettel kiadott Országos Tűzvédelmi Szabályzat 93. § (1) bekezdése az alábbiak szerint szabályozza a füstszakaszolást:

93. § (1) A hő- és füstelvezetéssel érintett helyiségben füstszakaszokat kell létesíteni, ha

a) közlekedő, folyosó esetén a (2) bekezdés szerinti, menekülésre számításba vett útvonal legnagyobb hosszúsága meghaladja a 40 métert vagy

b) egyéb helyiség esetén annak alapterülete meghaladja az 1600 m2 -t vagy hosszúsága a 80 métert.

Az idézett rendelkezés előírja a füstszakaszolást a hő- és füstelvezetésre kötelezett helyiségekben, ha a helyiség geometriája meghaladja a b) pont szerinti értékeket, de a füstszakasz megengedett nagyságát a rendelet nem határozza meg. A füstszakasz kiterjedésének megállapítása és a füstszakaszolás módjának megválasztása tervezési feladat. Füstszakaszolásra olyan megoldás választható, amely a füst terjedését ténylegesen meggátolja (erre nem alkalmas pl. a födémről 20-30 cm-re lelógatott szerkezet vagy ilyen méretű gerenda, légcsatorna).

Irányadó értékként figyelembe vehető a korábbi hazai szabályozások által meghatározott 1.600 m2 maximális megengedett alapterület, illetve más, külföldi szabályozás által meghatározott érték, ha a tűzvédelmi elvárások – különös tekintettel a füstelvezetésre vonatkozó követelmények – a hatályos hazai szabályozáshoz hasonló elveket követnek.

Erre egy lehetséges példa a gépjárműtárolók létesítésére és használatára vonatkozó német szabályozás, amely sprinklervédelem nélküli mélygarázs esetében 2500 m2 -ben, sprinklerezett mélygarázs esetén 5000 m2-ben határozza meg a füstszakasz méretét (amely többszintes is lehet), az alábbi követelmények mellett:

  • a falak, födémek tűzállósági teljesítménye legalább EI 90, - a burkolatok, szigetelések tűzvédelmi osztálya A1-A2,
  • a füstszakaszokat elválasztó fal tűzvédelmi osztálya A1-A2, tűzállósági teljesítménye legalább EI 30, a falban füstgátló vagy A1-A2 tűzvédelmi osztályú, füsttömör és füst jelenléte esetén önműködően csukódó nyílászárókat alkalmaznak,
  • más rendeltetésű szinteket kiszolgáló lépcsőházhoz, lifthez tűzgátló előtéren keresztül kapcsolódik a garázstér,
  • a gépjárműtároló más gépjárműtároló helyiséghez közvetlenül legalább EI2 30-C ajtón keresztül kapcsolódhat,
  • két, egymástól független kiürítési utat biztosítanak a gépjárműtároló valamennyi pontjáról, az egyik irány vezethető a rámpán,
  • valamennyi tartózkodási helyről 30 méteren belül legalább egy menekülési utat képező lépcsőház elérhető, a 30 métert légvonalban, de épületszerkezeten át nem vezetve kell mérni,
  • a padlón és a falakon jelölik a menekülés irányát, a falon lévő jeleket megvilágítják,
  • biztonsági világítást létesítenek,
  • sprinklerberendezést létesítenek, ha a gépjárműtároló padlószintje a környező terepszintnél több, mint 4 méterrel lejjebb található és az épület nem kizárólagosan gépjármű tárolására szolgál (kivéve, ha az egyéb rendeltetés és a gépjárműtároló nem áll egymással összeköttetésben).

BM OKF Tűzmegelőzési Főosztály

Forrás: BM OKF

A német szabályozás.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1076 látogató olvasta.