Híreink

Mi olvasható a Védelem februári számában?

2018. január 18. 09:15

A februári szám 22 cikkével a lap a 25. évfolyamába lépett. Ebből az alkalomból az új megoldások irányába fordultunk! Fókuszba helyeztük a tűz érzékelés és jelzés új megoldásait, az aspirációs rendszereket, a napi tűzvédelmi dokumentáció készítés számítógépre adaptált fejlesztéseit, a képzés új formáit, a műszaki mentés és veszélyes anyag felszámolás technikai és módszertani lehetőségeit, a hő- és füstelvezető ablakok és légcsatornák kérdéseit.


Tanulmány

Feri Róbert A beépített tűzjelző rendszerek téves jelzéseinek megszüntetése IV. – tűzátjelzés szűrése                            

Az első részben a téves jelzések megszüntetésének módjaival és téves jelzés szűrési eljárások típusaival foglalkoztunk. A második részben áttekintettük, hogy a tűzvédelmi hatóság mely fázisokban avatkozhat be hatékonyan, alkalmazva a hatályos jogszabályokban rögzítetteket, illetve bemutattuk az egyes szereplők feladatait. A harmadik részben néhány gyakorlati példával nyújtottunk segítséget a téves jelzések megszüntetéséhez. Ebben a cikkben, a szakirodalomban szereplő eljárásoktól eltérően egy másik lehetséges műszaki megoldást mutatunk be, amit a jelenlegi jogszabályi környezet nem támogat, igaz nem is tilt!

 

Török Antal Háztartási villamos vezetékek tűzveszélyessége

Milyen szerepet játszanak a háztartási villamos vezetékek és azok kötéseinek milyen hatása lehet az épületben keletkező tűzveszélyre? A gyakorlati tudásunk és a külföldi statisztikai adatok inspirálta szerzőnket arra, hogy konkrét terheléses vizsgálatokkal elemezze az egyes vezetékek és kötésfajták szerepét ebben a folyamatban, s megállapítsa a legbiztonságosabb megoldásokat.  

 

Fókuszban

Tóth Gergely Címzett robbanásbiztos (Ex-es) tűzjelző rendszer a Siemens-től

A robbanásveszélyes területek tűzvédelme a jelzéstechnikában is speciális követelményeket támaszt. Erre reagálva a Siemens a közelmúltban olyan új speciális tűzjelző eszközökkel jelent meg a piacon, amelyek telepíthetők robbanásveszélyes területekre és címzett jelzés továbbítást valósítanak meg. Ez a termékcsalád már megtalálható a piacon más gyártóknál is, de az ASAtechnology™ új dimenziót mutat ezen a területen. Szerzőnk ennek jellegzetességeit mutatja be.

 

Mitru Csaba Hő- és füstelvezető rendszer vezérlőközpont – POLON-ALFA UCS-6000

Az aktív tűzvédelmi berendezések széles skáláját alkalmazzuk napjainkban. Ezek, a tűzvédelmi koncepciónak és a követelményeknek megfelelő, összehangolt működtetése komoly vezérlést igényel. A bemutatott központ a tűzvédelmi funkciókon felül a napi komfort szellőztetés vezérlését is képes ellátni.

 

Szakács Tibor Tűzjelző rendszer korszerűsítése lépésről lépésre

A Lurdy ház nagy Bevásárló- és Irodaközpont, ahol a tűzjelző rendszer korszerűsítését határozták el, amelynek során a Siemens migrációs lehetőségeinek széles körét bevetve végezték a korszerűsítést. Szerzőnk a projekten keresztül vezet végig a tűzjelző rendszerek korszerűsítésének lépésein.

 

Tóth Zoltán FUMEREX önálló füst és szénmonoxid érzékelő beépített GSM modemmel

A lakásokban, kisebb épületekben az életvédelem eszköze legyen egyszerű, hatékony és legyen képes hatékony riasztást adni. Azért érdemel különös figyelmet a szerzőnk által bemutatott eszköz, mert a litván fejlesztők ennél sokkal több célt tűztek maguk elé. Érzékelőjük képes füstöt és CO-t érzékelni, veszély esetén azonnali riasztási jelzést leadni, s ezen felül akár öt mobiltelefonra is riasztási jelzést küldeni.

 

Megelőzés

Nagy Zoltán Aspirációs rendszerek alkalmazása tűzjelző rendszerekben a TvMI tükrében                              

Milyen építészeti fejlődés és milyen vizsgálatok sora vezetett oda, hogy az aspirációs füstérzékelés az új OTSZ megjelenését követően önálló észlelési elvként megjelent a magyar tűzvédelmi szabályozásban is. Szerzőnk azt is bemutatja, hogy melyek az aspirációs rendszerek leggyakoribb alkalmazásai és jelentős szakmai értelmezési kérdésekre irányítja a figyelmet. 

 

Nagy Katalin Hő- és füstelvezető ablak – méretezés, fából, egyben, külön?

A tűzvédelmi szakértői fórumon többször felmerült a füstelvezető ablak kérdésköre. Milyen műszaki megoldások léteznek? Kell-e az egyben vizsgált szerkezetekhez még motort, működtető szerkezetet választani? Milyen árkategóriában mozognak az előírásoknak valóban megfelelő füstelvezető ablakok? Lehet-e fából? A homlokzatra beépíthető hő- és füstelvezető szerkezet, leánykori nevén hő- és füstelvezető ablak műszaki kérdéseit mutatja be szerzőnk egy egyszerű hasonlat segítségével.

 

Reich Kristóf, Szabó András Tűzvédelmi dokumentációkezelő – Hilti CFS-DM

Az egyre bonyolultabbá váló épületeinkben a követelményeknek megfelelő tűzvédelmi dokumentáció készítése és naprakészen tartása komoly feladat. A Hilti szakemberei által kifejlesztett tűzvédelmi dokumentációkezelő szoftverrel egyszerűbbé válik. Az okostelefonra elérhető applikációból (Android, iOS) és a számítógépes felülethez használható felhő alapú rendszerből álló dokumentációkezelőt mutatják be szerzőink.

 

Lestyán Mária Hő- és füstelveztő légcsatornák ellenőrzése 

A 2017. december 01.-vel módosult Hő- és füst elleni védelem Tűzvédelmi Műszaki Irányelv (TvMI) kiegészült egy M melléklettel. A Tűzállósági teljesítménnyel rendelkező szellőzővezetékek, légpótló, hő- és füstelvezető légcsatornák ellenőrzési szempontjai a tervezés és használatbavétel során – című mellékletből eredő feladatokat és megoldásokat mutatja be szerzőnk.

 

Kutatás

Horváth Ákos, Nagy Attila A vegetációs tűzesetek meteorológiai körülményei

Az erdő és tarlótüzek kialakulásában meghatározó szerepe van az időjárásnak. Sokszor nem is a tűzeset napjának időjárási körülményei, hanem a megelőző hetek, néha hónapok csapadék és szélviszonyai határozzák meg, a természetben előforduló un. vegetációs tűzesetek valószínűségét. Hogyan lehet a tűzveszély mértékét meteorológiai adatokkal előre jelezni? Az aszályos területek előre jelzése tűzvédelmi és gazdasági szempontból is jelentős lépés lehet.

 

Ténykép

Kovács Zoltán, Szakács Miklós, Dr. Hesz József  A mentő tűzvédelem 2017. évi adatai                   

2017-ben Magyarország mentő tűzvédelmének szerkezetében nem történt változás. Az események száma a 2016. évi 63.319-hoz képest jelentős mértékű emelkedést (23%) mutat, összesen 77.965 eseményt kellett kezelni. Ez az emelkedés rámutat arra is, hogy a készenléti egységek munkája mellett továbbra is fontos a megelőzés, ellenőrzés, tájékoztatás, a mentő és megelőző tűzvédelem szoros, egymásra épülő tevékenysége.

 

Technika

Baráth Tibor, Szemlits Gyula Weber Rescue akkumulátoros - hidraulikus mentőeszközök II.

A technológiai és ipari fejlődés egyik aktuális iránya az akkumulátorok és a hozzá kapcsolódó rendszerek. A Weber Rescue ezen új technológiákat és fejlesztéseket kihasználva megalkotta az akkumulátoros műszaki mentő berendezések legújabb generációját. Cikkünk második részében az akkumulátoros tápegységekről il­letve a speciális eszközökről ejtünk szót, valamint összefoglaljuk az akkumulátoros technológia előnyeit.

 

Adorján Attila Dräger X-am®  8000 – az innovatív gázdetektor

A Dräger mérnökei a műszer tervezésekor a könnyű működtetés és a hatékony mérés követelményeit emelték figyelmük központjába, amit a felhasználók igényein teszteltek. Az eredmény az iparági követelményeket messze kielégítő, egyszerűen és könnyen végezhető felderítés, szivárgáskeresés vagy veszélyes környezetbe lépés előtti mérés.

 

Szabályozás

Badonszki Csaba Változások a „Hő és füst elleni védelem” című Tűzvédelmi Műszaki Irányelvben

2017. év második félévére a TvMI-k kidolgozásáért felelős Tűzvédelmi Műszaki Bizottság a „Hő és füst elleni védelem” című TvMI módosítását határozta meg feladatként. A cikkben ezen TvMI változásait foglalja össze a szerző.

 

Dr. Bleszity János – Dr. Joó Bálint Tűzvédelmi törvénykezés az ezredfordulón III.

A tűz elleni védekezés belső szakmai tagozódása hazánkban a XIX. század utolsó harmadában – a szervezett szerű tűzvédelem kialakulásával – vette kezdetét. Az önkéntes tűzoltó egyesületek feladata az élet- és vagyontárgyak mentésére és a tűzoltásra koncentrálódott. A Magyar Országos Tűzoltó Szövetség tevékenysége a tűzoltó mozgalom szervezésére, fejlesztésére és szakmai érdekképviseletére terjed ki.

 

Tűzoltás- műszaki mentés

Dombrády Gábor Személymentés – Multifunkciós mentőhevederrel

A multifunkciós mentőheveder általános, majd a személymentésen kívüli alkalmazási módokban történő felhasználása után, szerzőnk a személymentésben történő alkalmazási lehetőségeit villantja fel. Látni fogjuk, hogy ezek a mentési technikák egyszerűen, gyorsan és biztonságosan alkalmazhatóak/bevethetőek, természetesen ez függ az állomány gyakorlottságától is.

 

Oláh Péter, Kovács Bonifác Veszélyes áruk tartányos szállítása – a káresemények hatékony felszámolása    

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a FER Tűzoltósággal közösen 2017. áprilisában szakmai konferenciát szervezett a veszélyes anyag közúti- és vasúti szállítás során fellépő káresemények szakszerűbb felszámolására, a bekövetkezett események során szerzett tapasztalatok kiértékelésére. A rendhagyó konferencián az igazgatóság területén működő tűzoltóságok tűzoltás vezetésére jogosult vezetői, valamint a MOL Nyrt. és a FER Tűzoltóság tűzoltási- és műszaki mentési területen dolgozó szakemberei vettek részt. A tapasztalatokat adjuk közre.

 

Képzés

Dicse Jenő A gyakorlatorientált elektronikus oktatás lehetőségei az önkéntes tűzoltók képzésében

A legutóbbi, Balatonföldváron megrendezett MTSZ szakmai napon az Atomerőmű Tűzoltóság bemutatta a modernizált műveletirányító járművét. A korszerű technika mellett szó esett a képzésről is, hiszen jól tudják: a tűzoltásvezető még egy ilyen modern támogatás mellett sem lehet igazán eredményes a megfelelően képzett tűzoltói állomány nélkül. Mik a képzés új lehetőségei?

 

Kirov Attila Hagyományos megoldások alkalmazása a taktikai gyakorlatok során

A tűzoltók tűzeseti feladatokra történő felkészítésének örök kérdése a tűz imitálásának és a minél életszerűbb körülmények megteremtésének a lehetősége. Életszerű gyakorlási lehetőségek, a tűz imitálásának kérdései, a tűz jelenségeinek és a környezet hatásainak bemutatása, módszerek és megoldások rendszerezett formában szerzőnk összegzésében.

 

Robbanásvédelem

Bónusz János Akkumulátorok töltése – hidrogén koncentráció egy nagylégterű csarnokban   

Mi történik az akkumulátor töltésekor? Mekkora az akku­mulátorcellák közvetlen környezetének robbanásveszélyes tere? Szerzőnk egy nagy légterű csarnokban a targoncaakkumulá­torok töltése során keletkezett és mért hidrogénkoncentrációt elemzi, egyben összegzi a tapasztaltakat.

 

Fórum

Digitális forradalom a tűzvédelembenHatékonyabb készülék-ellenőrzés

A közelmúltban mutatták be a fejlesztők a fiREG szoftvert, melynek segítségével a helyszíni karbantartási feladatok a megszokott papíralapú munkavégzéssel szemben akár okostelefonról könnyen, gyorsan, hatékonyan, papírmentesen dokumentálhatók. A szoftver fejlesztői célként tűzték ki, hogy megszüntetik, de legalábbis minimálisra csökkentik a tűzvédelmi karbantartó szakma papírfelhasználását. Mindezt úgy, hogy minden jogszabálynak, követelményeknek megfeleljen a karbantartó vállalkozás, illetve a készenlétben tartó.

 

Védelem Katasztrófavédelmi Szemle – Megrendelhető

Email: szerkesztoseg@vedelem.hu

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1612 látogató olvasta.