Híreink

Közel ezer füstmérgezett - a falakon nem volt korom

2017. augusztus 18. 12:52

A világ egyik nagy, sok áldozatot követelő tűzesete 1980-ban az amerikai Las Vegasban történt, ahol speciális légtisztító berendezések működtek és sokan – szakemberek is - azt hitték ezek a füstöt is képesek megtisztítani. Ezt a tévhitet sajnos 650-en füstmérgezést szenvedett ember cáfolta meg.


Egyre többször hallani, hogy a vízpermet képes a füstöt megszűrni, felhígítani. Ez sajnos tévedés! Az egyik eddigi legtöbb áldozatot követelő, a füst mérgező szerepét bizonyító és a víztisztító hatását cáfoló tűzeset a 1980-ban a Las Vegas-i MGM Grand Hotel-ben történt. A szupermodern szállodában speciális légtisztító berendezések voltak felszerelve. Az ott keletkezett tűzben több, mint 650 fő szenvedett füstmérgezés. A 85 halálesetből 75 szén-monoxidmérgezés volt.

Ez mutatott rá, arra, hogy a speciális légtisztításra szánt rendszerek sem voltak képesek a mérgező gázok mindegyikét eltávolítani a füstből. A füsttel szennyezett levegő a szellőzőrendszeren keresztül az épület tetején lévő légtisztítókban „korom-mentesítve” lett ugyan, de a szén-monoxiddal szennyezett, látszólag tiszta levegő az épület azon részeiben szedte áldozatait, amelyek messze estek a tűztől. Itt nem volt a falakon nyoma koromnak, füstnek, nem volt látható jele annak, hogy a levegő mérgező gázt tartalmazhat így az emberek a veszélyt sem érezték.

A megállapítás: a füst elvezetéséről gondoskodni kell.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1247 látogató olvasta.