Híreink

Oltórendszer autóbuszok védelmére

2017. május 30. 09:09

Az autóbusztüzek keletkezési körülményei következtében a gépjárművek és köztük az autóbuszok tűzvédelme napjainkra hazánkban is kulcsfontosságú kérdéssé vált. A gépjárműgyártók és üzemeltetők részéről egyre többször merül fel az igény, hogy maximális biztonságban tudhassák értékeiket és a rájuk bízott személyek épségét is. Milyen megoldási lehetőségek vannak?


Teszt menet közben

A munkagépek és gépjárművek motortér védelmében a szakma által már ismert FirePro aeroszolos oltórendszerek eddig is képviseltették magukat. Az idei évben azonban felmerült egy új igény, amelyet az aeroszol – a technológiájából adódóan – nem tudott teljesíteni.

A BKV Zrt. elvárása egy speciális teszt elvégzése volt, amelynek protokollját maga a tömegközlekedési vállalat állította össze a saját igényeinek megfelelően.  A fő szempont az volt, hogy menet közbeni oltás során győződhessenek meg a rendszer oltásteljesítményéről. A hatékonyság megállapításához az oltás utáni üzemanyag befecskendezés is szerepelt a teszt leírásában. A védendő motortér négy kritikus pontját jelölték ki, ahol tálcában benzin, gázolaj és fűrészpor keveréke lett meggyújtva és a négy tűzfészek egyidejű eloltása volt az oltórendszer feladata. Egy ilyen bonyolult feladathoz alternatívaként a DAFO oltórendszert ajánlottuk. Kétféle protokoll alapján történtek az oltástesztek, amelyekről rövid video összeállítás is készült.

A kisfilm megtekinthető ide kattintva.


A lineáris érzékelő kábel 180 °C-nál lép indít

 


A beépített oltóanyagtartály

Az így meggyújtott jármű motorja, a motortér vízzel történő leöblítését követően is tökéletesen működőképes maradt, vissza tudtak vele állni a buszgarázsba, a busz érzékelhető károsodást nem szenvedett.  A DAFO oltórendszer bizonyította hatékonyságát! Ezek után a rendszer jogosult lett arra, hogy a BKV Zrt. által üzemeletetett buszokba telepíthető legyen. Az OKF forgalmazási engedély megszerzése után meg is kezdhettük az első telepítéseket az egyik legjelentősebb hazai buszgyártónál, ahol az azóta eltelt időszakban több tucat rendszer látja már el védelmi feladatát a közösségi közlekedésben.

A DAFO oltórendszerről

Az oltórendszert Svédországban fejlesztették ki és innen indult hódító útjára világszerte.  A rendszer tervezése minden esetben a svéd SBF 128 szabvány szerint történik, meghatározzuk a helyes oltóanyag mennyiséget és azt is alkalmazzuk, hiszen ez az alapja a megbízható védelemnek.   

A rendszer teljesen automata, megbízhatóan jelzi és rendkívüli hűtőhatásának is köszönhetően néhány másodpercen belül eloltja a tüzet. Lineáris hőkábel korai tűzjelzést adva, 180 °C-nál lépteti működésbe a rendszert. Aktiváláskor a nitrogén, mint hajtógáz egy dugattyú segítségével az oltóanyagot a tartályból az egyedileg lehajtott csővezetékrendszerbe juttatja. Innen a speciális fúvókákon keresztül jut a védendő tér minden kritikus pontjára, így biztosítva a teljes védelmet.


Az oltórendszer felépítése

 

Fő tulajdonságai

  • Alacsony nyomású rendszer;

Egy esetleges balesetkor bekövetkező rendszersérülés esetén is biztosított a személyek biztonsága.

  • Környezetbarát oltóanyag, amely -50°C-ig fagyálló;
  • Rendkívüli hűtőhatás;

A videóban nyomon követhető, ahogy a teszt folyamán a motortér hőmérséklet 606 °C-ról 28,7 °C-ig csökken másodperceken belül.

  • Nem károsítja alkatrészeket és könnyen eltávolítható oltás után a motortérből;

Nem káros a motortérben található eszközökre, berendezésekre és oltás után egyszerűen vízzel leöblítve eltávolítható a védett térből.

  • A busz egyéb rendszereitől függetlenül is működőképes;

Az rendszer a busz áramellátásáról és saját energiaforrásról is el tud indulni, így minden esetben képes ellátni oltási feladatát.

  • Biztos tűzjelzés;

Az érzékelés fejlett lineáris hőkábellel történik, amely nem érzékeny a környezeti behatásokra és kevésbe sérülékeny, mint a nyomás alatt lévő érzékelő vezetékekkel felszerelt egyéb oltórendszerek.

  • 10 évig az oltóanyagtartály gondozásmentes;

10 év után kell kizárólag újratölteni oltóanyaggal.

A DAFO oltórendszerek az autóbuszok mellett tökéletes védelmet biztosítanak építőipari -, bányaipari-, mezőgazdasági-, vagy akár faipari berendezések részére is.

 


Oltás után működőképes maradt a motor

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az aktív járművédelem Magyarországon egyre szélesebb körben terjed, egyre több iparágban tartják fontosnak ilyen jellegű biztonságtechnikai megoldások bevezetését, amellyel nem csak az értékek megőrzése a cél, hanem kiegészül a személyek biztonságának megerősítésével. További bíztató jel, hogy a biztonságtechnikai berendezések telepítése ma már korai megtérüléssel is megvalósulhat, hiszen a biztosító társaságok kedvezményt nyújtanak díjaikból, az ilyen jellegű beruházások kockázatcsökkentő hatása okán. 

Kőrösi Kitti értékesítési vezető
FirePro Hungary Kft., a DAFO rendszer forgalmazója
www.firepro.hu

 

 

  

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1493 látogató olvasta.