Híreink

Építésügyi műszaki irányelvek készülnek

2017. május 23. 10:19

A szabványosítás időigényes folyamat, szabályai európai szinten rendezettek. Az építésügy területén a magyar nemzeti szabványok jelentős része pedig már korszerűtlennek tekinthető. Ezért is született döntés az építésügyi műszaki irányelvek kidolgozásáról, majd az ezeket kidolgozó Építésügyi Műszaki Szabályozási Bizottságról. Akár a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek ezek előképének is tekinthetők.


A 2016. évi CXVIII. törvény módosította az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvényt (Magyar Közlöny 178. szám). A módosítás arra irányult, hogy kidolgozásra kerüljenek az önkéntesen alkalmazható építésügyi műszaki irányelvek.

Ezek hangsúlyozottan olyan esetekre vonatkoznak, ahol csak hazai alkalmazású szabályozás van. Az építésügyi műszaki irányelvek építőanyagokra, építéstechnológiákra, építészeti programokra és épületszerkezetekre vonatkozhatnak. 

A törvénymódosítás egy rövid, keretjellegű szabályt ad, s ennek felhatalmazása alapján a 36/2016. (XII. 29.) MvM rendelet szabályozza az építésügyi műszaki irányelvek kidolgozásáért felelős bizottság létrehozására, összetételére, feladatkörére és működésére vonatkozó részletes szabályokat. 

A Bizottság elnöke a miniszter által kinevezett szakmai vezető. A Bizottság további tagjai:

  • a Magyar Építész Kamara,
  • a Magyar Mérnöki Kamara,
  • a Magyar Szabványügyi Testület,
  • az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság,
  • a Lechner Tudásközpont Területi, Építészeti és Informatikai Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság,
  • az Országos Atomenergia Hivatal, valamint
  • a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

által a Bizottság elnöke felkérésére delegált egy-egy személy. Ismereteink szerint ez első mintegy 30 irányelv előkészítése zajlik.

Az építésügyi műszaki irányelvek közzététele honlapon, nyilvánosságot biztosító módon történik majd. Alkalmazásuk – a szabványokhoz hasonlóan – önkéntes, azonban a beruházó az adott projekthez vagy projektcsoporthoz kötelezően előírhatja alkalmazásukat.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1283 látogató olvasta.