Híreink

Fogyatékossággal élők kimenekítése – érzékenyítő bemutató és előadás

2016. november 02. 09:48

Az MTSZ Szakmai Napok egyik programjaként Nagy Zoltán tartott gyakorlati bemutatót a látogatóknak, akik tesztelhették magukat a különböző akadályok közötti mozgásban vakként vakvezető kutya segítségével. Ezt követően rendkívül érdekfeszítő előadásban számolt be a menekítés speciális sérült emberekkel kapcsolatos kérdéseiről.


Fogyatékossággal élők kimenekítésének speciális kérdései és megoldási lehetőségei témájában a kapcsolatfelvétel, a megszólítás, a légzőkészülékben való kommunikáció, a lehetséges testkontaktus módjaiba engedett betekintés, amit BAZ megyében már számos fórumon tűzoltók és fogyatékkal élők között a gyakorlatban is alkalmaztak. Legutóbb a Miskolci Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság mindhárom szolgálati csoportja helyismereti gyakorlaton, majd ellenőrző gyakorlaton próbálta ki közreműködésével egy látássérült ember kimenekítését füsttel telítődött épületből.

Nagy László széleskörű tapasztalatokkal és speciális felkészültséggel rendelkezik. Születésétől látássérült. Az 1990-es évek elején értelmi fogyatékossággal élők intézményében, majd krízisintervenciós programokat működtető szociális intézményekben dolgozott.  Kitalálója és szervezője az első ellátás specifikus hajléktalan-mentőkocsinak. Ezt követően több szociális és humanitárius szervezetnél, orvos- és mentőcsoport misszióinál dolgozott. Éveken keresztül a legnagyobb alternatív mentőszervezet munkatársa, ahol mentési és mentésszervezési tapasztalatokat szerez, eközben gyermekotthonban és a klinikumban is dolgozik.

A '90-es évek második felétől több hivatásos önkormányzati tűzoltóságnál vonul önkéntesként. Ismereteket szerez a tűzoltás és tűzvédelem területén, cikkeket publikál tűzoltási és egészségügyi szaklapokban. Ő készíti az első HVG nagyinterjút a frissen alakult katasztrófavédelmi intézményrendszer főigazgatójával. A 2001-es árvíznél egy hónapon keresztül hivatásos tűzoltókkal dolgozik.

Látása fokozatosan tovább romlik, majd teljesen megvakul. 2016-ban, vakvezető kutya megszerzésével tud újra érdemi, önkéntesi feladatot vállalni. Kutyája Fecskendő, két éves labrador vakvezető és gyakorlott tűzoltó-segítő kutya. Rendszeresen érzékenyítő foglalkozásokat tart laikusoknak a tűzoltó hivatás szépségéről és nehézségeiről, vegyes vakos/tűzoltó foglalkozásai egyedülállóak a világon: laikusok és szakmabeliek egyaránt  tapasztalatokat nyerhetnek általa vakos tájékozódás, túlélés, fogyatékkal élők kimenekítése vagy éppen rehabilitáció témaköreiben.

Civilként egy ízben a Komáromi hídról lemenekít egy vízbe ugrani akaró öngyilkosjelöltet, másik alkalommal, feleségével égő konyhájú lakásból menekítenek idős asszonyt és adnak jelzést a tűzoltóságnak.

Vakos navigációval kutya nélkül és kutyával túrázik, leghosszabb távolság 32 km a Bükkben. Indul teljesítménytúrán, megyei lépcsőfutó versenyen 9/11 Emlékmenetet hajt végre szolgálatparancsnokával. 18. emeletre.

Vissza

Ezt a hírt eddig 2042 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: