Híreink

Milyen hatása van az egészségügyi maszknak a tűzoltókra?

2020. július 08. 08:32

Habár a koronavírus miatti veszélyhelyzet jelenleg Magyarországon nem követeli meg, a jövőben gyakoribb lehet a bevetési helyszíneken a szövetmaszkot viselő tűzoltók látványa. De hogyan hat ez a maszk a tűzoltókra? Számukra mindez több kényelmetlenségnél – de mennyivel?


A Feuerwehrmagazin.de által elkészített interjúban ezt a kérdést dr. Christian Zilz-cel, a müncheni Ludwig-Maximilians-Universität orvosával járták körül.

 

Légzési nehézségek

Az orr- és száj elé helyezett maszk értelemszerűen egyfajta ellenállásként viselkedik, amelynek hatására – elsősorban bizonyos meglévő, pl. a szívet, tüdőt vagy izmokat érintő betegségek, de akár az erős túlsúly esetén is – a légzőizmok túlterheltsége alakulhat ki. Ez akár légzési acidózishoz is vezethet, vagyis a szén-dioxid túlzottan felszaporodik a vérben, amelynek pH-ja ezáltal leesik, tehát savassá válik. Ennek elsődleges tünete fejfájás és álmosság, amely – igen súlyos esetekben – bódulatig, vagy akár kómáig is fokozódhat.

 

Szén-dioxid: a vérben igen, a tüdőben nem

A nyilatkozó szakértő szerint annak esélye, hogy a maszk miatt szén-dioxid kerüljön a tüdőbe (vagyis a tűzoltó a saját, elhasznált levegőjét lélegezze ismét be), elhanyagolható. A problémát inkább az okozza, hogy a tűzoltók eleve megterhelő munkájával járó kockázatokat – a hőség, a fizikai megerőltetés miatti keringési és légzési terhelés stb. – növeli a maszk, hiszen nehezíti a légzést. Ráadásként a maszk viselése miatt a nagy melegben ajánlott folyadékbevitel is nehézkesebbé válik, ami egy újabb kockázati tényezőként értékelhető.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1355 látogató olvasta.