Híreink

Lengyel tragédia szabadulószobában – tanulságok

2019. február 07. 08:51

Öt fiatal lány vesztette életét Lengyelországban egy születésnapi bulin idén január 4-én, miután tűz ütött ki a szabadulószobában, ahova bezárták őket. Mire a tűzoltóknak sikerült eloltani a lángokat, és bejutni a szobába, már csak a holttesteket találták meg. Egy 25 éves férfi égési sérüléseket szenvedett, őt kórházba szállították. Hazánkban is gombamódra szaporodnak az ilyen szabadulószobák, a kaland és a kockázat élményét nyújtva.


A szabadulószobának helyet adó kétszintes épületben, ahol a tizenéves lányok születésnapi bulija zajlott, tűz ütött ki. A kihívott tűzoltók eloltották a tüzet, majd kiderült, hogy a lezárt szabadulószobában rekedt öt játékos meghalt, a hírek szerint szénmonoxid-mérgezésben. Egy 25 éves férfi pedig súlyos égési sérüléseket szenvedett az épület másik részén.

Népszerűek manapság a szabadulós/kijutós játékok nálunk is, az interneten számos eltérő tematikájú és minőségű található meg. Sok lakóépületben, korábbi pincékben, alagsorokban található, de vannak bevásárlóközpontokban, sőt hír szólt egy iskola tetőterében oktatási céllal kialakítottról is. Tűzzel, veszélyhelyzettel kapcsolatos magatartásra felhívó, eligazító szöveggel nem találkoztunk.

Ami – a tragédia mellett – szólásra késztet bennünket, az az egyes hazai üzemeltetők véleménye. Úgy vélik, hogy a szabadulószoba nem veszélyesebb „üzem”, mint bárkinek a saját háza. Lakáshoz hasonlítani egy ilyen létesítményt súlyos tévedés, és sajnos magában hordozza a hibákat.

 

A fő ok, hogy egy ismeretlen helyen, „bezárva”, ismeretlen feladatot kell megoldani. Ezek létesítésekor az adott épületrész (rendeltetési egység) rendeltetése megváltozik, így az addigi rendeltetési egységtől elválasztó tűzgátló építményszerkezetre vonatkozó létesítési követelmények is változnak. A kiürítési, menekülési útvonal nyílászáróival kapcsolatos elvárások is mások egy lakóépülethez képest.

 A „létesítményre” tűzvédelmi szabályzatot kell készíteni. A dolgozókat oktatásban kell részesíteni, nekik pedig a használókat kell kioktatni a veszélyhelyzetben teendőkre.

Ilyen helyen minimum tűzoltó készülékre, a menekülési útvonal jelölésére, az ajtókon pánikzárra, az adott tér azonnali elhagyásának lehetőségére, folyamatos felügyeletre van szükség. Áramszünet esetére is intézkedni kell a tűzvédelmi szabályzatban, a menekülőszobát használók oktatásáról már nem is beszélve.

 

A lengyel tűzoltóság gyors ellenőrzése, a hírek szerint, nem zárult megnyugtató eredménnyel. 178 szabadulószobából 129 nem felelt meg minden előírásnak; 13-at bezártak, 16-ot megbírságoltak.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1404 látogató olvasta.