Híreink

Mi olvasható a Védelem Katasztrófavédelmi Szemle augusztusi számában?

2016. augusztus 04. 13:20

Az augusztusi szám 24 cikke közül nyolc a karbantartásról szóló Tűzvédelmi Műszaki Irányelv főbb megoldásait, szakterületeinek speciális szempontjait mutatja be. A tartalmi változatosságról 16 további cikk gondoskodik: tűzgátló kapuk, kábelátvezetések, építésügyi jogszabályváltozások, tűzvizsgálat; RFID technológia, döntéstámogatás, Rosenbauer At, Bronto Skylift, az önkéntesek bevethetősége, a műszaki mentés fejlesztési lehetőségei, munkavégzés zárt térben. Mire a szabadságok lejárnak mindez az olvasók kezében bizonyítja a szakmai sokszínűséget.


Tanulmány

 

Kakasy Gergely László
Tűzgátló kapuk III. – Piaci kínálat és összehasonlítás

Szerzőnk, sorozatunk első részében az előírásokat, a második részben a kialakult tűzgátló kapuszerkezet-változatokat ismertette. Sorozatunk harmadik cikkében az elérhető piaci kínálat összehasonlításával, bemutatásával foglalkozunk. Célunk, hogy a piaci kínálat átfogó bemutatásával hasznos információkat nyújtsunk tervező mérnökök, kivitelezők, műszaki ellenőrök, valamint a forgalmazók, és az üzemeltetésben érdekeltek számára az egyre pontosabb tervezői adatszolgáltatást megkövetelő jogszabályok, a szigorodó hatósági számonkérés, és az egyszerre költség-, anyaghasználat-, és határidő-érzékeny építőipari helyzetben.

 

Szegedi Szabolcs
RFID technológia a mentő-tűzvédelemben II.

Rádióhullámok a beavatkozó erők biztonságáért – ezt szolgálhatja a RFID technológia. Az első részt követően a gyakorlati megoldások mellett a rendszer elemeit és a különféle alternatívákat hasonlítja össze szerzőnk.

 

Erdélyi István, Nagy József
Számítógépes döntés-és munkatámogatás integrált rendszerben

A tűzoltók számos esetben találkoznak váratlan eseménnyel, az információ megszerzésének korlátozottságával, a közelben lévő egységek segítségének szükségességével. A kiszámíthatóság növelése érdekében a szerző egy olyan program kidolgozását kezdte meg, amely alkalmas a rövid idő alatt döntéskényszer alá kerülő parancsnokok helyzetének javítására számítástechnikai eszközök igénybevételével. A program fejlesztése nem ért véget, igény és szükség szerint folytatható, illetve bővíthető. A cikk a program készítése során elért eredményeket, valamint a további lehetőségeket mutatja be. 

 

Fókuszban

 

Badonszki Csaba, Heizler György
Felülvizsgálat, karbantartás – Új Tűzvédelmi Műszaki Irányelv készült

Az eddigi tíz TvMI-t követve két új készült. Az  Építményszerkezetek tűzvédelmi jellemzőiről és a Felülvizsgálatról, karbantartásról szóló TvMI.   Ez utóbbi kétszeresen is különbözik az eddigiektől! A 11 TvMI a létesítés egy-egy részterületének megoldásait taglalja, míg itt a karbantartást, s annak 12 területét egyben tárgyalja a legutóbb megjelent Irányelv. Abból indul ki, hogy bármilyen jó lehet a megvalósult létesítmény, de az abba telepített aktív és passzív rendszerek karbantartása nélkül a létesítmény biztonsága nem szavatolható.

 

Heizler György
Felülvizsgálat, karbantartás – Új Tűzvédelmi Műszaki Irányelv készült

Az eddigi tíz TvMI-t követve két új készült. Az  Építményszerkezetek tűzvédelmi jellemzőiről és a Felülvizsgálatról, karbantartásról szóló TvMI.   Ez utóbbi kétszeresen is különbözik az eddigiektől! A 11 TvMI a létesítés egy-egy részterületének megoldásait taglalja, míg itt a karbantartást, s annak 12 területét egyben tárgyalja a legutóbb megjelent Irányelv. Abból indul ki, hogy bármilyen jó lehet a megvalósult létesítmény, de az abba telepített aktív és passzív rendszerek karbantartása nélkül a létesítmény biztonsága nem szavatolható.

 

Olasz Lajos
Elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem – felülvizsgálat, karbantartás

A TvMI elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem fejezete 6 részből áll. Ezek közül a fogalmak a TvMI szerkesztési elvéhez illeszkedve a fejezeten kívül az irányelv elején összegyűjtött fogalmak között található, míg a többiek: általános elvek. (Hol kell felülvizsgálatot végezni?); üzemeltetői ellenőrzés, felülvizsgálat, karbantartás, javítás feltételei; üzemeltetői ellenőrzés, felülvizsgálat, karbantartás, javítás módszerei, eljárásai; dokumentálás; kiértékelés, kockázat elemzése az egymást követő részek.

 

Seres Attila
Tűzoltó vízforrások felülvizsgálata és karbantartása

Az 54/2014 (XII.5.) BM rendelet bevezetésével új alapokra helyezték a hazai tűzvédelmi szabályozást. Az új OTSZ soraiban már hiába keressük az eddigi szűk utakra terelő követelményeket, amelyek a 9/2008 ÖTM rendelet 600 oldalán még szerepeltek. Az új OTSZ alapja a „mit?”, míg a hozzá kapcsolódó TVMI-k adnak választ a „hogyan?” kérdésre. Ebben a több szempontból izgalmas területen a tűzoltó vízforrásoknál.

 

Magyar György
Szellőző tisztítás fő kérdései és a TvMI

Az OTSZ 196. § (5) bekezdése egy régi problémát szabályozott a követelmények szintjén. Ugyanakkor a gyakorlatban számos, sokszor elképesztő „megoldás” született ennek végrehajtására. A tűzvédelmi műszaki irányelv erre próbált megoldásokat kidolgozni, azonban ezzel együtt számos tisztázandó kérdésre kell még válaszolni. Szerzőnk ezeket összegzi.

 

Nagy Katalin
Hő és füst elleni védelem karbantartása

A TvMI készítés egy előzetes vázlat alapján csapatmunkaként zajlott, számos vitával a karbantartó feladatának terjedelméről, a karbantartás lehetséges és reális céljáról, a karbantartó kompetenciájáról. A munka végső célja egy, a többi kapcsolódó feladatelemmel is szinkronizált, megoldásokat tartalmazó segédlet összeállítása volt.

 

Czirok Antal
TvMI – Beépített oltóberendezések karbantartása

A Tűzvédelmi Műszaki irányelvek beépített oltóberendezéseket tárgyaló részének megjelenése talán nem is lehetne időszerűbb, ezért szerzőnk a részletes ismertetés helyett az oltós rész elkészítésének motivációját, hátterét és célját emeli ki. Az eredmény: az általános értelemben vett karbantartás tevékenységi körében vállalkozó cégek, szakemberek kezébe a TvMI-vel olyan támogatást nyújtó eszköz került, amely jó útmutató a mindennapi munkavégzéshez.

 

Kovács Zoltán
Tűz- és hibaátjelző berendezés karbantartása

A „Karbantartás TvMI” tűz- és hibaátjelző berendezésekre vonatkozó 13. fejezete végre olyan kézzelfogható, objektív és gyakorlati karbantartási megoldást ad a szolgáltatók és az üzemeltetők kezébe, ami elősegíti a szakszerű tűz- és hibaátjelzés folyamatos rendelkezésre állását és ezáltal az átjelzés preventív céljának sikerét, a téves jelzések csökkenését.

 

Technika

 

Virtuális tanulás szimulátorral
A Rosenbauer reptéri tűzoltó gépjárművekhez tervezett kiképzőrendszere teljesen mobil, konténerhordozó gépjárművekkel bárhová elvihető és letelepíthető, a működéshez csupán egy 400V-os csatlakozó szükséges.

 

Jubileum – Több mint ötezer jármű az AT-szériából
A Rosenbauer AT-szériája óriási népszerűségnek örvend: az elmúlt huszonkét évben több mint ötezret állítottak szolgálatba. Köztük kétszáz feletti hazánkban is szolgál. Érdekes végigkísérni a modell fejlődéstörténetét, hiszen egyúttal a tűzoltástechnika paradigmaváltásaira is rávilágít.

 

Bronto Skylift F32 TLK magasból mentő
A nagyvárosi környezetben történő bevetés sarkalatos pontja a helykérdés – általában vagy kevés van belőle, vagy a felosztása nem a megfelelő. Egy-egy bevetési útvonalon számos akadály képződhet, de ha ezeket fel is számoljuk, marad a kérdés: hol és hogyan férnek el egyes szerek, például a magasból mentő tűzoltójárművek? A Bronto erre ad megoldást a Skylift F32-vel miközben az emelőkosaras járművet létraművel is kiegészíti ötvözve mindkettő előnyeit.

 

Szabályozás

 

Lestyán Mária
Építésügyi jogszabályok tűzvédelmet is érintő vonatkozásai

2016.május 13.-tól hatályos Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény módosítása (Építési törvény) amellyel összefüggésben számos építésügyi jogszabály is módosult, beleértve az egyszerű bejelentési eljárásra vonatkozó előírásokat.  Fontos, hogy a tűzvédelmi tervező tisztában legyen az alapvető változásokkal, mert szakági tervezőként csak ebben az esetben tud megfelelő tájékoztatást adni az építész tervezőnek.

 

História

 

Dr. Berki Imre
A Katasztrófavédelem Központi Múzeumának vidéki kiállításai

A 60 éves múzeum első kiállításának története után a hetvenes évektől napjainkig terjedő időszakot mutattuk be, most a vidéki állandó kiállítások bemutatásával folytatjuk cikksorozatunkat. A 80-as évek elejétől kezdődő időszakban az országos szakmúzeumi funkcióból adódóan, a helyi kezdeményezések felkarolásával jöttek létre a Múzeum Vidéki állandó kihelyezett kiállításai.

 

Fórum

 

Bánkúti Kázmér
Tűzoltó készülék felszálló csövének jelölése

A közép- és teljes körű karbantartások elvégzését a tűzoltó készülék felszállócsövén vagy belső hajtóanyagpalackján maradandó módon igazoló jelöléssel kapcsolatos megoldásokkal sokat foglalkozik a szakma. A cél a szétszerelés igazolása, azonban ezt célszerűnek tűnik egyszerűbb megoldással biztosítani. Erre tesz javaslatot szerzőnk.

 

Kelemen Zsolt
Viharkárok és az önkéntesek bevethetősége

Július 14-15-i vihar a fél országot megtépázta. Leszakított elektromos- és távközlési vezetékekhez, sínekre és épületekre dőlt fák, vízben úszó kempingek, villámcsapás okozta tüzek, megrongált háztetők, kémények, vízzel telt pincék mutatták az útját. Előzőleg június 20-án Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tizenhárom településen 927 lakóházat rongált meg a vihar. Mindezekben az önkéntesek bevethetőségének és hatékony beavatkozásának különbözőségére és feltételeire hívja fel a figyelmet szerzőnk.

 

Megelőzés

 

Karádiné Bús Mária, Szabó Attila
Tűzvizsgálati analitikai támogatás a Katasztrófavédelmi Kutatóintézetben

A KKI 2012 óta foglalkozik tűzvizsgálati anyagmaradványok analitikai vizsgálatával. Mindezt 2012-ben beszerzett gázkromatográffal kapcsolt tömegspektrométer (GC/MS) beszerzése tette lehetővé. Sikerült bevezetni és akkreditáltatni egy olyan anyagvizsgálati módszert, amely számottevő minta-előkészítési művelet nélkül képes különböző szilárd vagy folyadék állapotú mintákból műszeres vizsgálatra alkalmas formában továbbítani a kapott minták gőzterében található illékony anyagot (SPME). Ezen vizsgálatai háttérrel, és az alkalmazott analitikai módszerükre vonatkozó szabvány eljárási és döntési elvei alapján indították el a helyszíni szemlék során gyűjtött anyagminták illékonyanyag-tartalmának vizsgálatát.

 

Marlovits Gábor
Kábelátvezetések tűzgátló lezárása európai szabvány szerint

Cikksorozatunk első részében (2015/6-41. old.) a fémcsövek átvezetéseinek tűzgátló lezárásával, a nem éghető csőszigetelésekkel, a lehetséges csővég-konfigurációkkal és a szerelvények felfüggesztési, ill. alátámasztási távolságával foglalkoztunk. A második részben (2016/2-53. old.) az éghető anyagú csővezetékek és a többrétegű kompozit csövek átvezetéseinek tűzgátló lezárása, valamint az éghető csőszigetelések kerültek terítékre. A harmadik rész (2016/3-17. old.) a tervezés és kivitelezés szempontjából akut kérdéseket tárgyalta, amelyekre célszerűen már a tervezés során, de a kivitelezés közben mindenképpen ügyelni kell. A cikksorozat befejező része a kábelátvezetések tűzgátló lezárásával foglalkozik.

 

Egyed László
Halálos kimenetelű lakástűz vizsgálati tapasztalatai

Kőszegen 2016. június 3.-ra virradó hajnalban a szomszédok füstszivárgást észleltek. A lakásból kimentett személynél már csak a halál beálltát állapították meg a mentők. A tűzzel összefüggésben bekövetkezett haláleset körülményeinek feltárására indult tűzvizsgálati eljárást ismerteti szerzőnk.

 

Tűzoltás, műszaki mentés

 

Adorján Attila
Zárt térbe való beszállás elméleti és gyakorlati tréningje

A zárt térbe való belépés új oktató eszközéről a Védelem 2016/3. számában adtunk hírt. A tréningberendezéssel szerzett gyakorlati tapasztalatait osztja meg szerzőnk. Az egyes veszélyes szituációk gyakorlása ugyanis életmentő lehet adott helyzetben a munkavégzőknek és a beavatkozóknak egyaránt.

 

Laczkó Péter
Fejlődési lehetőségek a járműből történő műszaki mentésnél I. – helyzetkép

A műszaki mentés eszközeiben egyértelmű paradigmaváltás figyelhető meg. A fejlesztés fő iránya a kompaktság, és az kis tömeg. A felhasználóknak minél pontosabban meg kell fogalmazniuk az igényeiket, hogy milyen mentési technológiákat alkalmaznak, illetve a mentés során milyen prioritásokat részesítenek előnyben, továbbá ezekhez milyen eszközöket akarnak alkalmazni. A gyártók a vevői igények vizsgálata alapján kutatnak, fejlesztenek ki új eszközöket, de egyúttal új lehetőségeket is mutatnak a mentési feladatok megoldásában. Miből indulhatunk ki hazánkban?

Ténykép

Közelebb a tűzhöz
A gyorsabb beavatkozás érdekében felállított katasztrófavédelmi őrsök mellett az önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltóságok fejlesztése az ország mentő tűzvédelmi szempontból kevésbé ellátott területein hozott jól mérhető változásokat. A térkép jól mutatja az új egységek és a felsőbb osztályba lépett önkéntesek elhelyezkedését.

 

Védelem Katasztrófavédelmi Szemle – Megrendelhető

Email: vedelem@katved.gov.hu

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1413 látogató olvasta.