Híreink

Új Panther-szimulátor a Rosenbauertől – bárhol, bármikor

2016. június 28. 10:20

Megújult a Rosenbauer reptéri tűzoltó gépjárművekhez tervezett kiképzőrendszere. Az új verzió teljesen mobil, konténerhordozó gépjárművekkel bárhová elvihető és letelepíthető, a működéshez csupán egy 400V-os csatlakozó szükséges.


Az osztrák gyártótól nem újdonság a szimulátorokkal, kontrollált körülmények között történő felkészítési módszer. Korábban is írtunk már a kommunális bevetési járművek vezető számára fejlesztett megoldásairól; az idén áprilisban zajló „Innovációk a tűzoltásban és műszaki mentésben” konferencián pedig Szabó Imre tartott a témáról bővebb előadást. Az új fejlesztés azonban egy lépéssel tovább megy ezen az úton: az új, „kompakt” kiképzőmegoldás bárhol bevethető, hiszen egy olyan konténerről van szó, amely megfelelő szállítójárműre téve ott használható, ahol arra szükség van.

A konténer két szekcióból áll: a szimulátor- és az instruktorteremből. A tervezők a kényelemmel sem spóroltak (mindkét rész klimatizált), de a szimulátor legfőbb ismérve, hogy hűen adja át az eredeti élményt. Az üléstől a kormányon át a joystickig minden ugyanott van, mint az eredeti Panthereknél, a gép pedig ugyanúgy visszajelzést ad a terepről (például egy kanyarban a kormányra ható ellenerővel). Az összesen öt, egyenként 140 cm átmérőjű monitor – kettő az első szélvédő helyén, kettő oldalt, egy pedig a tetőn – UHD felbontásban (vagyis a manapság elterjedt Full HD kétszeresével) jeleníti meg a „külvilágot”. Ennek különösen nagy jelentősége van: a tréner ugyanis szinte bármilyen szituációt elő tud állítani. Különféle időjárási helyzetek, látási viszonyok, sőt, még kombinált bevetés is szimulálható, amelynek során a Panther mellett haladó egyéb járműveket is látni lehet.

A szimulátor-konténer első megrendelője az USA Németországban állomásozó hadereje volt. 

 

A szimulátor korábbi verziója akcióban:

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 2386 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: