Híreink

Ziegler Z6: hibrid reptéri tűzoltó gépjármű

2022. július 12. 06:26

Klasszikus előre menekülés a 2035-ös „emissziótilalom” miatt, vagy innováció a társadalmi felelősségvállalás jegyében? Egy biztos: manapság a komoly gyártók nem engedhetik meg maguknak, hogy ne álljanak bele valamilyen módon az elektromos forradalomba, különös tekintettel arra, hogy a klímaváltozás számos esetben gyorsítja azokat a folyamatokat, amelyek ellen éppen a tűzoltóságok feladata küzdeni. Az idei Interschutzon ezért számos kiállító próbált az az elektromos meghajtás területén valami újat villantani – köztük a német Ziegler is.


A Ziegler fél évszázados múltra tekinthet vissza, nem meglepő tehát, hogy ők sem hátráltak el a kihívás elől. A Z6 reptéri tűzoltó járművük is hozzájárulhat a repülőterek zöldebbé tételéhez: a 39 tonnás monstrum vezetője háromféle meghajtás (tisztán elektromos, vegyes és hagyományos) közül választhat. A gyártó célkitűzései ilyen értelemben szerényebbek a Rosenbauerénál: a tisztán elektromos hajtás még az optimista sajtóközlemény szerint is csupán a tipikus bevetési tartományok 80%-ra elég, ugyanakkor ez még így is nagy lépés az emissziómentesség felé. Érdekes végiggondolni, hogy a Rosenbauer AT-hez, és főleg az RT-hez képest a Z6 hibridként definiálja magát, noha a szó technikai értelmében a Rosenbauer megoldásai is inkább „mankós” elektromosnak nevezhetők az integrált dízelmotoros áramfejlesztő miatt.

A Z6 terepi tesztje a frankfurti reptéren zajlik 2023-ban. A várakozások alapján a hibrid üzem az esetek nagy többségében elektromos üzemet jelent, vagyis a dízelmotor csak ritkán segít be a rendszer működésébe – persze a puding próbája itt is az evés.
 

Vissza

Ezt a hírt eddig 713 látogató olvasta.