Híreink

Szakmai kincsesláda: 30 éves vizsgálat a BS-ről – A tűzvédelem használati és pénzügyi kérdései

2020. február 19. 11:08

Használati tűzvédelemmel foglakozók figyelmébe ajánljuk a Budapest Sportcsarnokról tíz évvel a tűzeset előtt készült a létesítmény tűzvédelmi helyzetét felmérő tanulmányt. A Bán Lajos, Mészáros János és Dr. Héra Attila által készített munka szinte látnoki előrejelzéseket fogalmazott meg: most a tűzvédelem használati és pénzügyi kérdéseiről szóló, még sehol sem közölt szakmai csemegét tesszük közzé a szerzők hozzájárulásával.


Üzenet a múltból a mának

Végigolvasva ezt a 49 oldalas „A Budapest Sportcsarnok tűzvédelmi helyzetének szakértői felmérése” című anyagot elsőként a rendkívül korszerű szemléletmódja, szakmailag tű-éles, de udvariasan korrekt fogalmazása ragadott magával. A használati tűzvédelemmel foglalkozók számára különösen fontos mondatok szólnak a feladatukról és az apró részletekből kibontakozó egészért szóló felelősségükről. A tervezőket arra tanítja, hogy a papír (terv) mögött a lényeget, a várható funkciót tartsák szem előtt.

 

Eltérő rendeltetés

A BS eredet – sportcélú rendeltetésétől gyakran egészem más felhasználása gyors és szakszerű intézkedést igényel. Nincs a BS-re, mint önálló objektumra kiadott Tűzvédelmi utasítás. A tűzriadó terv rajzai egy kívülálló számára szinte használhatatlanok.

 

Tárolás

Az alagsori porondraktárban tárolt éghető anyagok mennyisége és elhelyezkedése miatt egy tűz hő-és füsthatása beláthatatlan következményekkel járhat.

 

Rendezvények biztonsága

Csak egy megállapítás a sok közül: A rendezvényeket követően, a napi zárások, a közönség eltávozása után nincs megfelelően szervezett utóvizsgálat.

 

Pénzügyi feltételek

Van pénz, de elaprózott a feladat szabályozása, így nem lehet gyors és megalapozott döntéseket hozni, avagy a sok bába között elvész a gyerek.

 

A harmadik rész ide kattintva olvasható.

 

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1275 látogató olvasta.