Híreink

Szendvicspanelek homlokzati tűzterjedése – gyakorlati megoldások

2019. június 27. 14:44

A Kingspan hőszigetelt szendvicspanelek homlokzati tűzterjedésével foglalkozó cikksorozatunkban, az alkalmazástechnikai tudnivalóiról a tűzgátló födémcsatlakozások, illetve a nyílások körüli tűzgátló lezárásokra már mutattunk be gyakorlati példákat. Most a megfelelő rögzítéstechnikai szempontokat mutatjuk be, kiemelve, hogy ezek a 30 perces homlokzati TH követelményt teljesítő (Kingspan IPN és QuadCore™) szendvicspanel rendszerekre vonatkoznak.


Amit előzetesen szeretnénk leszögezni…

A jelenlegi tűzvédelmi gyakorlat még nem foglalkozik a rögzítőelemek tűzállóságra gyakorolt hatásával, pedig egy hőszigetelt szendvicspanel állékonyságát – nem csak tűzvédelmi szempontból – jelentősen befolyásolja az alkalmazott rögzítőelemek típusa, anyaga, illetve mennyisége.

Jelenlegi témánktól kicsit elkalandozva, képzeljünk el egy tűzgátló álmennyezetként beépített szendvicspanelt, amely a tartószerkezetre alulról van felcsavarozva. Tehát tűzvédelmi – és statikai szempontból is – nagyrészt a rögzítőelemeken múlik, mikor esik a fejünkre a szerkezet. Ezt sajnos tűzvédelmi tervezők (egyelőre) nem szokták figyelembe venni, mert olyan határterület, amely a tűzvédelem mellett például statikai ismereteket is igényel.

A tűzvédelmi teljesítmény igazolhatóságának esszenciális része tehát, hogy hány csavarral rögzítik fel a panelt (Erről egy későbbi cikkben térek ki részletesebben). Visszatérve a homlokzatokhoz: a homlokzati tűzterjedési vizsgálat egyik fontos feltétele, hogy a vizsgálat időtartama alatt ne essenek le nagyobb méretű elemek a homlokzatról. Ez egy nem megfelelően rögzített panel esetében könnyen előfordulhat. És ez is az egyik ok, miért nem csak a panelre vonatkozik a homlokzati tűzterjedési minősítés.

 

Tartós megoldás

Az ÉMI által kiadott Kingspan szendvicspanellel készülő homlokzati rendszerre vonatkozó Nemzet Műszaki Értékelés részletesen definiálja a rögzítés módját, és az alkalmazható termékeket. A dokumentum „építési készletre”, mint építési termékre vonatkozóan határozza meg a homlokzati tűzterjedési teljesítményt. Az építési készlet alkotóeleme a szendvicspanel, a kőzetgyapot hőszigetelés, illetve a tűzgátló réstömítő paszta mellett a fogadószerkezeti rögzítés is, ahogy az a beépítési feltételek között szerepel.


Csomóponti kialakítás (a nagyobb méretért kattintson!)

 

Milyen feltételek, illetve követelmények vonatkoznak a rögzítés módjára?

  • Rögzítőelem anyaga: a minősítés egyértelműen a rozsdamentes anyagú csavarok mellett foglal állást. Kivétel ez alól a vasbeton tartószerkezethez való rögzítés. Tűzvédelmi szempontból érthető, hiszen egy szénacél anyagú és egy rozsdamentes kötőelem hővezető képessége között jelentős különbség van, a rozsdamentes anyag javára, hiszen utóbbi több mint háromszor olyan rosszul vezeti a hőt, így a tűz során is tovább őrzi állékonyságát.
  • Fogadószerkezet anyaga: rögzítéstechnikai szempontból jelentős különbség, hogy acélra vagy betonra rögzítik a szendvicspanelt (a fa a minősítésbe nem került bele). Ennek megfelelően kell a lehetséges kötőelemek közül a megfelelőt kiválasztani.
  • Rögzítőelem típusa: a tűzállósági megfelelőség igazolásához olyan kötőelem gyártót kellett keresnünk, amely rendelkezik megfelelő termékválasztékkal a különböző rögzítési megoldásokhoz, és nem utolsósorban érvényes minősítéseket is fel tud mutatni a szendvicspanellel történő alkalmazáshoz.

 

EJOT vagy semmit…

Az NMÉ-ben is szereplő és alkalmazható kötőelemek listáját a csatolt táblázat mutatja. Vasbeton szerkezetre való rögzítéshez egy közvetlen csavaros és egy műanyag dűbeles rögzítés szerepel. Acél fogadószerkezet esetén sokkal több csavartípust sorol fel a táblázat, mert nem mindegy, hogy önfúró, vagy önmetsző csavart használnak, illetve a különböző acéllemez vastagságok miatt többféle fúrásteljesítményű termék áll rendelkezésre.

Egy tipp: Érdemes az építkezésre egy mágnessel kimenni, amivel könnyen azonosítható, milyen anyagú rögzítőelemet használt a kivitelező. A mágnest csak a sima szénacél csavarok vonzzák, a rozsdamentes anyagúak nem.

 

 

Szegről-végről, avagy az utolsó szó jogán

Legutóbbi néhány cikkünkben igyekeztük körüljárni a hőszigetelt szendvicspanelek homlokzati tűzterjedéssel kapcsolatos minősítési és gyakorlati kérdéseket. Eddigi tapasztalataim alapján azt mondhatom, hogy a szendvicspanel homlokzati rendszer, mint építési készlet alkalmazása és a minősítésével kapcsolatos speciális feltételek alkalmazása még igen új a tervezők, kivitelezők és a hatóság számára egyaránt. Két dolgot javaslok megfontolni ezzel kapcsolatban:

  1. A minősítés a homlokzati rendszerre vonatkozik, aminek a panel csak egyetlen eleme.
  2. A teljes rendszer homlokzati tűzvédelmi teljesítményéért a Kingspan gyártóként tartozik felelősséggel, így az alkotóelemek beszerzése nem történhet közvetlenül más gyártóktól.

 

Kiss Attila, műszaki vezető
Kingspan Kft., Újhartyán
e: attila.kiss@kingspan.com
w: www.kingspan.hu

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1376 látogató olvasta.