Híreink

CWA az utólagos társasház-átalakítás energiahatékony megvalósításáról

2018. június 19. 14:25

A meglévő épületek energiahatékonyságának növelése legalább olyan fontos feladat, mint az új épületek energiahatékony tervezése és kivitelezése. A CEN új workshop-ja (WS) most a saját tulajdonú többlakásos társasházak fenntartóinak kínál megfelelő útmutatást a felújítási munkafolyamatok és kezelési folyamatok szabványos megvalósításához. Ennek számos tűzvédelmi vonatkozása is van, ami miatt a szakembereknek érdemes figyelemmel kísérni a fejleményeket.


A CEN Workshop Agreement (CWA) a Német Szabványügyi Intézet (DIN) kezdeményezésére június végén Bulgáriában ülésezik először. A klíma és energia csomag részeként az Európai Parlament és a Tanács 2010/31/EU irányelve az épületek energiahatékonyságáról, valamint az Energiahatékonysági irányelv, a Megújuló energia irányelve és az Ökotervezési irányelvek egyik fontos célkitűzése, hogy az épületek felújításával jelentős mértékben hozzá lehessen járulni a kitűzött energiahatékonysági célok megvalósulásához.

A CWA egy olyan szabvány jellegű dokumentum, mely korlátozott körben kidolgozva, kevesebb idő alatt készül el, tükrözi a résztvevők álláspontját, egyúttal minden CEN-tagországban be lehet vezetni, ezzel egész Európában elérhető. A kidolgozási munka várhatóan 2019 elején fog lezárulni.

Lehetőség van magyar részről is bekapcsolódni a CWA kidolgozásába, ebben az MSZT tud segítséget nyújtani. A téma érdekes lehet: lakástulajdonosi közösségek, ingatlankezelők, tervezők, energiahatékonysági tanácsadók, tűvédelmi szakértők számára.

További információk: MSZT Szabványosítási Titkárság, Krantz Domokos főosztályvezető-helyettes, szabvtit@mszt.hu címen.

Forrás: CEN, MSZT

Vissza

Ezt a hírt eddig 1142 látogató olvasta.