Híreink

Hogyan működik a Horvát Tűzoltó Szövetség?

2016. december 12. 10:46

A Horvát Tűzoltó Szövetség működéséről, a tűzoltóságok felépítéséről Ante Sanader, a szövetség elnöke és a CTIF alelnöke adott tájékoztatást az MTSZ képviselőinek Balatonföldváron, 2016. december 10-én, a két szövetség közötti együttműködést szabályozó megállapodás aláírásakor.


A horvát tűzvédelmi törvény értelmében valamennyi tűzoltó szervezet kötelezően tagja a szövetségnek. Ennek megfelelően Horvát Tűzoltó Szövetség járási, megyei és országos szinten szerveződve fogja össze a hivatásos, az önkéntes és a létesítményi tűzoltóságokat.

Az országban 126 város és 460 járás van, amelyek a törvény értelmében kötelesek a települések tűzoltóságait a költségvetésük 1-5%-ig terjedő összeggel finanszírozni. Mindez biztos alapot teremt helyi szinten a működéshez. A 20 megye és a főváros, Zágráb ugyancsak köteles a megyei tűzoltó szövetségeket finanszírozni, míg a Horvát Tűzoltó Szövetséget az állam a Belügyminisztériumon és a biztosítókon keresztül finanszírozza 50-50%-os arányban. Mindez a saját bevételeken felül mintegy 2 millió eurót jelent évente az országos szövetségnek.

A Horvát Tűzoltó Szövetség legfőbb szerve a közgyűlés, amelyben a megyék képviselői létszámtól függően, 3-6 fő között szerepelnek. Így jelenleg 196 küldött biztosítja a területek közötti arányos képviseletet.

A tavaly 140. éves évfordulóját ünneplő szövetség a múlt értékeinek ápolása mellett a jövőbe fektet be nagy erőket annak érdekében, hogy az utánpótlás egyre jobban biztosított legyen. Az utánpótlás nevelésében, a versenyekre nagy hangsúlyt helyeznek. Több mint 1500 fiatal és 2000 felnőtt tűzoltó vett részt az idei tűzoltó versenyeken, amelynek tétje a jövőre Villach-ban tartandó nemzetközi tűzoltó versenyen való részvétel.

A megmérettetés eredményeként 16 csapatot indítanak a nemzetközi versenyek, ebből 3 ifjúsági és 13 felnőtt csapat. Ezek a versenyek rendkívül jó ösztönzőknek bizonyulnak, hisz a fiatalok jelentős része így lesz tagja a tűzoltóságok nagy családjának.

Ez a tűzoltó család Horvátországban 65 hivatásos tűzoltóságból, 1900 önkéntes tűzoltó egyesületből (ezek 80%-a legalább egy, de gyakran több beavatkozó egységgel is rendelkezik) és 40 létesítményi (ebből 20 főállású) tűzoltóságból áll. Érdekesség, hogy a horvát előírások értelmében minden 2 km-nél hosszabb alagúthoz és a Nemzeti Parkokhoz önálló létesítményi tűzoltóságot kell szervezni. Ezekben az egységekben 70 ezer bevethető tűzoltó van, ebből 2500 hivatásos, 1000 létesítményi és 66 500 önkéntes tűzoltó dolgozik. Rendkívül jelentős a tenger melletti területek tűzveszélyessége, ahol a területtüzek óriási károkat okozhatnak. Ennek ellenére az önkéntes tűzoltóságok a szárazföldi területeken vannak nagyobb számban. A nyári időszakban a tengermellék védelmére a szárazföldi országrészből vezényelnek tűzoltókat (hivatásosokat és önkénteseket).

Az így szervezett tűzoltóságokhoz kapcsolódik a légi tűzoltó egység, amely a honvédség alárendeltségébe tartozik, de egyben jelentős szerepet tölt be a régió tűzvédelmének biztosításában is.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1532 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek:


Kapcsolódó információk: