Híreink

RescEU – segítség 600 esetben, 2001 óta

2022. augusztus 05. 12:45

Az EU polgári védelmi mechanizmusa 2001-ben alakult, s ma már minden uniós ország részt vesz a munkában és további hat nem EU tagország is csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez. 2001-es megalakulása óta az EU polgári védelmi mechanizmusa több mint 600 segítségkérésre válaszolt az EU-n belül és kívül.


A mai napig minden uniós ország részt vesz a mechanizmusban, valamint Izland, Norvégia, Szerbia, Észak-Macedónia, Montenegró és Törökország.

 

Nem EU országokba indult segítség 2022 júliusában

Július 12-én az ENSZ Biztonsági Tanácsa 6 hónappal, 2023. január 10-ig meghosszabbította az ENSZ felhatalmazását, hogy humanitárius szállítások céljára használja a Bab al-Hawa átkelőhelyét Törökországból Szíriába. 4,1 millió szíriai – köztük 2,8 millió belső menekült – túlélése függ Északnyugat-Szíriában humanitárius segítségtől. A válság 2011-es kezdete óta az EU és tagállamai Szíriában és a régióban, több mint 27,4 milliárd eurót mozgósítottak humanitárius és stabilizációs célokra. Az EU humanitárius légihídjának új járata 36 tonna életmentő rakományt szállított le az afganisztáni humanitárius válság kezelésére és a június 22-i földrengés áldozatainak támogatására.

Az EU humanitárius légi hidat indított Szomáliába. A tervezett logisztikai műveletben becslések szerint 50-70 járatra lesz szükség. Az első járat 6,5 tonna terápiás táplálékot és orvosi felszerelést szállított. Az EU 800 000 eurót különített el erre a különleges műveletre. Az aszály miatt már több mint 800 000 ember költözött el.

Ukrajnának orvosi felszereléseket, védőfelszereléseket és speciális vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris (CBRN) veszélyek elleni védelemre az Európai Bizottság mozgósította a rescEU vészhelyzeti tartalékait.

300 000 speciális védőruhát, 5 600 liter fertőtlenítőszert és 850 fertőtlenítő berendezést. Az ukrajnai kórházaknak betegmonitorokat, infúziós pumpákat és lélegeztető gépeket, valamint védőfelszereléseket, például maszkokat és köpenyeket adományozott.

A 11,3 millió euró összértékű pénzügyi támogatást az EU Romániában, Magyarországon, Svédországban, Németországban, Görögországban és Dániában lévő vészhelyzeti készleteiből szállították Ukrajnának.

Forrás: https://civil-protection-humanitarian-aid.ec.europa.eu/what/civil-protection/resceu_en

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 763 látogató olvasta.