Híreink

Elektromos járművek merítéses oltása – csak licenccel

2020. október 14. 08:00

Nagyon úgy tűnik, hogy a kigyulladt elektromos járművek – gyártók által is ajánlott – merítéses oltási módszere védett, és a tűzoltóság, amely ezt engedély nélkül alkalmazza, perelhetővé válik. Kapitalizmus kontra hatékony tűzoltás a XXI. században.


Rendkívül bizarr hír röppent fel a közelmúltban, ami a 2020. október 8–10. között Drezdában zajló Florian 2020 tűzoltó szakmai kiállításon megerősítést nyert: néhány tűzoltóság, amely kigyulladt elektromos gépjárműveket az ún. merítéses módszerrel oltotta, szabadalomsértési pert kapott a nyakába.

 

A merítés módszertana

A merítéses oltási módszer lényege, hogy a kigyulladt elektromos gépjárművet a lángok eloltása után egy vízzel telített, hordozható konténerben még a helyszínen teljesen elmerítik, és így vontatják el. A lítiumion-akkumulátorok ugyanis a felépítésük miatt a teljes eloltást és visszahűtést követően akár 22 órával később is képesek visszagyulladni, ez pedig teljesen biztosan csak a vízbe merítéssel akadályozható meg. A konténeres merítés gyakorlatilag a „két legyet egy csapásra” tipikus esete: megoldható a folyamatos hűtés, illetve a helyszínről történő elszállítás és a tárolás is egészen addig az időpontig, amíg már nem fenyeget a visszagyulladás veszélye.


A módszer egy holland városi tűzoltóság képein (Fotó: Brandweer Midden- en West-Brabant / Facebook)

 

Szabadalmaztatott módszer

Éppen ezzel, tehát a helyszíni, konténerben történő vízbe merítéssel van a probléma. Korábban is kerengtek hírek arról, hogy néhány osztrák és német tűzoltóság, amelyek ezt a módszert alkalmazták, és arról a közösségimédia-felületükön be is számoltak, szabadalomsértési eljárás közepén találták magukat. A hétvégén véget ért Florian 2020 tűzoltó szakmai fórumon mindezt több érintett is megerősítette, a Fireworld.at pedig utánajárt, és megtalálta mind a céget, mind pedig a szabadalmat.

 

Nem álhír: a konténeres-merítéses oltási módszer engedélyköteles

Mindez tehát azt jelenti, hogy egy német (delmenhorsti) cég 2016-ban védjegykérelmet nyújtott be és kapott erre a módszerre, vagyis bárki, aki bizonyíthatóan engedély nélkül alkalmazta a konténeres oltási metódust, szabadalomsértést követett el. A Fireworld.at beszámolója nyomán ez jellemzően ezer eurós bírságot hoz magával. A portál ugyanakkor hozzáfűzi, hogy hamarosan elérhetők lesznek más, új oltási megoldások is, amelyekkel ez kiváltható.

 

A Fireworld.at cikke nyomán, ahol az eredeti védjegy linkje is megtalálható.

Korábbi cikkünk egy ilyen oltásra is alkalmas, multifunkciós tűzoltó utánfutót mutatott be.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1920 látogató olvasta.