Híreink

Szendvicspanelek homlokzati tűzterjedés minősítése – az első tapasztalatok

2019. január 25. 10:50

2018 szeptembere óta a Kingspan cégcsoport első és egyetlen gyártóként szerezte meg IPN és QuadCore™ hőszigetelő habbal gyártott szendvicspanel homlokzati rendszereire a homlokzati tűzterjedési határérték minősítést. Ez a minősítés két fontos újdonságot foglal magába: egyrészt ezek a panelek 30 perces homlokzati tűzterjedési követelmény esetén alkalmazhatók, a másik fontos újdonság a rendszerként, vagyis építési készletként történő alkalmazásuk.


A minősítést egy NMÉ, azaz Nemzeti Műszaki Értékelés formájában az ÉMI adta ki, hiszen a homlokzati tűzterjedés kizárólag az MSZ 14800-6:2009 nemzeti szabvány alapján állapítható meg. Mivel eddig kizárólag többrétegű hőszigetelt homlokzati rendszerekre (ETICS) születtek minősítések, melyek alapját mindig egy szilárd falazat alkotta, a szabvány alkalmazása mind nekünk panelgyártónak, mind a minősítő szervezet számára újdonság volt.

A hőszigetelt panelnek, mint egy többrétegű rendszernek egy szilárd falazathoz tervezett szabvány szerinti tűzhatást és tűzterhelést kellett kiállnia.  A tűz semmilyen módon nem terjedhetett át a felsőbb épület szintre, sem a külső homlokzat felől, sem a födém homlokzati illesztései mentén. Ez utóbbi téglafalak esetében triviális módon teljesíthető feltétel, a szendvicspaneleknél viszont lényeges szempont. A homlokzati tűzterjedést tehát a panel esetében a födém és a panel közötti hézagban is meg kell akadályozni. Ezt, többek között, speciális tűzvédő paszta alkalmazásával sikerült megoldani.

Mivel a homlokzati tűzterjedés vizsgálat egy rendszert minősít, ezért a szendvicspanel a minősített rendszernek (építési készletnek) csak az egyik eleme. A többi alkotóelem - a már említett tűzgátló paszta, a nyílászárók köré előírt ásványgyapot kitöltés, vagy a megfelelő típusú kötőelem - paramétereit változtatni csak szigorú feltételekkel lehetséges.

Mivel a jogszabály alapján az építési készlet forgalomba hozataláért a gyártó felel, így az NMÉ alapján a készletre teljesítmény nyilatkozat (DoP) kiadására jogosult. Ez komoly változás az eddigi “papírozási” gyakorlathoz képest! Eddig a panelre, mint önálló termékre kértek DoP-t a tervezők, illetve megrendelők. Ezentúl viszont homlokzati tűzterjedési követelmény esetén az építési készletre kiadott DoP-ra van szükség. Lásd itt.

Vagyis a Kingspan forgalmazóként az alkotóelemekre (panel, ásványgyapot, csavarok, tűzgátló paszta) összegyűjti a DoP-ket, majd azok alapján a teljes készletre ad ki egyetlen dokumentumot. Ebből következően az egyes komponensek megrendelő általi külön beszerzésére nincs lehetőség. Ezt a „csomagot” egyben, kizárólag a Kingspantól, mint az NMÉ jogosultjától lehet beszerezni.

Az alkotóelemek lehetséges specifikációit az NMÉ tartalmazza. A mellékletében található csomópontok a teszt során alkalmazott megoldások elvi vázlatai. A konkrét beépítési helyzetekre hamarosan elkészül egy alkalmazástechnikai útmutató, amely a különböző valós építési helyzetekre nyújt majd megoldási javaslatokat.

Ez a minősítés, reményeink szerint, további segítséget nyújt a tűzvédelmi megfelelés mellett más tervezési szakágakban, így az energetikai, statikai, építészeti elvárások terén is, hiszen ott is komoly kihívásokkal néznek szembe a szakemberek. Szükség van egy kompromisszum mentesen használható termékre, melyet a Kingspan piacvezetőként immáron rendelkezésre tud bocsájtani.

Kiss Attila, műszaki vezető                                                                                      
Kingspan Kft., Újhartyán
e: attila.kiss@kingspan.com
w: www.kingspan.hu

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1554 látogató olvasta.