Híreink

TMKE 2018 – OTSZ a gyakorlatban és „finomhangolás”

2019. január 23. 10:22

A Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesületének alaptörekvése a mérnöki szemléletű problémamegoldás és helyzetértékelés a gyakorlaton keresztül történő feldolgozása. Emellett a szakmai (aktív, passzív, létesítés, használat, üzemeltetés) egyensúlyra törekvés is egyre hangsúlyosabban került előtérbe. Ez rajzolódik ki a szervezet elnökének most közreadott 2018. évi beszámolójából.


Mérnöki szemlélet és BIM

Mozgalmas évet zártunk, ez volt a január elején tartott elnökségi értekezletünk értékelése. Folytattuk az új OTSZ megjelenésével megerősödött mérnöki szemléletű problémamegoldás és helyzetértékelés feldolgozását, miközben a napi gyakorlat aprómunkája mellett, a BIM tervezés kihívásaira is fel kell készülni. Emellett a tervezett OTSZ módosítás is sok feladatot jelentett az egyes munkabizottságokban. Közben már megindult a mérnöki gyakorlat számára az OTSZ-nek megfelelő megoldások kidolgozásának előkészítése.

Mindez azt jelenti, hogy mintegy menet közben kell feldolgozni a tervezett OTSZ változásait, s közben az OTSZ kompatibilis megoldásokat elvi vázlatokkal szemléltetve kidolgozni. Ezért az eddigi gyakorlatunk: az „egymástól tanulni”, talán soha nem volt ilyen aktuális. Ennek érdekében 11 konferencián vettünk részt és saját szervezésben is tartottunk egy konferenciát. A IX. Kiürítés – Tűzvédelmi tervezés konferenciánkon a hallgatóság több nézőpontból (tervező, beruházó, hatóság, kivitelező, üzembentartó), a régi ismeretek rendszerezéséből és az újak beépítéséből álló tematika mentén, konkrét projektekből kiinduló, egymásra épülő előadások aktív részese lehetett. A témák: tervezői felelősség, ajánlott megoldások, adatszolgáltatás, elérhető piaci kínálat, üzemeltetői igények, hatósági szempontok, költség-, és anyaghasználat, megfelelő szerkezetek, a feladatok dokumentálása. Tíz előadás után egy feladatmegoldás keretében kiscsoportos konzultációval és annak megvitatásával zárult a konferencia. 

 

Szakmai ismeretterjesztés – eredmények

Az érdeklődésre jellemző, hogy a konferencia visszhangja a Védelem Katasztrófavédelmi Szemlében és a Védelem Onlinen való bemutatása révén az egész szakmai közösségben szétterjedt. A program ismertetőt 678, a konferenciáról szóló beszámolót 602, az előadásokat 719 fő olvasta.

Az önálló konferencia szervezés mellett más konferenciákon 47 előadással képviseltük a TMKE-t és a hazai tűzvédelmi mérnöki szemléletet. Ezeken 1100 fő vett részt. Mindenütt a fő téma az OTSZ, a TvMI-k és a mérnöki munka megváltozott szerepe és lehetőségei voltak. 

Változatlanul kiemelt feladatnak tekintjük az alapképzésben való közreműködést. Ez az idei évben a Tűzvédelmi szakvizsga felkészítésben való részvételt jelenti. A statisztika szerint 18 esetben dolgoztak a TMKE szakértői ilyen felkészítéseken előadóként.

Tagjaink közül a Védelem Katasztrófavédelmi Szemle valamint a Védelem Tudomány hasábjain 13 szerző 25 tanulmányt publikált 2018-ban.

 

Jogszabályok előkészítésében

Az elmúlt évben öt Tűzvédelmi Műszaki Irányelv módosítási munkáiban, valamint a már említett OTSZT módosítási munkáiban vettünk részt. Folytattuk az új OTSZ megjelenésével megerősödött mérnöki szemléletű problémamegoldás és helyzetértékelés feldolgozását, de közben a már említett módosításokon dolgoztunk.  

Az idén, a X. jubileumi konferenciánkon 2019. március 21-22-én Új kihívások és együttműködés az építészeti tűzvédelemben címmel a változások okozta új kihívásokat elemezzük.

 

Nagy Katalin tűz- és munkavédelmi szakmérnök, elnök
Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesülete

Vissza

Ezt a hírt eddig 1205 látogató olvasta.