Híreink

Mi olvasható a Védelem áprilisi számában?

2018. március 20. 09:11

Az áprilisi szám 24 cikkével a sokszínűséget képviseli, miközben két jelentős szakmai területre; a beépített tűzjelző berendezések téves jelzéseinek minimalizálására és a szabadtéri tűzesetek elmúlt hatévi adatainak elemzésére koncentrál. Mindkettőben új elemekkel találkozhatnak az olvasók. Ezen kívül: porrobbanás, új fejlesztések (szendvicspanelek, gépészeti szigetelések, tűzjelző berendezések, tűzgátló lezárások, vágószerszámok, légzőkészülék töltés) új kihívások (tűzvizsgálat, elektromos járművek tüzei) fémjelzik a lap fő üzeneteit.


Tanulmány

Dr. Siménfalvi Zoltán Porrobbanás elleni védelem tervezése, a védelem eszközei

A Miskolci Egyetem Energetikai és Vegyipari Gépészeti Intézetében az alapítás óta eltelt több, mint fél évszázadban az oktatási és kutatási területek között kiemelten foglalkoztak a porok, gőzök, gázok és hibrid keverékek jelenlétében üzemeltetett technológiák robbanás elleni védelmével. Szerzőnk az intézet eddigi robbanástechnika területén végzett tevékenységére alapozva a porrobbanás elleni védelemmel kapcsolatos ismeretanyagot foglalja össze.

 

Fókuszban

Dr. Hesz József Beépített tűzjelző berendezések – a téves tűzátjelzések elemzése

A tűz elleni védekezésben a technikai fejlődéssel együtt járó pozitív jelenség a beépített tűzjelző berendezések elterjedése, majd a tűzátjelzés megvalósítása. A műveletirányítás fejlesztése lehetővé tette a téves jelzések azonosítását. A téves tűzátjelzések műveletirányító szempontú elemzésével lehetővé válik a téves jelzések számának, okainak, területeinek feltárása és a megoldások keresésének elősegítése. A feladat méretét a számok jelzik.

 

Heizler György A téves jelzések alakulása 1998 – 2005 között

A rendszerváltást követő fejlődés során a téves jelzések száma, aránya és a változás üteme a gazdaság és a tűzvédelem fejlődését mutatja. Az adatok elemzésével egyben jól kitapinthatók a fejlődés helyszínei. Milyen összefüggés van a korabeli fejlődés és a téves jelzések között?

 

Hegedűs Péter Tervezői megoldások a téves tűzjelzések kiszűrésére

A téves tűzjelzés – a TvMI meghatározása szerint – „minden olyan tűzjelzés, mely nem valós tűz hatására következik be”. Milyen lehetőségeink vannak a téves tűzjelzések minimalizálására tervezőként? Milyen negatív hatásai vannak egy-egy téves tűzjelzésnek? Hogyan előzhetők meg az ilyen esetek? Ezekre a kérdésekre, a tervező szemszögéből, keresi a válaszokat szerzőnk.

 

Nagy Zoltán Magas terek védelme aspirációs tűzjelző rendszerekkel a TvMI tükrében

Előző cikkünkben (Védelem 2018/1 19-22. old.) említettük, hogy hazánkban az aspirációs rendszerek leggyakoribb alkalmazási területe a 12 m-nél magasabb belmagasságú terek védelme. Tipikusan ilyen terek a raktárcsarnokok, gyártócsarnokok. A TvMI ajánlásaira hagyatkozva ezeket a 12 m belmagasságot meghaladó tereket önállóan pontszerű érzékelőkkel nem védhetjük. Az ilyen terek leggazdaságosabb védelmeként az önálló aspirációs elvű védelem adódik. Szerzőnk, a TvMI aktualizálása során, a téves jelzésre való hajlamosság csökkentésére is javaslatokat tesz.  

 

Feri Róbert Füstágyú hatása a beépített tűzvédelmi berendezésekre

Az elektronikus vagyonvédelemben egyre elterjedtebb a füstágyú más néven ködgenerátor, amely gyorsan elárasztja a védett teret sűrű, füstszerű, de teljesen ártalmatlan anyaggal. Ez a sűrű és gomolygó füstfelhő fizikai gátat szab a behatolásnak, mert a támadóját átmenetileg megfosztja a látásától. Ott kezdődik a probléma, amikor beépített tűzvédelmi berendezéssel védett térbe építik be.

 

Megelőzés

Lestyán Mária Fejlesztések - nem éghető gépészeti szigetelések

A gépészeti vezetékek behálózzák az egyre bonyolultabb térszerkezetű épületeinket, a légtechnika soha nem látott formában van jelen. Mindezeket, a szigorodó energetikai követelmények miatt, hőszigeteljük, közben ezek áthaladnak a tűzszakasz határokon, sőt a működőképességüket is garantálni kell. Milyen új kihívásokat jelent ez a tűzvédelmi gyakorlatban és milyen válaszokat adhatunk rá?

 

Kürti Ákos Apollo Xpander vezeték nélküli, címezhető tűzjelző rendszer             

Egyre több helyen elvárás a vezeték nélküli tűzjelzés biztosítása, s legyen olyan, amellyel a meglévő címezhető rendszer kibővíthető. Ilyen az XPander, egy címezhető többállapotú érzékelőkből és kapcsolódó termékekből álló új Apollo termékcsalád, amely az XP95 és a Discovery rendszerekhez egy a hurokkal vezetékesen csatlakozó interfészen keresztül kapcsolódik, s az XPander eszközökkel az interfész rádióhullámok segítségével kommunikál.

 

Kiss Attila Hőszigetelt szendvicspanelek homlokzati tűzterjedése – a különböző szakágak tervezési igényeinek közelítése

Az elmúlt időszak egyik – nemzetközi viszonylatban is – nagy szakmai újdonságát jelentették azok az ÉMI által lefolytatott vizsgálatok, amelyek révén immár két szendvicspanel család Th 30 perces „homlokzati tűzterjedési határérték” minősítést kapott. (Védelem 2017/5. 13-20. oldal) Milyen megfontolások vezérelték a vizsgálat kezdeményezését? Milyen felhasználási lehetőségek adódnak ebből? Hogyan lehet egymáshoz közelebb hozni a különböző szakágak tervezési igényeit?

 

Néveri Richárd POLON 6000 – A 10. telepítés, ezer érzékelővel

Nemrég számoltunk be az első Polon 6000 tűzjelző rendszer telepítésekor szerzett tapasztalatainkról. A lengyel Polon-Alfa termékek népszerűségének növekedése továbbra is töretlen, egyre több tűzjelző tervező tervez Polon rendszerekkel, és egyre több rendszer valósul meg Magyarországon is. A több száz letelepített kis- és közepes érzékelő számú Polon 4000-es központ mellett immár a 10. Polon 6000 tűzjelző rendszer telepítése is folyamatban van.

 

Szabó András, Reich Kristóf Tűzgátló lezárások, egy komplex megközelítés

A tűzvédelem az egyik legdinamikusabban fejlődő tervezési ág hazai és nemzetközi viszonylatban. Az évek során teljesen önálló tervezési ágazattá fejlődött. Hazánkban komoly szakmai gárda dolgozik a jogszabályok fejlesztési irányain. A jogszabályalkotás így nem csak az íróasztal mögött, de a gyakorlati tapasztalatokra alapozva, az egyes piaci szereplők (beruházók, beszállítók) bevonásával történik. Ezért a folyamatos jogszabályváltozások követése mellett törekednünk kell az innovatív megoldások alkalmazására, vagy az alkalmazási lehetőségek felkutatására.

 

Nagy Katalin Társasházi garázs természetes hő- és füstelvezetése

Társasházakban a gépjárműtárolót, az OTÉK előírásait figyelembe véve az épületben vagy terepszint alatti építményben alakítják ki. A lakásként értékesíthető területek megtartása miatt praktikusan a gépkocsitárolók pinceszintre kerülnek. Hogyan oldható meg a pinceszinti gépkocsitárolók természetes hő- és füstelvezetése? Elegendő lyukat hagyni a falon? Hogyan működjön a füstelvezetés, ha a társasházban nincs tűzjelző berendezés? Vizsgáljuk egy konkrét példán keresztül!

 

Szabályozás

Dr. Bleszity János, Dr. Joó Bálint Tűzvédelmi törvénykezés az ezredfordulón IV.

A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvényt 1996. május 03-án hirdették ki a Magyar Közlönyben. Sorozatunk befejező része a jelentős változást hozó Tű. tv. és végrehajtási rendelkezéseinek összehangolásával, a szabályozások tudatosításával, továbbá a Tű. tv. több mint két évtized alatt végbement főbb változásaival foglalkozik.

 

História

Dr. Berki Imre Csillagrózsa, mint tűzoltó rangjelzés                      

Milyen történelmi előzményei vannak a ma is használatos rangjelzéseknek? Mivel és hogyan különböztették meg az eltérő státusú tűzoltói csoportokat a Magyar Országos Tűzoltó Szövetség egységes rangjelzési szabályzatában? Hogyan élnek tovább a hagyományok? Csillag vagy rózsa? Csillagrózsa!

 

Veres György A Római Birodalom tűzvédelmének kialakulása

A római nép hétszáz esztendő alatt, Romulus királyságától Augustus császárig, hatalmas tetteket vitt véghez. A Szenátus és a római nép együttes uralma alatt a nép védelmét biztosító intézkedések között ilyen volt a tűzoltóság kialakítása és megszervezése, valamint fenntartása. E kevéssé ismert múlt megismerése és Dr. Roncsik Jenő – akinek dolgozatára épül a cikk – előtti tisztelgés vezette szerzőnket.

 

Tűzvizsgálat

Rétközi Ferenc Szakértői napló – Droglabor a padlástérben   

A tűzoltásban résztvevők különös körülményeket találtak egy tanyaépület padlásterén, amikor a tüzet elkezdték felderíteni. Tűzvizsgálati szempontból a kirendelt szakértőnek már egyszerűbb dolga volt, amikor egy amatőr vegyészcsapat áldásos tevékenysége miatt került sor kirendelésére. 

 

Ténykép

Polonkai Katalin Tűzbiztonság növelése a megelőzés hatósági eszközeivel

A tűzvédelmi hatóság a tapasztalatok összegzése alapján tervezi egy-egy év hatósági eszköztárának alkalmazását. Melyek voltak az elmúlt esztendő tűzvédelmi és piacfelügyeleti ellenőrzéseinek fő tématerületei és az ellenőrzések számai? Milyen témakörökben alkalmaztak a tervezők – engedélyezett módon – szimulációs eljárásokat?

 

Tűzoltás- műszaki mentés

Dr. Kanyó Ferenc Elektromos gépjárművek tűzoltásának nemzetközi és hazai tapasztalatai   

Az elektromos gépjárműveknél történő tűzoltói beavatkozás jelenleg az egyik legaktuálisabb téma a tűzoltó szakirodalomban. Az elektromos személygépjárművek tűzoltás és mentés taktikai elveivel már számos oktatási anyag foglalkozik, főleg az USA-ban, ahol a National Fire Protection Association (NFPA) jár élen az oktatásban és gyakorlati elvek kidolgozásában.

 

Kutatás

Fentor László, Heizler György A vegetációs tűzesetek alakulása 2012-2017

A tűzeseti statisztikai adatokat kicsit nagyobb időtávlatba helyezve a folyamatok iránya jobban kirajzolódik. A mai adatokat – a térinformatika vívmányainak köszönhetően – térben elhelyezve az adattenger struktúrája láthatóvá válik, s ettől bizonyos összefüggések felismerhetőbbek lesznek. Ha ehhez még az eseményeket alapvetően befolyásoló időjárási tényezőket is hozzárendeljük, akkor több oldalról láthatjuk az adatok mögötti összefüggéseket.

 

Zsikla Ágota Tűzesetek meteorológiai körülményei 2012-2017 között

A vegetációtüzek kialakulásánál a tűzeset napjának időjárási körülményei, és az azt megelőző időszak (hetek, néhány hónap) csapadékviszonyainak alakulása meghatározó szerepet játszik. A vizsgált időszakban a 2012, 2014 és 2017-es években volt a legnagyobb a tűzgyakoriság, míg 2015 átlagos évnek bizonyult tűzesetek szempontjából.

 

Képzés

Kirov Attila Tűzszimulációs megoldások alkalmazása a taktikai gyakorlatok során

A tűzoltók tűzeseti feladatokra történő felkészítésének örök kérdése a tűz imitálásának és a minél életszerűbb körülmények megteremtésének a lehetősége. Előző számunkban a hagyományos megoldások alkalmazását mutatta be szerzőnk a taktikai gyakorlatok során. A tűz imitálásában, a tűz jelenségeinek és a környezet hatásainak érzékelésében új lehetőségek módszerek és megoldások rendszerezett formában szerzőnk összegzésében.

 

Technika

Laczkó Péter Vágószerszámok az MSZ EN 13 204:2016 szabvány tükrében

A kettős működésű hidraulikus mentőeszközökre Magyarországon, az angol nyelven közreadott, MSZ EN 13204 honosított európai szabvány vonatkozik. Milyen követelményeknek kell megfelelni a műszaki mentésben nélkülözhetetlen vágószerszámoknak? Mit jelentenek a kiválasztásnál fontos útmutatást adó szabványos rövidítések? Típus, pengenyílás (maximális és korrigált), pengemélység, vágóteljesítmény, tömeg – megannyi fontos fogalom magyarul.

 

Adorján Attila Légzőkészülékek töltése nagynyomású kompresszorral

Minden légzőkészülék használat után az eszközünket újra használatra kész állapotba kell hozni, azaz tisztítani, fertőtleníteni, bemérni szükséges az álarcot, időszakosan a tüdőautomatát, a légzőt magát, de ne feledkezzünk meg arról, hogy a megfelelő minőségű/mennyiségű légzési volumenhez a légző palackjainkat meg kell tölteni. Milyen szempontok szerint lehet eldönteni milyen teljesítményű kompresszorra van ehhez szükségünk?

 

Tarol a Rosenbauer Panther     

A világ egyik legnagyobb repülőtere a 63 millió utast kiszolgáló 2.800 hektár területű Amszterdami, ahol hat leszállópályán tavaly 479 ezer le-és felszállást regisztráltak, a teljes repülőtéri tűzoltó flottáját Rosenbauer 8x8 Pather-re cseréli. A 322 desztinációba induló 3 ezer repülőgéppel a legnagyobb, 10-es ICAO kategóriába sorolt reptéren csúcsragadozók védik az utasokat.

 

Védelem Katasztrófavédelmi Szemle – Megrendelhető

Email: szerkesztoseg@vedelem.hu

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1294 látogató olvasta.