Híreink

Erdőtüzet habbal – új megoldás a láthatáron

2017. október 12. 13:27

Új, speciális légi erdőtűzvédelmi oltóhab debütál a franciaországi légi tűzoltási expón (Aerial Firefighting Europe 2017 Expo). Az anyag különlegessége, hogy a hatékonysághoz jóval kisebb arányban van rá szükség, mint a hagyományos adalékokhoz.


Az erdőtüzek légi oltásánál jelenleg is a víz az elsődlegesen szóba kerülő oltóanyag; a megoldásnak ugyanakkor van néhány komoly hátránya. A víz hűtőképessége korlátozott, ráadásul a tartályok újratöltésekor, illetve a szállítás közben jelentős mennyiség vész kárba. A „szállítmány” célba juttatásakor is jelentkezhetnek problémák, például a tény, hogy a megoszlás messze nem egyenletes, így a szállított víz nem a teljes mennyiségével vesz részt az oltásban.

Ennek megoldására jött létre az I4F projekt, amelyet két magyar kkv, az R-Fire Kft. és a TFEX Kft. konzorciumban valósított meg. Az új fejlesztés eredményeképpen létrejött instant hab jelentősen megváltoztathatja a légi erdőtűzoltás módját. Az eddigi tesztek alapján a fejlesztők bizakodók: közlésük szerint a habnak köszönhetően a légi tűzoltóknak nem szükséges az oltás során berepülni a tűz fölé és/vagy jelentősen megközelíteni annak frontvonalát. Az új rendszer alkalmazásával lehetővé válhat, hogy akár az extrém magas intenzitású erdőtüzek is megfékezhetővé válnak, ott, ahol a jelenlegi oltási technológiák nem, vagy csak korlátozottan alkalmazhatók.

A fejlesztési eredmények és a gyártásra kész prototípus bemutatása első alkalommal a Aerial Firefighting Europe 2017 Expón történik meg, melyre 2017. október 16-17-én, a franciaországi Nimes-ben kerül sor. A kiállításon az I4F projektet a fejlesztés technikai koordinációját végző R-Fire Kft. színeiben dr. Restás Ágoston képviseli. 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1708 látogató olvasta.