Híreink

Két különlegesség az erdőtüzeknél: helikopter és Komondor S3

2022. augusztus 19. 11:41

Pécs és Tatárszentgyörgy: a hatalmas szárazság következményeként Tatárszentgyörgynél egy hagyományosnak tekinthető cserjés, bokros részen, Pécsett a Mecsek oldalában, házakkal sűrűn beépített és keskeny utakkal behálózott területen kellett tüzet oltani. Itt az amerikai tűzoltási hírektől eltérő, épületekkel szabdalt, nehéz terepviszonyok is főszerepbe kerültek.


Pécs – Mecsek, beépített hegyoldal

Az ember nem tudja eldönteni erdő vagy lakóházakkal tarkított, üdülőházas övezet, mindenesetre a hegyoldalba kacskaringósan felfutó kis „utcákkal” kell szembesülni a tűzoltóknak. Ezért tűzoltási, tűzoltás vezetési és megelőzési szempontból is vízválasztó a Pécs külterületén a Mecsek oldalában kigyulladt tűz, amely rendkívül nehéz terepviszonyok között, vízhiányos környezetben jelentett kihívást a nagy távolságból odariasztott, főleg hivatásos egységekkel és így a hosszú kiérkezési időkkel dolgozó tűzoltásvezetésnek.

A két helyi lap tudósítása fotókkal, videókkal jól szemlélteti a helyzetet:

SzabadPécs

PécsMa

 

Bambi Bucket

Mi most a hosszú idő óta első ízben és mindkét tűznél alkalmazott helikopteres tűzoltó tartály, az ún. „Bambi Bucket” bevetésére koncentrálunk. Ez egy elsőként 1983-ban készült rugalmas oldalfalú tartály, amely helikopterekhez külső függesztményként csatlakoztatható, így összehajtogatva egyszerűen szállítható. A tartály feltöltése víztartályból, gépjárműfecskendőből vagy szabad vízfelület fölé szállva vízbemerítéssel történhet. Most a pécsi tűznél az Orfűi tó közelségét és mélységét kihasználva (legalább másfél méterre van szükség) ez utóbbit alkalmazták. Tatárszentgyörgyön valószínűleg a feltöltés jöhetett szóba, ami sokkal nagyobb időigénnyel és technikai eszközráfordítással valósítható meg. Így, megfelelő földi irányítás mellett, az 1500–2500 liter víz hatékonyan alkalmazható.

Az oltási hatékonyság egy a helikopter fedélzetről irányítható habbekeverő megoldás segítségével 0,5–1% habképző anyag tartályba injektálásával növelhető, mert ezzel csökken a víz felületi feszültsége.

 

Tatárszentgyörgy – Komondor

A több, mint 700 hektáron égő tűz oltásához a helikopter mellett bevetették Komondor S3 típusú járművet, amely 7000 liter víz szállítására képes és új kategóriát nyitott a magyarországi tűzoltógépjárművek történetében. Alkalmas a vízszegény területeken a gépjárműfecskendők vízutánpótlásának biztosítására, de önálló beavatkozó járműként is bevethető.

Jó terepjáró képességekkel rendelkező 3 tengelyes, hatkerék-meghajtású jármű, amely fel van szerelve avaroltóval, és két, fülkéből irányítható ún. orr-monitorral. A 31 tonnás monstrum ezen a talajon és a beépítetlen területeken képes közlekedni.

A jármű elejére fixen telepített két darab orr-monitor a fülkéből távirányítással, egymástól függetlenül működtethető. A monitorok teljesítménye 1000 liter/perc, és 10 bar nyomáson üzemeltethető.

További különlegességei

  • Hatkamerás megfigyelő és vezetés segítő kamera rendszer, vezető és parancsnoki monitorokkal, rögzítési funkcióval;
  • Integrált ultra magas nyomású oltórendszer (UHPS) 90 literes tartállyal, külső vízforrásról történő üzemeltetési lehetőséggel;
  • Távvezérelhető, túlterhelés-szabályzóval ellátott mellső elektromos önmentő csörlő, 40 méter sodronnyal, 65kN vonóerő kapacitással.

Vissza

Ezt a hírt eddig 719 látogató olvasta.