Híreink

Parkolóházi tűzoltójármű – oltás és vontatás

2022. augusztus 09. 09:06

Milyen új kihívások érik a tűzoltóságot a többszintes parkolóházakban égő autók esetén? Gyors bejutás, oltás, és – amennyiben elektromos járműről van szó – vontatás, akkumulátorhűtés. A Lentner GmbH a hannoveri repülőtér megbízásából készített egy speciális, ilyen körülmények között bevethető tűzoltó gépjűrművet egy VW Amarokból.


Kívánságlista

A parkolóházban égő autóról szóló riasztás mindig nehéz döntések elé állítja a tűzoltókat. Egy szokásos gépjárműfecskendővel a többszintes parkoló magassághatárát messze meghaladjuk. A következő problémát a személyautókhoz méretezett kanyarok, sarkok jelentik. Így sok esetben marad az alapvezeték-szerelés és ezt követő beavatkozás a maga időkésedelmével, ami a tűz több járműre történő átterjedésének veszélyével jár. Több szintes garázsok esetében egy ilyen tűz komoly következményekkel járhat, mint azt annak idején a norvég parkolóháztűznél láthattuk. Ha hibrid, vagy elektromos jármű ég, akkor az oltás utáni hűtésről gondoskodni kellene, ami egy többszintes parkolóházban nem végezhető el. Ki kell vontatni a járművet, ha lehet, minél gyorsabban.

Ezek a feladatok egyben meghatározták a hannoveri repülőtéri tűzoltóság szokatlan kívánságlistájának fő irányait. Olyan járművet vártak, amely

  • befér egy többszintes parkolóházba,
  • ott képes manőverezni,
  • egy gépjármű ilyen körülmények közötti oltására képes tűzoltási kapacitással rendelkezzen és
  • egyben vontató is legyen, amivel egy égett gépjármű a parkolóból eltávolítható.

Mit tudjon a jármű?

Ebben is határozottak a szakmai elképzelések:

  • Két fő beavatkozónak kell helyet biztosítani
  • sűrített levegős légzőkészülékkel,
  • nagynyomású oltórendszerrel, valamint
  • kis víztartállyal és habtartállyal kell ellátni.
  • Hátul vonószerkezetet kell felszerelni, mellyel az oltási munkálatok végeztével az autókat ki lehet vontatni a parkolóházból.

Ez a kívánságlista izgalmas és érdekes kihívás volt a Lentner GmbH tervezői számára, amelynek eredményeként egy teljesen új koncepciót mutattak be, amely innovatív megoldást kínál a parkolóházak járműtüzeinek összetett feladatára.

Az eredmény egy szokatlan sziluettű VW Amarok, amely egyszerre tűzoltóautó és vontató, miközben szűk kanyarokban jól manőverezhető. A jármű hátsó részét az Ackermann cégtől származó vonószemre cserélték. A vezető és az első utas ülésbe sűrített levegős légzőkészülék van beépítve. Közvetlenül a vezetőfülke mögött található egy nagynyomású oltórendszer gyorsbeavatkozóval.

 

Forrás: Feuerwehr Fachjournal

Képek: Lentner GmbH

Vissza

Ezt a hírt eddig 870 látogató olvasta.