Híreink

Mi olvasható a Védelem augusztusi számában?

2022. augusztus 08. 12:11

A következő szám 21 cikke az újdonságokra koncentrál. Az OTSZ és a TvMI változásokat valamint két jelentős kiállítás témáit olvashatják lapunkban. A Hannoverben lezajlott Interschutz a beavatkozások technikai eszközeinek bemutatásában világelső. A FireEx International Londonban pedig az aktív és passzív tűzvédelmi megoldásokban kimagasló. A többi újdonság a műveletirányítástól a tűzvizsgálatig terjed.


​Szűts Tamás Műveletirányítás II. – Működési tapasztalatok, fejlesztési lehetőségek 

A szervezet informatikai, térinformatikai rendszerében is jelentős fejlesztések történtek, amelyek elengedhetetlenek hatékony beavatkozást segítő döntésekhez és a háttértámogatáshoz. Szerzőnk a cikk második részében a fő- és műveletirányító ügyelet működésének tapasztalatait (Győr-Moson-Sopron megyére vonatkozóan), a műveletirányító rendszer egyes területeinek fejlesztési lehetőségeit mutatja be.

 

Szabályozás

Dr. Ördög Tamás, Wagner Károly Az OTSZ módosításának alapelvei

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat új alapokra helyezésével és az új szabályozási modell részeként a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek bevezetésével 2015. március 5-ét követően a tűzvédelmi tervezési tevékenység során előtérbe került a tervezői szabadság, a mérnöki módszerek alkalmazása. A kedvező jogalkalmazási tapasztalatok és visszajelzések figyelembevételével folytatódott 2021. tavaszán a rendelet továbbfejlesztése.

 

Péter András, Sándor Roland, Bajusz Péter, Wagner Károly Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat felülvizsgálatának eredményei

Az OTSZ 2021. évben végrehajtott felülvizsgálata elsősorban a tűzvédelmi szabályozás létesítési előírásaira, azon belül egyes, a tűzvédelem alappilléreit képező elemekre fókuszált. A cikk a jogszabály négy fontos területét – tűzterjedésgátlás, szerkezeti követelmények, kiürítés, hő és füst elleni védelem – érintő módosításokat mutatja be.

 

Badonszki Csaba Kisebb módosítások – négy TvMI-ben

Milyen kisebb módosítások történtek a Számítógépes tűz- és füstterjedési, valamint menekülési szimuláció, az Ellenőrzés, felülvizsgálat és karbantartás, a Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv és a Szabadtéri rendezvények TvMI-ben?

 

Badonszki Csaba Beépített tűzjelző berendezés tervezése, telepítése

Melyek a legjelentősebb változások ezen a területen? Mit segíthet a tűzjelző a tűzesetek vizsgálatában?

 

Badonszki Csaba Beépített tűzoltó berendezések tervezése, telepítése

A jövőben előtérbe kerülnek a növelt megbízhatóságú és a fokozott üzembiztonságú tűzoltó berendezések kialakításai. A növelt megbízhatóságú kialakítást a vonatkozó MSZ EN 12845 szabvány tartalmazza, míg a fokozott üzembiztonságú tűzoltó berendezés kialakítására e TvMI ad megoldást.

 

Badonszki Csaba Villamos berendezések, villámvédelem és elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem

Szer­zőnk a TvMI változásával foglalkozó cikksorozatunk folytatásában a Villamos berendezések, villámvédelem és elektrosztatikus feltöltő­dés elleni védelem című TvMI lényeges módosításait összegzi.

 

Kiállítás

Egy vásár, ami több annál – INTERSCHUTZ 2022   

Hét évet kellett várni, hogy újra látható legyen. 61 országból 85 000 látogató pedig mindenképpen látni akarta INTERSCHUTZ-ot. Igaza volt! Ez több, mint egy termékbemutató! Az eseményen a tűzoltás, a műszaki mentés, a mentőszolgálat, a polgári védelem legújabb innnovációival ismerkedhettek meg a látogatók.

 

Fentor László, Nagy Péter Interschutz – Tűzoltás, műszaki mentés

A kiállítás megtekintésével az utóbbi időszakban történt technikai, technológiai fejlesztések megismerése, a gyakorlatban hasznosítható megoldások megtalálása, a Magyarországi környezetben való alkalmazhatóság lehetőségének vizsgálata volt a legfontosabb cél. Mit tapasztaltak szerzőink a tűzoltási, műszaki mentési szakterületen?

 

Fentor László, Nagy Péter Interschutz – Védőfelszerelésektől a Polgári védelemig

A kiállítás nem csak a tűzoltásban, hanem az egyéb területeken is hatalmas áttekintést adott az elmúlt időszak fejlesztésiről, a kihívásokra adott válaszokról. Mit tapasztaltak szerzőink ezeken a szakterületen?

 

Interschutz: apró lépésekkel az elektromos forradalom felé

Klasszikus előre menekülés a 2035-ös „emissziótilalom” miatt, vagy innováció a társadalmi felelősségvállalás jegyében? Egy biztos: manapság a komoly gyártók nem engedhetik meg maguknak, hogy ne álljanak bele valamilyen módon az elektromos forradalomba, különös tekintettel arra, hogy a klímaváltozás számos esetben gyorsítja azokat a folyamatokat, amelyek ellen éppen a tűzoltóságok feladata küzdeni. Az idei Interschutzon ezért számos kiállító próbált az elektromos meghajtás területén valami újat villantani – ezekből szemezgetünk

 

Interschutz kiállítás – szervezetektől tanulni

Koronavírus járvány, árvízi katasztrófa, erdőtüzek, menekültválság: a bevetések száma és a terhek nőnek. Új kihívásokra kell felkészülni, amelyekben az INTERSCHUTZ a legjobb lehetőséget kínálta az ötletek és megoldások cseréjére. A szervezetek képet adhattak a világ minden tájáról érkező közönségnek teljesítményükről, a folyamatosan növekvő kihívásokról és az általuk képviselt szervezeti kultúráról.

 

Jankus Bence FireEx International 2022 – Tűzvédelmi kiállítás, London

A FireEx International Európa egyik, ha nem a legnagyobb olyan tűzvédelmi kiállítása, ahol aktív és passzív tűzvédelmi megoldások gyártói és forgalmazói mellett számos tűzvédelem-szakmai szervezet is képviselteti magát. A kiállítást minden év májusában rendezik meg, a 2000-ben megnyitott, ExCel London kiállítóközpontban, amelyet legtöbben talán a 2012-es Olimpiai Játékokról ismerhetnek, ahol az egyik fő versenyhelyszínül szolgált. Szerzőnk tapasztalatait adjuk közre.

 

Megelőzés

Lestyán Mária Tűznek ellenálló épületek és a fenntarthatósági célok – PV panelek tűzkockázata a homlokzaton II.

Hogyan lehet felkészülni az épületre épített vagy az épületszerkezetbe integrált fotovoltaikus rendszerek tűzkockázatára? Ez a kérdés fokozottan aktuális az egyre gyorsabban terjedő homlokzatokon elhelyezett napelemekkel kapcsolatban, különösen igaz ez a rendszerek sokféleségére. Miközben meg kell felelniük a CPR követelményeinek is. Milyen szempontok figyelembe vétele ajánlott a nemzetközi szakirodalomban?

Eőry Emese Minősített rendszerek uszodákhoz, A1 tűzvédelmi osztályú építőlemezzel

Az elmúlt időszak termál és uszodaépület tüzei is mutatják, hogy a nyári szabadságok és pihenés időszakában is kiemelt szerepe van a biztonságnak. Különösen a beavatkozó tűzoltók számára rejtett aknák és álmennyezetek kialakításánál van kiemelt feladata a tűzvédelmi tervezőnek.

 

Fórum

Fekete Attila Digitális tűzvédelmi együttműködés üzemeltetők és karbantartók között

A minden irányból a vállalatokra, üzemeltetőkre zúduló előírások, követelmények folyamatos, magas szintű odafigyelést kívánnak a felelősöktől. Hogyan segíti a tűzvédelmi nyilvántartások digitalizációja az üzemeltetőket is úgy, hogy ez egyébként minden érintett előnyére válik

 

Dräger – Új légzőkészülék az Interschutzon, és ami mögötte van

A Rosenbauer mellett a Dräger területén éreztem a leginkább az új innovációk sokaságát. Nem túlzás azt állítani, hogy a 410 m2 saját területen és a VFDB-vel közös kb. még 1100 m2-en valamint az Északi bejáratnál a Dräger Safety Car bemutató autóval a biztonság valami teljesen új dimenzióit mutatták meg az egyéni védelemben. Elsőként az új légzőkészüléket mutatjuk be.

 

VdS termékirányelvek – infravörös kamerák a tűzvédelemben

Hosszú vita előzte meg az infravörös kamerák tűzvédelmi alkalmazását. Most a német VdS követelményeket és vizsgálati módszereket dolgozott ki az infravörös kamerák biztonságos hőmérséklet-felügyeleti alkalmazására. Ezeket nehéz körülmények között is fel lehet használni a termikus rendellenességek korai stádiumban történő észlelésére.

 

Vőlkl Kommandant Pro: új tűzoltó csizma a láthatáron

Igazi dilemmát jelentenek a beszerzéseknél az olyan alapdarabok, mint a tűzoltó védőcsizmák: inkább olcsó legyen, komfortos vagy megbízható? A hazánkban új, OKF engedélyes Vőlkl Kommandant Pro K tűzoltó védőcsizma esetén nem kell ezek közül csak egyet választani.

 

Vizsgálat

Ozsvár Zoltán Autóbusztüzek vizsgálata V. – Az üzemanyag ellátó rendszer meghibásodásából keletkezett tűz

Az üzemanyag ellátó rendszer meghibásodásából keletkezett tűzesetek nagy része a vezetékek tömítetlenségi hibáiból, valamint a flexibilis, gumiból, vagy műanyagból készült üzemanyagtömlők elöregedéséből, sérüléséből, valamint szakszerűtlen javításból, szerelésből származik. Egy Mercedes - Benz városi közlekedésben használt csuklós autóbusz motorterében keletkezett tűz esettanulmányát adjuk közre.

 

Nagy Péter, Dr. Sárosi György Az áruszállításban használt adatgyűjtő eszközök hatása a járműtüzekre    

Az áruszállítás minden érintett számára komoly szervezést igénylő feladat. Felelőssége van a feladónak, a szállítónak és az átmeneti jelleggel raktározóknak is. Mindez bármelyik közlekedési ágazatról elmondható, hiszen a szállított áru sok esetben többféle szállítási módon kerül a feladótól a felhasználóig. Ma már ezek nyomon követése is bevett gyakorlat. Milyen hatással lehet ez a járműtüzekre?  

 

Védelem Katasztrófavédelmi Szemle – előfizetési információk

Vissza

Ezt a hírt eddig 686 látogató olvasta.