Híreink

Securiton – FidesNet hálózatos tűzjelző rendszerek

2021. április 28. 07:30

A mai korszerű tűzjelző rendszerek nagy többsége hálózatba is szervezhető. Ez a technológia biztosítja egy-egy sok alrendszerrel rendelkező tűzjelző rendszer egy vagy több helyszínről történő teljes körű, kompromisszumok nélküli kezelését. A FidesNet hálózatos tűzjelző rendszer a magas biztonságú területeken alapvetően új lehetőségeket teremt. Ilyen rendszer telepítése már hazánkban is folyik.


Elsődleges hálózat – szabványos csatlakozások

A tűzjelző rendszerekben sokszor alkalmaznak a pontszerű érzékelők mellett különféle speciális érzékelőket is, így például aspirációs érzékelőket, lineáris hőérzékelőket, vonali füstérzékelőket és másokat. Ezek relékkel vagy szoftveresen – elterjedt kifejezéssel élve: „intelligens” módon – csatlakoznak egy-egy tűzjelző központhoz. Mivel ezek az érzékelők nagy területet fednek le, vagy az átlagosnál összetettebb, komplexebb feladatot látnak el, számos alkalommal felmerül annak az igénye, hogy ezeket az érzékelőket vagy érzékelő rendszereket külön is „kézben tartsák”.

A speciális érzékelők jelenleg talán legelterjedtebb típusai az aspirációs érzékelők, így természetesen a piacvezető gyártók ezek hálózatba történő szervezését is igyekeznek megoldani. Ez a hálózatos kialakítás lehetőséget biztosít arra, hogy az érzékelők a tűzjelző központhoz csatlakozva, attól függetlenül is felügyelhetőek legyenek. Az egységek a tűzjelző központ számára megadnak minden szükséges jelzést, esetleg előjelzéseket is, valamint a riasztási jelzések mellett a szabványok által megkövetelt hibajelzéseket is átadják.

 

Másodlagos hálózat – a többletinformáció

A hálózatba szervezés ettől a tűzjelző rendszerhez való csatlakozástól függetlenül történik. Az érzékelők egy másik hálózathoz is csatlakoznak és legtöbbször olyan módon, amit a tűzvédelmi szabványok, előírások (még) nem engedélyeznek – ezek a lehetőségek alapvetően számítástechnikai megoldások alkalmazásán alapulnak. Az így kialakított másodlagos hálózatok elősegítik a hálózatba kapcsolt rendszerek vizuális megjelenítését, az események naplózását és kiértékelését, valamint más értékes és használható információk megjelenítését. A rendelkezésre álló lehetőségek tárháza igen nagy.

Egy ilyen hálózatos megvalósításra példa a svájci Securiton cég által kifejlesztett és gyártott SecuriSmoke ASD család számára kidolgozott saját FidesNet csomagja. Ez a megoldás összefogja az ASD 535-ös és az ASD 532-es aspirációs egységeket egy Securiton FidesNet rendszerbe. Egyedülálló kialakítása miatt részletesebben is bemutatatjuk, miután számos – elsősorban tengerentúli, pl. kínai – nagyberuházásokon már alkalmazták. Sőt már Magyarországon is folyik ilyen rendszer telepítése.

 

Securiton – FidesNet – távolba lát, konfigurál

A Fire Detection System Network, azaz hálózatos tűzérzékelő rendszer lehetővé teszi több SecuriSmoke ASD aspirációs füstérzékelő csatlakoztatását egy hálózatba. Ezt jellemzően ott használják, ahol távoli megjelenítésre és működtetésre van szükség. A rendszer üzemeltetője egy központi helyszínről áttekintést kaphat a teljes ASD hálózatáról: a rendszerhez tartozó összes aspirációs füstérzékelő egy alaprajzon megjeleníthető, beleértve azok aktuális állapotának kijelzését is. Az eszközök közvetlenül a grafikus felületről is konfigurálhatóak.

A FidesNet hálózati megoldások tipikusan olyan esetekben használhatók, amikor a távoli vizuális megjelenítés és beavatkozás lehetősége egyaránt elvárt. Ez elsősorban olyan nehezen megközelíthető területek esetében jöhet számításba, mint pl. repülőterek, laboratóriumok, IT környezetek és más magas biztonságú területek, ahová aspirációs érzékelők lettek telepítve. A rendszer másik lehetséges alkalmazása pl. egy helyszínen történő központi képi megjelenítés és kezelés egy biztonsági menedzsment rendszer segítségével. A távkezelés és képi megjelenítés mellett további fontos előnye, hogy szabványos protokollok segítségével kapcsolódhat más – elsősorban felügyeleti – rendszerekhez.

 

A FidesNet jellemzői

  • A hálózatba kötött ASD-k igény szerint szabadon feloszthatók több FidesControl kezelő egység között (max. 100db ASD kapcsolódhat 1db FidesControl kezelőhöz).
  • Különböző csatoló felületek állnak rendelkezésre a FidesPort egységben – pl. Modbus TCP – melyek segítségével közvetlenül integrálhatjuk a hálózati ASD-ktől beérkező adatokat más rendszerekbe (pl. épületfelügyeleti rendszerekbe).
  • Csatoló felület a Securiton NetSoft megjelenítő szoftverhez.
  • A FidesControl kijelzők képesek működni PoE táplálással is.
  • 7”-os érintőképernyős kijelző van a felhasználói élmény növelésére.
  • Egyénileg beállítható kijelzés a mért érték mértékegységére vonatkozóan.
  • Nyelvi beállítási lehetőségek (német, angol, egyszerűsített kínai, magyar, stb.).
  • PIN-kódos belépéssel biztosít védelmet jogosulatlan hozzáféréssel szemben.

A kezelés a FidesControl egység 7”-os érintőképernyős felületén történhet. Minden adat, amely a hálózatba kötött speciális érzékelőktől érkezik, rendelkezésre áll a kijelzőn. A hálózat valamennyi érzékelője elérhető a FidesControl kezelőről, ami egy folyamatban lévő karbantartás során nagy segítséget jelent a karbantartó számára azok adatainak lekérdezésében. További lehetőség, hogy az érzékelők egyenként kikapcsolhatóak hiba esetén vagy újraindíthatóak, azaz törölhetőek riasztást követően.

 

Értékvédelem – értékalapú tervezés

Természetesen a Securiton cég számos más terméke is hálózatba köthető, így a jól ismert SecuriFire tűzjelző központok, a SecuriHeat ADW és a Listec termékek is. A Svájcban kifejlesztett és Németországban gyártott SecuriSmoke ASD aspirációs érzékelő rendszerek számos gyártó rendszeréhez alkalmazhatók. Az itt ismertetett FidesNet hálózatos megoldás minden ilyen esetben is alkalmazható, mert külön hálózaton fut. Az ilyen megoldások elsősorban az érték alapú tervezések alkalmával kerülnek előtérbe, amikor a mindenkori tervező nem csak az előírás alapú tervezést végzi el, hanem attól többre törekszik.

Balázs Gábor ügyvezető igazgató
Securiton Kft., 1143 Budapest, Stefánia út 55.
Tel.: +36 1 251 8866
balazs.gabor@securizton.hu
www.securiton.hu

Vissza

Ezt a hírt eddig 1304 látogató olvasta.