Híreink

Habbekeverés magas fokon: RFC Admix Variomatic

2020. november 13. 08:59

Minden, ami az idei Interschutzra volt időzítve az most az interneten követel magának teret. Új habbekeverőt dobott piacra a Rosenbauer: az egy- és többcsatornás rendszer három változatban elérhető, az egyszerű kezelhetőséget és az univerzális alkalmazhatóságot helyezi előtérbe és egyidejűleg a különböző tűzoltói követelményeknek is megfelel.


Egyénileg konfigurálható – sokoldalú

Az oltási hatékonyság növelésének egyik fontos eszköze a különféle adagolású habképző anyag alkalmazása. A környezetvédelem és a hatékonyág növelése iránti igény egyaránt ezt erősíti. A sokféle felhasználási igényeknek egyszerre megfelelő habbekeverő megalkotása ugyanakkor nagy kihívás. Erre fejlesztették ki a Rosenbauer mérnökei az RFC Admix Variomatic nevű új, univerzális habbekeverő rendszert, amely képes kielégíteni az önkéntes és a hivatásos tűzoltóságok igényeit.

Az elektromos (24 V) működésű rendszer három különféle variánsa méretben (480x485x400 mm) nem, csupán teljesítményben tér el (12, 24 és 48 l/perc szállítási teljesítményű).

A fő jellemzői:

  • A bekeverés 0,1–6% között fokozatmentesen állítható,
  • egy- és többcsatornás üzemben is működtethető,
  • akár négy bekeverési pontot is képes ellátni.
  • Utóbbi esetben ráadásul bekeverési pontonként eltérő arány is beállítható.

Mindez a kezelőszerveken szabadon beállítható, ám az egyszerűség kedvéért "gyors start" funkció is rögzíthető, ahol egy előre megszabott működési mód indítható el egyetlen gombnyomással.

 

Beállítás egy gombnyomással

Az egyetlen gombnyomás mögött azonban Rosenbauer RBC LCS operációs rendszer van. Ez a moduláris rendszer egy 3,5 "vagy 10" nagy, nagy felbontású és nagyon világos kijelzőből áll, olyannal, amely kesztyűvel kezelhető és mindössze egy végtelen forgókapcsolóval működtethető. A menüben történő navigáció színkódolt funkciókkal történhet. Nagyon kezelőbarát, mert minden releváns információ egyértelműen megjelenik a kijelzőkön.

A gyakorlatra is gondoltak a tervezők, ezt a funkciót beállítva, a habkoncentrátum megtakarítása érdekében, a habkoncentrátum helyett a szivattyú szívóoldaláról szívja be a vizet.

Arról pedig, hogy a rendszer újra készenlétben álljon, az automatikus öblítőfunkció gondoskodik. Ennek az az előnye, hogy

  • különböző habvegyületeket lehet használni, és
  • semmilyen habkeverék nem veszik el és
  • szinte bármikor bevetésre kész.

Ugyanakkor, mivel az automatikus öblítési folyamat a beépített szivattyú kikapcsolásakor megy végbe, ezért kevés vizet használ fel.

 

Univerzális rendszer

Attól univerzális a rendszer, hogy nedvesítőszertől, a könnyű habon át (0,1 l / perc) a közepes és nehéz hab előállításig mindenre alkalmazható. Emellett gyakorlatilag az összes ma kapható habkoncentrátum felhasználható hozzá, beleértve a fluortartalmú habkoncentrátumok modern alternatíváit is, amelyek rendkívül viszkózusak, csökkentett szállítási sebesség mellett.

Aki ismeri, habfelhasználás után a szivattyú tisztítás nehézségeit, annak sokat mond, hogy a szivattyú ennél a rendszernél mindig habmentes marad, ezért az öblítés megtakarítható.

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1084 látogató olvasta.