Híreink

RFC CAFS Cube – rubik-kocka a Rosenbauertől

2020. november 10. 08:48

Ahogy a Rubik kocka ámulatba ejtette az embereket, úgy ámultunk a legújabb fejlesztésen. Egyfajta „minden-az-egyben” megoldást dobott piacra a Rosenbauer: a kompakt téglatest vízzel és habbal oltásra, valamint CAFS-üzemre is alkalmas, és könnyen integrálható bármilyen tűzoltó gépjármű rendszerébe.


Univerzális oltórendszer

A gyártó célja egy kompakt, minden komponenst egy burkolaton belül tartalmazó, könnyen integrálható ill. hordozható oltórendszer megalkotása volt, amely tűzoltási feladatok széles skálájára alkalmas.

A RFC CAFS Cube-ban egy 10 bar nyomáson 800 l/perc teljesítményű szivattyú működik, amely lehetővé teszi a klasszikus vízzel oltási feladatok elvégzését, amennyiben a habanyag alkalmazása nem javasolt. Hab alkalmazása során a habbekeverő rendszer 6 bar nyomáson 600 l/perc teljesítménnyel működik, összesen három bekeverési aránnyal (0,3%, 3% és 6%). Végül a CAFS-keverőkamra 6 bar nyomáson 400 l/perc teljesítménnyel működik, és akár 1600 liter CAFS-habot képes előállítani, amellyel legalább két sugárcső működtethető.

 

Habképzés nagy nyomáson

CAFS-hab alkalmazásával különösen jó oltóhatás érhető el. A finom és homogén hab jól tapad akár függőleges felületeken is, így a víz akár teljes mértékben elpárologhat, kiváló tűzelfojtó és hűtőhatást érve el. A nagy nyomású hab kinetikus energiájának köszönhetően ráadásul a hatótáv sem csökken jelentősen.

 

Akár egy utánfutón is

A RFC CAFS Cube különösen jól alkalmazható olyan esetekben, amikor nem klasszikus, beépített málhatérről, hanem egyéb alternatívákról van szó, például egy utánfutóról. Az oltóberendezés egyszerűen, gombnyomásra, automatikusan működik, csak a habbekeverést kell szükség esetén beállítani. Táplálható tűzcsapról, de természetesen bármilyen más vízforrásról, akár egy hordozott víztartályról is.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1395 látogató olvasta.