Híreink

Innovációk konferencia – folytatása következik

2020. november 03. 08:14

Az Innovációk és megoldások a tűzvédelemben – tűzterjedés gátlás, tűzszakaszolás konferencia november 2-án – tűzmegelőzési, hatósági szakemberek részvételével – az online térben zajlott. A 10 előadás a tűzmegelőzés egyik alapkérdését, a tűzszakaszolást és tűzterjedés gátlását járta körül. A konferencia lezajlott, és mégis folytatódik, mert az előadók hozzájárultak prezentációik és a videóra felvett teljes anyag közléséhez.


Folytatása következik

A vírushelyzet folyamatos alkalmazkodásra és új megoldások keresésére ösztönöz, így történt ez most is. Az online térbe költöztetett konferencia konzultáció részét el kellett napolni, mivel a stúdióba egyszerre tíz előadó nem mehetett be.

A felmerülő kérdéseket a szerkesztoseg@vedelem.hu címre várjuk, és módot teremtünk azok megválaszolására.

A kérdésekre adott válaszokat és a konferencia előadásait közreadjuk.

 

Mi van a tűzszakasz körül?

Dr. Bérczi László tű. ddtbk., országos tűzoltósági főfelügyelő köszöntőjében az innováció jelentőségét és az öt éves Védelem Tudomány katasztrófavédelmi online tudományos folyóirat ebben is betöltött szerepét emelte ki.

Ahogy a résztvevők hallhatták, konferenciánk kulcsszava az innováció volt, amely leegyszerűsítve egy kreatív ötlet eredménye! Ezekből pedig nincs hiány a tűzterjedés gátlásban sem.

2014-ben az OTSZ jelentős innovációval, a kockázati osztályok bevezetésével alapvetően megújította a hazai tűzvédelmi gondolkodást. Egy kockázatból több kockázatúvá váló mátrixxá változtatta. Hogyan viszonyul a kockázat mint új fogalom a régi tűzszakasz fogalmunkhoz? Hogyan lehet mindezt a térben elhelyezni? Dr. Érces Gergő tű. őrnagy. a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára kreatív előadói megoldások sorával emelte a tudomány magasságába a témát.

A homlokzati tűzterjedésgátlás régen egyszerű megoldásokkal történt. A hőszigetelés mint piaci igény azonban átalakította a homlokzati tűzterjedés tervezési elveit. Lestyán Mária. a Rockwool szakmai kapcsolati igazgatója Homlokzati tűzterjedési gátak, tűzvédelmi célú sávok tervezési elvei az EU-ban és Magyarországon című előadásában nemzetközi kitekintést nyújtott a világban alkalmazott megoldásokról. Ettől a hazai elvek is más megvilágításba kerültek.

Egy újabb kihívás a szendvicspanel falak alkalmazása. Egy jelentősen megújított, a tűzvédelmet érintő termék innovációval minősített szendvicspanelek kerülhetnek akár 5 szintes épületek homlokzatára. Hogyan és mi módon? Mi a különbség a szendvicspanel fal és a homlokzati hőszigetelés között? Kiss Attila, a Kingspan Dél-Európai műszaki vezetője előadásából tudhattunk meg többet.

A füstterjedés megakadályozásának módszerei és megoldásai című előadásában Nagy Katalin, a Ludor Kft. szakmai igazgatója a karbantartás, átalakítás, engedélyezés, kötelező alkatrészcsere kérdéseinek bemutatása mellett olyan innovációkat mutatott be, mint a textil füstkötény és a felújító szett.

A hőszigetelés mint piaci igény egy teljesen új termékkört eredményezett. Hogyan egyeztették össze a tűzvédelmi követelményeket a hőszigetelési elvárásokkal? Kékesy Péter, a Baumit alkalmazási vezetője vezette be a hallgatóságot a részletekbe.

Gyors és gazdaságos építőipari termelés mint piaci igény szülte a szerelt szerkezeteket, ezek megújításából tűzgátlási megoldások születtek. Olyanok, amelyek akár 10 méter magasságig is alkalmazhatók. Hogyan, mivel lehet a tűzvédelmi teljesítményüket dokumentálni? Eőry Emese építőmérnök, Rigips termékmenedzser Tűzgátlási megoldások szerelt szerkezetekkel és tűzvédelmi teljesítményük dokumentumai című előadásából erről tudhattunk meg fontos részleteket.

A tűzvédelmi lezárásokat javítani és a munkát dokumentálni kell. Egy termék és egy eljárás (szoftver) a tűzvédelmi lezárások hatékonyságának javítására és átlátható dokumentálására. Tóth István, a Hilti tűzvédelmi üzletág menedzsere mutatta be ezt a munkát végzők és az azt ellenőrzők tevékenységét egyszerűsítő megoldást.

A szárazépítés ma a piaci igény szülte innovációk sorozata. Ezek tűzvédelemi teljesítménye mindig csak rendszerben értelmezhető – erről tartott előadásában Wiesner György, a KNAUF Kft. műszaki vezetője, a dokumentálást és a hatósági ellenőrzés egyaránt segítő számos példát mutatott be.

Tűzszakaszok aktív lezárásának igényét a nagy ipari gyártó és logisztikai épületek teremtették meg, aztán jöttek a kereskedelmi és egyéb nagy létesítmények. A nyílások és a funkciók megoldások sorát szülték. Vintze Balázs, az Efaflex Kft. projektvezetője a Tűzszakaszok aktív lezárása – szállítószalagtól a függönyfalakig című előadásában mutatta be a megoldásokat.

Záró előadásként Kruppa Attila, az OBO Bettermann műszaki szaktanácsadója a Tűzterjedés elleni védelem az épületvillamosság szempontjából címmel, áttekintést adott, a vezetékek tűzterjedés elleni védelmének megoldásairól. Az vonatkozó előírások mellett megtudhattuk, hogy milyen innovációk születtek az elektromos vezetékek körül a tűzterjedés elleni védelemben?

 

Ahogy említettük: folytatása következik!

 

 

 

 

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1094 látogató olvasta.