Híreink

IGNIS 3D – Korai tűzérzékelő rendszer infravörös távhőmérséklet-méréssel

2020. október 30. 08:00

Megszületett az első távolságméréssel működő korai tűzérzékelő rendszer. A Rosenbauer 150 év felhalmozott tudását a beépített tűzoltó berendezések építésénél is hasznosítja. Vízzel, habbal, gázzal oltó beépített berendezések teljes skáláját építette ki, amit most egy újabb innovációval, az IGNIS 3D rendszerrel egészít ki. Ez elsőként kombinálja a hőmérsékletméréshez az infravörös hőkamerát lézeres távolságméréssel.


Nagy terek biztonsága 3D-ben

Bonyolult, nagy terekben, ahol falak, berendezések takarnak ki felületeket, nehéz a teljes tűzvédelmi felügyeletet biztosítani. Meg kell állapítani:

  • A térben hol van a tűz?
  • Milyen irányban és szögben?
  • Milyen távolságra?
  • Milyen hőmérsékleten?
  • Valóban tűz az érzékelt jelenség?

Mindezt úgy, hogy az érzékelő kiegyenlítse a közeli és távoli hőforrásokat, ezekre azonos gyorsasággal reagáljon, és az oltósugár ballisztikáját, azaz a röppályáját figyelembe véve döntsön. A szoftverét persze meg kell tanítani az intelligens tárgyfelismerésre is, hogy az adott helyen reálisan felmerülő objektumokra reagáljon. Ehhez a védett tér rendjét (raktározás) úgy kell kialakítani, hogy az árnyékolt felület ne haladja meg a vonatkozó VdS előírás szerinti 1%-ot. 

A Rosenbauer legújabb innovációja erre ad megoldást. A beépített távolságmérésnek köszönhetően az IGNIS 3D felismeri a különbségeket, és ezzel képes egészen nagy terek biztonságát szavatolni a nap 24 órájában. Az infravörös hőkamera éjjel-nappal vizsgálja a megfigyelési területet. Ebben az optika legújabb csodái is segítenek neki, ugyanis panorámás hőfényképet készít, s ha a hőmérséklet egy adott ponton, vagy pontok összességén meghaladja a határértéket, a riasztás aktiválódik. Persze csak akkor, ha az említett intelligens szoftver, a tanultak alapján, tűzként vagy káros hőemelkedésként azonosítja a képet. Ekkor riasztási parancsot ad az automatikus, mobil vízágyúnak.

Ettől kezdve az érzékelő-jelző rendszereknek általában már nincs feladatuk. Nem így ennél a rendszernél. A tudományos, szinte futurisztikus megoldások sora folytatódik. A vízágyú automatika teljesen automatikusan, és az IR-kamera által célzottan hűti a tűzforrást, még mielőtt a láng egyáltalán kitörne. Az oltási folyamatot az IR-rendszer – a hőmérséklet és a távolság visszajelzésével és értékelésével – folyamatosan kontrolálja.

A rendszerhez alkalmazott Rosenbauer vízágyúk a távolságot figyelembevevő ballisztikus számításokat végeznek a sugárnyaláb találati pontossága érdekében.

Hogyan teszi ezt?

A válasz tulajdonképpen a képen látható.

A berendezésben van egy rendkívül érzékeny infravörös kamera, amely állandóan méri a hőmérsékletet, miközben a dönthető fej a két tengely körül forgatja a kamerát.

A normál kamera optikai segítséget nyújt az érzékeléshez, és persze mindent lát, így a hagyományos feladatot (lopás, helytelen kezelés) is ellátja.

A lézer képes a hőforrásokat 3D-ben ábrázolni, pontosan meghatározva a távolságot, a kiterjedést.

Miért fontos a távolság?

A távolság pontos mérése a biztonságos oltás alapja. Itt kézzel foghatóvá válik a Rosenbauer 150 éves tűzoltási tapasztalata. Ha például egy hőforrás területe 0,5 m2 és ettől 5 méter távolságra látja az IR-kamera a 90 °C-os hőmérsékletű felületet, akkor egy 320 x 280 pixeles felbontású IR-kamerán keresztül az érzékelt objektum 103 pixelt foglal el a kamera érzékelőjén. 50 m-ről már csak 10 pixeles ugyanaz az objektum a képernyőn. A kockázat persze ugyanaz. A hagyományos rendszerek ezzel nem tudnak mit kezdeni. Ha beállítottak nekik egy riasztási pixelméretet, akkor automatikusan indítanak. Az IGNIS 3D itt van igazából elemében, méri és érzékeli a távolságot, és ennek megfelelően dönt. Ezzel meghatározza a tűz valódi területét és annak valódi veszélyét. Ehhez alkalmazott képlete:

G = | 2R * tan (α / 2) |, ahol G = tényleges méret; R = távolság; α = nyitási szög. Ezt követően pedig aktívan vezérli az oltást annak végéig, amíg meg nem állapítja a nem kívánt hőmérséklet-növekedés optimálisra csökkenését.

Mindezt a technikai paraméterek optimális megválasztása segíti. Elsőként a detektor felbontása 320 x 240 képpont. A spektrális tartomány 7,5 µm – 13 µm. Mindezt saját házi szabványként 0 °C – 350 °C közötti hőmérséklet-tartományban képes érzékelni ±2 K, vagy 2%-leolvasási hőmérsékleti pontossággal. A látómező (FOV) 25 ° x 18,8 °.

Összefoglalva

  • Ponthelyesen lokalizálja a tüzet vagy a hőmérséklet-növekedést, és a vízágyút erre a pontra irányítja.
  • Úttörő technológia a riasztási érzékenység növelésében és az alakfelismerésben.
  • A célzott oltás/hűtés alapján az oltóanyag-felhasználás minimalizálása. 
  • Ebből következően kisebb oltóanyag-ártalmatlanítási költségek.
  • Az infravörös kamera és az oltóágyú elsőként szabadon egymáshoz illeszthető.
  • Az IGNIS 3D rendszer rendkívül rugalmasan alkalmazható nagy terek védelmére.
  • Teremben max. 2000 m2-ig, szabadtéren max. 5000 m2-ig teljes körű biztonságot garantál. 

A vonatkozó előírások:

  • VdS 3189 Irányelv – IR kamera egységek
  • VdS 2108 Irányelv habbaloltó berendezésekhez, tervezés és beépítés
  • VdS CEA 4001 Irányelv sprinkler oltórendszerekhez, tervezés, beépítés
  • EN 13565-2 Beépített tűzoltó berendezések. Habbal oltó berendezések. Tervezés, kivitelezés és karbantartás

Hazai forgalmazó:


1037 Budapest, Csillaghegyi út 13.
Tel.: +36 1 454 1400
Web: www.hesztia.hu

Vissza

Ezt a hírt eddig 1346 látogató olvasta.