Híreink

Magyar nyelvű szabványok a koronavírus elleni védőeszközökről

2020. augusztus 25. 09:35

A koronavírus elleni védekezéshez a mikroorganizmusok és egyéb veszélyes anyagok elleni védőeszközökre vonatkozó szabványok magyar nyelvű kiadásait tervezi közreadni a Magyar Szabványügyi Testület, hozzájárulva ezzel a védekezéshez. A tervezett szabványokat és megjelenési idejüket tesszük közzé.


Augusztusban jelenik meg

MSZ EN ISO 374-5:2017 Védőkesztyűk veszélyes vegyszerek és mikroorganizmusok ellen. 5. rész: Mikroorganizmusok okozta kockázatokra vonatkozó terminológia és teljesítménykövetelmények (ISO 374-5:2016), mely olyan védőkesztyűk követelményeit és vizsgálati módszereit írja elő, amelyeket mikroorganizmusok elleni védelemre szánnak. A szabvány részletezi a kesztyűk mikroorganizmusok (baktériumok, gombák, vírusok) elleni hatékonyságának méréséhez szükséges mintavételi eljárásokat, a teljesítménykövetelményeket, a megjelölést, a gyártói tájékoztatást, és utal a vonatkozó EGK EU-irányelv alapvető követelményeinek való megfelelésre.

 

Szeptemberben jelenik meg

MSZ EN 13795:2019 Sebészeti ruházat és kendők. Követelmények és vizsgálati módszerek közös cím alatt:

  1. MSZ EN 13795-1:2019 1. rész: Sebészeti kendők és köpenyek.
  2. MSZ EN 13795-2:2019 2. rész: Tisztatéri öltözékek. 

Ez a két szabvány a 93/42/EGK Orvostechnikai Eszköz Irányelvből származó, a tisztatéri öltözékekre alkalmazható alapvető követelményekre összpontosít.

  1. MSZ EN 149:2001+A1:2009 Légzésvédők. Részecskeszűrő félálarcok. Követelmények, vizsgálatok, megjelölés. 

Ez az európai szabvány előírja a részecskeszűrő félálarcokra (a menekülési célokat szolgálók kivételével) mint légzésvédőkre vonatkozó minimumkövetelményeket a részecskék elleni védelem biztosítására. A szabvány laboratóriumi és gyakorlati teljesítményvizsgálatokat tartalmaz.

 

Októberben jelenik meg

MSZ EN 14683:2019+AC:2019 Sebészeti maszkok. Követelmények és vizsgálati módszerek.

E szabvány azoknak a sebészeti maszkoknak a felépítését, kialakítását, teljesítőképességi követelményeit és vizsgálati módszereit írja elő, amelyek célja, hogy korlátozzák a fertőző ágensek átvitelét a személyzetről a páciensre a műtéti eljárások során és más, hasonló orvosi környezetben, valamint bizonyos körülmények között védje a viselőjét potenciálisan szennyezett folyadékok ráfröccsenésétől. Számunkra azért jelentős, mert a sebészeti maszkok napi viselésre is szolgálhatnak a fertőzések terjedési kockázatának csökkentésére, különösen járványos helyzetekben.

 

Forrás: MSZT

2020. augusztus

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1227 látogató olvasta.