Híreink

A modern biológiai mentesítés első tapasztalatai

2020. március 19. 09:48

A beavatkozások során sokszor kerülhetnek a szervezetek tagjai fertőzésveszélyes helyzetekbe. A koronavírus-járvány miatt felerősödött az igény a nagy hatékonyságú biológiai mentesítőanyagok (fertőtlenítőszerek) és az ezeket kijuttató berendezések iránt. A rendelkezésre álló mentesítő szerek és eszközök tesztje során szerzett pozitív tapasztalatokról számol be szerzőnk.


A rendvédelmi szervek és kárelhárítást, felszámolást végző szervezetek tagjai a beavatkozások során egyre többször kerülnek szembe biológiai veszélyekkel. Leggyakrabban

  • a közlekedési balesetek során sérült személyek, vagy elhunytak kiemelése a veszélyforrás, de
  • az árvizek levonulása után végzett munkálatok közben is különféle kórokozók veszélyeztethetik a beavatkozókat,
  • a járványos megbetegedések kivédésére hozott karantén intézkedéseket foganatosító és a karanténterületen feladatot végző állomány is biológiai veszélynek van kitéve, ezért a fertőzésveszély kezelése fontos feladat.

A biológiai veszélyeztető-anyagok annullálása vagy eltávolítása érdekében biológiai mentesítést, más szóval fertőtlenítést kell végezni. A koronavírus-járvány okán felerősödött az igény a nagyhatékonyságú biológiai mentesítő-anyagok (fertőtlenítőszerek) és az ezeket kijuttató berendezések iránt.

Az elmúlt napokban a HESZTIA Kft. által forgalmazott mentesítő anyag és a nagyhatékonyságú kijuttató berendezést próbálták ki.

A biológiai mentesítő anyag:

  • VIROCID F és a
  • VIROCID vírus, baktérium és gombaölő tulajdonságokkal bír, továbbá ködösíthető, permetezhető, habosítható.

 


VIROCID biológiai mentesítő anyag

 

A hatékony kijuttató eszközök:

  • GLORIA CleanMaster CM 50 szóróberendezés, a
  • FoamMaster FM 50 habosító szóróberendezés és a
  • MINI FOG melegködképző.

 


MINI FOG melegködképző

 


GLORIA CleanMaster CM 50 szóróberendezés

 

Ezeket tesztelte a rendőrség és az RSC Rescue Hungary Alapítvány.

A HESZTIA Kft.-nél örömmel vettük a pozitív visszajelzést lefolytatott tesztek eredményességéről. A tesztek során

  • a MINI FOG melegködképző berendezéssel végeztek jármű belső, sátor belső és ügyfélfogadó tér fertőtlenítést,
  • a CleanMaster CM 50 szóróberendezéssel védőruha és jármű külső fertőtlenítést.

A tesztek sikeresen végződtek mind a VIROCID F és VIROCID mentesítő anyagok mind a kijuttató berendezések kiállták a próbát.

A ködképző berendezéssel kijuttatott VIROCID F és VIROCID mentesítő anyagokat a mentesített felületről nem kell leöblíteni, csak abban az esetben, ha a felület élelmiszerekkel vagy élelmiszer-alapanyaggal érintkezik. A VIROCID használatát követően a szélvédőkön kialakulhat egy vékony filmréteg, melyet ablaktisztító kendővel könnyedén el lehet távolítani. Permetezve és habosítva kijutatott VIROCID F és VIROCID mentesítő anyagokat vírusfertőzés esetén 5 perc behatási idő után tiszta vízzel le kell öblíteni a kezelt felületről. A behatási idő baktérium esetén 10 perc, gombák és spórák esetén 15 perc. A légzőkészülék álarcok és védőruhák mentesítése permetezéssel történjen, melyre szintén érvényes az 5 perc leteltét követő öblítés.

Mi a HESZTIA Kft.-nél nem csak egy eszközben gondolkodunk számunkra a folyamat a fontos, ezért a felderítéstől a védekezésen át a mentesítésig végig képesek vagyunk biztosítani a megfelelő eszközöket a biztonságos beavatkozáshoz. Ezért köszönjük a visszajelzést a Rendőrség és az RSC Rescue Hungary Alapítványnak, hiszen az általunk képviselt folyamatban gondolkodás része az eszközöket és anyagokat használó szervezet és személyzet is.

Kocsis Zoltán
vegyivédelmi-tűzoltó
HESZTIA Kft. külső iparbiztonsági tanácsadója

Vissza

Ezt a hírt eddig 1349 látogató olvasta.