Híreink

Mivel oltsuk a lítiumion-akkumulátorokat?

2020. március 16. 09:03

A lítiumion-akkumulátorok speciális veszélyeket hordoznak magukban. Mi a várható égési idejük? Mire készüljünk fel velük kapcsolatban? Hogyan, milyen oltási módokkal, oltóanyagokkal készüljünk fel az oltásukra?


Mivel oltsunk? – Egy biztonsági adatlap tanácsai

Ebben a kérdésben meglehetősen nagy a tanácstalanság, még a szakemberek körében is. Ezért elsőként egy nagy, nemzetközi cég biztonsági adatlapját néztük meg. (Biztonsági adatlap 1907/2006/EK, 31. cikk szerint / ISO 11014)

Az újratölthető lítiumion-akkuegységnél a tűzvédelmi intézkedések között, az oltóanyagra vonatkozóan ezt olvashatjuk:

  • Megfelelő tűzoltószerek: CO2, poroltó vagy vízsugár. A nagyobb tüzeket vízsugárral oltsuk. 
  • Biztonsági okokból nem megfelelő tűzoltószerek: Vízsugár
  • Tűz- és robbanásvédelmi információk: Ne dobja tűzbe és ne tegye ki magas hőmérsékletnek (>85 °C). A plusz- és a mínuszpólust soha ne kösse össze elektromosan vezető anyaggal.
  • Raktározás: Ne tegye ki az akkuegységet közvetlen napfénynek, magas hőmérsékletnek és nagy páratartalomnak. Hűvös helyen, -20 °C – +35 °C-os hőmérsékleten és 45 - 85%-os páratartalom mellett tárolja.
  • Együttes tárolás: Ne tároljuk együtt oxidáló és savas anyagokkal. Víztől elkülönítve tároljuk. Ne tárolja együtt elektromos vezető képességű anyagokkal.
  • Robbanásveszély: Ütés, súrlódás, tűz vagy más gyújtóforrás robbanást okozhat.

Eszerint bármivel oldhatjuk – de elnézést, vízzel azért mégse. Látható a bizonytalanság.

Nézzünk más adatlapokat.

  • Lítium-tetraborát: „Alkalmatlan oltóanyag - Vízsugár”
  • Lítium karbonát:Biztonsági okokból alkalmatlan oltószer - nincs korlátozás.”
  • Más biztonsági adatlapon a Lítium-mangán-dioxid elemekről már árnyaltabban fogalmaznak: „Lítium elemek esetén a bőséges víz hatásos oltóközegnek minősül, ha az elemek még nem eresztenek vagy robbantak fel. A Lith-X (D osztályba tartozó oltóközeg) hatékony kis mennyiségű lítium elemet érintő tűz esetén. Víz alkalmazása során óvatosan kell eljárni, mivel égő lítium darabok lökődhetnek ki a tűzből.” 

Vagyis: vízzel hatékonyan olthatók, ha nem eresztenek. Ha égnek, óvatosan járjunk el a vízzel oltás során.

 


Akkumulátorcellák tűz után

 

Akkor vajon mivel oltsunk?

Ennek eldöntése a létesítmény tűzvédelmi szakemberének feladata. Neki kell – a vezetéssel együtt – az ott keletkezhető tűz (tűzosztály, oltóanyag, oltásteljesítmény) oltásához szükséges eszközök biztosítását megtervezni, valamint az oltáshoz szükséges személyi (oktatás) és szervezeti feltételeket megteremteni. A tűzvédelmi hatóság feladata a másik oldalról ezek meglétének és megfelelőségének ellenőrzése.

Ha bajban vagyunk ezzel, érdemes visszamenni a kályhához, s onnan elindulni. Milyen égésre számíthatunk? A lítiumion-akkumulátorok égésének sajátossága, hogy az anód és katód bomlása során oxigén szabadul fel, így az égéshez a környezeti levegőből nincs szükség oxigénre. Igen, de itt nem a fémtűznél leírt 1500 °C feletti tűzhőmérsékletre kell számítanunk, ahol a víz kb. 0,2%-a,  2000 °C-ig 2% és 2500 °C-on 9% hidrogénre és oxigénre bomlik.

 


Kiégett Tesla (Norvégia, 2016)

 

Milyen oltási módokat vehetünk számításba?

  • Éghető anyag eltávolításán alapuló
  • Oxigén elvonáson alapuló
    • lezárás
    • inercizálás (felhigítás)
    • izolálás (elválasztás)
  • Hőmérséklet csökkentésén alapuló
    • hűtés
    • kémiai reakció csökkentése

 

Mi a várható égési idő? – Mire és mit tervezzünk?

Ide is érvényes a klasszikus tűzoltó vicc. A hegedű és a nagybőgő közötti különbség, hogy az utóbbi tovább ég. A várható égési idő itt is számít! Ezért célszerű elemre és akkumulátorra szétválasztani a kérdést.

  1. Egy elem 35-40 másodperc alatt leég, itt nem lesz idő az oltására, csak, ha a melegedését észleltük, egyébként a környezetre való gyújtási veszélyre koncentrálhatunk, tehát az ottani anyagoknak megfelelő kézi tűzoltó készüléket tartsunk készenlétben.
  2. Ha tömegesen tároljuk az elemeket, (pl. újrahasznosító üzem, tároló telep, kereskedelmi egység) akkor a tárolási egységek méretével és tároló edényezettel (elzárással) korlátozhatjuk a keletkező tűz méretét. Oltásánál az oxigén elvonásán alapuló lezárással, és a hőmérséklet csökkentésén alapuló hűtéssel tervezhetünk, mégpedig üzemi tervezéssel, vagyis a tárolást végzőnek kell erről gondoskodnia. Ilyen létesítményekben célszerű megteremteni a tömegben tárolt elemek hőmérsékletmérésének feltételeit is (pl. távhőmérő).
  3. Nagyobb akkumulátorok (pl. targoncatöltők, elektromos gépjárművek raktárai, elektromos targoncával működő üzemek, hibrid vagy elektromos járművek garázsai, kereskedelmi egységek) alkalmazásánál szintén a létesítménynek kell gondoskodnia az ott keletkezhető tűz oltásáról. Módszerként itt is az oxigén elvonásán alapuló lezárással, és a hőmérséklet csökkentésén alapuló hűtéssel tervezhetünk. A különbség itt a méretekben lehet. Illetve a szabályzatban célszerű az éghető anyag eltávolításán alapuló módszert is rögzíteni. Pl. Az égő targoncát ki kell vontatni az üzemből.

 

Mivel olt a tűzoltóság?

Mindezek után jöhet a tűzoltóság az üzembe vagy a közterületre, ahol elektromos járművek (személygépkocsik, buszok és néhol már teherautók is) éghetnek, aki elsőként a hőmérséklet csökkentésén alapuló hűtést alkalmazza. Amihez a normál tüzekhez képest sokkal több vízre és időre lesz szükség. (lásd: Tűzoltás taktikai szempontok hibrid és elektromos járműveknél, Védelem 2018/5, 35. oldal, Dr. Kanyó Ferenc Elektromos gépjárművek tűzoltásának nemzetközi és hazai tapasztalatai Védelem 2018/2, 47. oldal) Ha végkép nem működik a hűtés, akkor eltávolíthatjuk az éghető anyagot, azaz kivontathatjuk az akkumulátort, ahogy az Budapesten egy Modulo busz akkumulátorának égése során történt. Ez azonban csak a nagyobb, hagyományos akkumulátorszekrényekkel ellátott járműveknél járható út, a személygépkocsik többségénél a beépítettség ezt nem teszi lehetővé, ott marad az intenzív hűtés és a hűtés eredményének mérése. Tömegesen tárolt elemek intenzív égésénél egyedileg kell a tűzoltás vezetőnek döntenie az alkalmazott oltóanyagról (mi ég, milyen hőmérsékleten, mekkora területen, mit veszélyeztet, milyen fedezékből lehet oltani, megközelíteni) és taktikáról. Ilyen mérlegelést igénylő tűz szinte minden esetben a használati, tárolási szabályok megsértése esetén következhet be.

Ezzel persze még csak az alkalmazható oltási módokra tértünk ki. További feladat a lehetséges oltóanyagokat és a kijuttatás eszközeit sorra venni.

Heizler György ny. tű. ezds.

Vissza

Ezt a hírt eddig 4266 látogató olvasta.