Híreink

Tűzvédelmi dokumentációkezelő – Hilti CFS-DM

2019. július 26. 10:46

Az egyre bonyolultabbá váló épületeinkben a követelményeknek megfelelő tűzvédelmi dokumentáció készítése és naprakészen tartása komoly feladat, mely egyszerűbbé válik a Hilti szakemberei által kifejlesztett tűzvédelmi dokumentációkezelő szoftverrel. Ezt – mely okostelefonra (Android, iOS) elérhető applikációból és a számítógépes felülethez használható felhő alapú rendszerből áll – mutatja be most szerzőnk.


Tűzvédelmi lezárások dokumentálása

A közelmúlt egy-egy nagyobb tűzesete is rávilágított, hogy a tűzszakaszhatárok biztonságos lezárása kritikus a tűzesetek továbbterjedésének megakadályozása szempontjából.

Egy épület a tervezés, kivitelezés és használatbavétel után állítja kihívások elé az üzemeltetést és karbantartást. Az épületbe tervezett tűzvédelmi lezárások, sokszor az ezres darabszámot is elérhetik. Minden egyes átvezetést az OTSZ által meghatározott adattartalommal rendelkező információs táblával szükséges ellátni. Az átvezetés lezárások ellenőrzése óriási feladat, azonban még nagyobb kihívást jelent a későbbi épület átalakítások, karbantartások utáni változások nyomon követése.

A tökéletes dokumentáció létrehozása során azonban számos nehézségünk adódhat:

  • tervrajzok és a tervrajzokon történő azonosítás,
  • a megfelelő bevizsgálások mellékelése,
  • szakvizsga bizonyítványok csatolása.

 

Dokumentáció három lépésben

A Hilti tűzvédelmi dokumentációkezelő szoftvere ezt a folyamatot hivatott leegyszerűsíteni. A rendszer egy okostelefonra elérhető applikációból (Android, iOS) és a számítógépes felülethez használható felhő alapú rendszerből tevődik össze. Működését tekintve egy háromlépéses folyamatot szükséges a felhasználónak végigvezetnie, amelynek a végén egy hiánytalan és strukturált dokumentáció áll rendelkezésére a használatbavételhez és a karbantartási munkálatok ellenőrzésére. A rendszeres utólagos átvezetések és az ezzel járó megbontás utáni helyreállítások is bármikor rögzíthetőek a folyamatosan rendelkezésre álló szolgáltatásban.

A projektek előkészítését minden esetben a számítógépes felületen kell kezdeni.

 

Projekt – paraméterek, dokumentációk

Első lépésként a rendszeren belül felépítjük az adott projektet, épületet hierarchiai szinten. Itt a felhasználó szabad kezet kap, tetszőlegesen tagolhatja az épületet egységekre, amelynek a későbbi azonosíthatóságban és rendszerezésben van szerepe.

Ezt követően olyan kérdéseket és paramétereket kell megadnia a rendszergazdának, amelyet feltétlenül fel akar tüntetni a dokumentációban, ilyenek lehetnek a tűzállósági határérték, szerkezeti jellemzők és egyéb szükséges információk.  A beépítésre kerülő tűzvédelmi termékek tanúsítványait, bevizsgálásait csak abban az esetben szükséges csatolni, ha nem a Hilti által forgalmazott tűzvédelmi termék kerül beépítésre. Lehetőség van a tűzvédelmi szakvizsga bizonyítványok és alaprajzi tervek csatolására is, utóbbinak a megvalósulási tervnél kulcsfontosságú szerepe van. Továbbá kiválaszthatjuk, hogy a dokumentációkezelőt kik és milyen jogosultsággal használhatják.

 

Dokumentálás – QR kód

A következő lépés az applikáció használatával történik, ahol a munkaterületen minden egyes átvezetésről telepítés előtti és kivitelezés utáni képeket is rögzíthetünk. Az átvezetés fényképes dokumentálása után az applikációban ki kell választani az adott átvezetés lezárásához beépített terméket a legördülő menüből valamint az előkészületeknél megadott kérdésekre választ adni, jellemezni az átvezetés lezárást a legfontosabb tulajdonságaival. A szoftver minden egyes átvezetéshez automatikusan sorszámot generál, amelyet a korábban feltöltött alaprajzon tud jelölni a felhasználó egy rámutató nyíl segítségével. Ez a folyamat egy átlátható megvalósulási tervet eredményez, amely szintén szerves részét képezi a dokumentációnak és emeli annak minőségét. Az applikációban szerepel egy QR kódhoz kapcsolódó funkció is. Minden egyes átvezetéshez csatolhatunk QR kódot, amely a karbantartási munkálatokat és a felülvizsgálatot segíti. A kódok későbbi beolvasása során a rendszer automatikusan megmutatja a felülvizsgálatot végző személynek az átvezetés minden korábban bejegyzett információját.

 

 

Jelentés készítése – PDF, Excel       

A jelentés készítése az utolsó lépés, amely soha nem volt még ilyen egyszerű. A számítógépes felületről a felhasználó kiválaszthatja, hogy mely projektről és azon belül mely átvezetésekről igényel dokumentációt generálni. A dokumentálást két formában végezhetjük az egyik egy PDF dokumentum, amely tartalmazza a borítót, projekt adatait, minden egyes átvezetést a feltöltött információkkal, alaprajzi jelöléseket továbbá a szoftver által automatikusan csatolt bevizsgálásokat. Excel formátumban is lehetséges jelentést készíteni, ahol soronként láthatjuk a jellemző kritériumokhoz tartozó adatokat.

 

 

A HILTI dokumentációkezelő szoftverrel soha nem látott gyorsasággal és pontossággal készíthetjük el a használatbavételhez dokumentációkat, vagy alkalmazhatjuk felmérésekhez, karbantartási feladatokhoz, nem csak tűzvédelmi átvezetésekhez. Az alaposság és precizitás nem lehet akadály a szűk határidők mellett sem.

 

Reich Kristóf biztonságtechnikai mérnök
Hilti (Hungária) Szolgáltató Kft., Budapest


 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1327 látogató olvasta.