Híreink

Bio kőzetgyapot az egészségtudatosság jegyében

2017. szeptember 07. 08:40

A szálas szigetelőanyagok sok hasznos tulajdonsággal rendelkeznek, ezért számos helyen válnak életünk részévé. A megfelelő szigetelési jellemző mellett egyre fontosabb annak igazolása, hogy a termékek milyen egészségügyi jellemzőkkel rendelkeznek? Fontos, hogy olyan anyagokkal dolgozzunk, amik sem az építkezés során, sem a későbbiekben, nem lehetnek károsító hatással az egészségünkre.


Az ismert kőzetgyapot hőszigetelőanyag, számos hasznos tulajdonsággal rendelkezik, a mi szempontunkból a leglényegesebb, hogy olvadáspontja magasan 1000 °C felett van, nagyon alacsony a szervesanyag-tartalma. Így tűzvédelmi szempontból a legmagasabb, A1 besorolású.

Most újabb vizsgálatokkal más tulajdonságára mutattak rá. Az eddig közismert volt, hogy a kőzetgyapotszálak hosszában törnek, a tüdőbe kerülve gyorsan lebomlanak, így nem tudnak felhalmozódni és ezzel károsodást okozni a szervezetben, és a kristályos formában jelen lévő szilikát anyagokat sem tartalmaznak.

Orvostudományos kutatásokból tudjuk, hogy a betegségek kialakulásában a szálak hossz-szélesség aránya fontos tényező, így ma már tudjuk, hogyan kell az egészségre szigorúan ellenőrzött összetételű úgynevezett „biogyapot”-ot gyártani.

Ez alapján a ROCKWOOL Hungary Kft. az egészségre szigorúan ellenőrzött összetételű, speciális minőségű, magas biológiai oldódó képességgel rendelkező biogyapotot gyárt. Az EUCEB logóval ellátott „biogyapot”-nak nincs sem rákkeltő, sem más egészségkárosító hatása akkor sem, ha a termékek anyagának szálai belélegzésre, lenyelésre kerülnének.

A biológiai stabilitást bioperzisztens tesztekkel vizsgálják. Ennek során az anyagok tüdőben való fennmaradásának képességét állapítják meg, amik megmutatják, hogy egy tüdőbe kerülő anyagszál mennyi ideig marad fent a tüdőben, annak természetes öntisztuló és biológiai folyamatai között. E tesztek során kimutatták, hogy a 20 µm-nál hosszabb szálak belégzéskor kevesebb, mint 10 nap alatt, lenyeléskor kevesebb, mint 40 nap alatt tűnnek el a szervezetből.

Az EUCEB logó használatára csak azon kőzetgyapot termékek jogosultak, melyeket egy erre szakosodott független szervezet, az EUCEB (European Certification Board For Mineral Wool Products, azaz Ásványgyapot Termékek Európai Minősítő Tanácsa) rendszeresen, félévente minősít.

Az EUCEB ellenőrzi, hogy a gyártott szálak megfelelnek-e az európai direktívának! A 97/69/EC Európai Direktíva Q megjegyzésében foglaltak szerint az ásványgyapotszálakat méretük és kémiai összetételük, valamint biológiai stabilitásuk alapján sorolják be.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1271 látogató olvasta.