Híreink

Ülésezett a Tűzvédelmi Tanácsadó Testület

2016. október 03. 08:41

2016. szeptember 21-én a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karán ülésezett a Tűzvédelmi Tanácsadó Testület. A helyszínválasztást a mérnökképzés helyzete és szakmai képzettségekre vonatkozó szabályozás alakulása indokolta. Mindkettőről részletes tájékoztató hangzott el, amelyet a tagok megvitattak.


Markó Balázs DLA, a SZIE YMÉK dékánja köszöntötte a TTT tagjait. Részletesen ismertette az oktatási intézmény és a tűzvédelmi képzés kapcsolatát. A tűzvédelem aspektusai közül a mérnökit adja az intézmény. A SZIE szenátusa megerősítette a Kar és a BM OKF közötti kapcsolatot, a KAR pedig elkötelezett az együttműködésben, amelynek részleteit még ki kell dolgozni.

Dr. Beda László ny.tű.ezds., az YMÉK professor emeritusa ismertette a tűzvédelmi mérnökképzés múltját és a változások főbb elemeit. 1993-ban új tantárgyak (beépített berendezések tervezése, tűzmodellezés, veszélypszichológia, veszélyes anyagok) kerültek a képzésbe a lundi egyetem tanterv mintájára. Ekkor kezdődött a biztonságtechnikai képzés, a tantárgyak aránya az építészettől a tűzvédelem felé tolódott el, a korábbi 34%-ról 53%-ra változott. Ez a képesítés a fire protection engineer végzettségnek felelt meg.

2004-ben a Bologna folyamat eredményeképpen szűnt meg a szak és az építőmérnöki és építészmérnöki szakon belül szakirányra változott. Ekkor alakult ki a BSc-MSc-PhD tagozódás. A BSc képzés természettudományos ismeretekre, építő és építész ismeretekre, valamint tűzvédelmi elmélet és gyakorlatra tagozódott, illetve a szakirány specializációra módosult. Ez a végzettség a fire safety-nek felel meg. MSc fokozaton a létesítménymérnöki képzésen belül tűzvédelmi szakirány létezik. Ezeken felül 4 féléves szakmérnöki képzés is folyik levelező tagozaton.

Javasolta, hogy a TTT a jövő évi munkatervébe hangsúlyosabban foglalkozzon a tűzvizsgálat aspektusaival. A jövő az önálló tűzvédelmi mérnökképzés lenne, amelyet az OKF is támogat.

Dr. Cimer Zsolt, a TKI igazgatója elmondta, hogy a TKI és a BM OKF között együttműködés van folyamatban a mérnökképzés kialakítására.

A képzés azért is különösen fontos – hangzott el –, mert az új OTSZ nagy kihívás az alkalmazott tűzvédelemben, nincs meg a megfelelő mérnöki tudás. A tervezők területén is érezhető a lemaradás a külföldi szakemberekhez képest, illetve a hatósági és tervezői oldal között gyakran tapasztalható a meg nem értés. 

Fülep Zoltán tű.ezds., a BM OKF tűzoltósági főosztályvezetője a tűzvédelmi és tűzoltói képesítések tervezett módosításáról tartott előadást. A 9/2015. (III.25.) BM rendelet módosítása időszerűvé vált mind a tűzoltói, mind a tűzvédelmi területen. Részletesen ismertette az alsó-, közép- és felsőszintű képesítések megszerzésének feltételeit.

Pesztenlehrer Lajos elnök ismertette, hogy a novemberi ülésen át kell tekinteni a 2012-ben készült, a katasztrófarendszer tapasztalataival kapcsolatos jelentést, amelyet Dr. Szöllősi Sándor koordinál. 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1360 látogató olvasta.