Híreink

Ajtók a menekülési útvonalon – Mit, miért és hogyan tartsunk karban?

2021. szeptember 07. 08:45

Mi mindenre kell figyelni az ellenőrzés során? Mit és miért kell ellenőrizni? Ki, miért felelős? Milyen a jó szerződés? Mi mindent kell vizsgálni? Az életvédelmi célok közül a veszélyeztetett személyek menekülésének, mentésének biztosítása a gyakorlatban mennyire valósul meg? A jó karbantartás és az üzemeltetés tapasztalatai fontos visszajelzések a tervezőknek, vezetőknek.


Nézőpont váltás – Mit és miért?

Kezdjük mindjárt az elején, mit is kell karbantartani? Ha az ajtókra gondolunk, a tűzgátló, füstgátló ajtók vizsgálata elég részletesen körbejárt feladat. Ám maga az ajtó – a menekülés során – leküzdendő akadály fontos, hogy üzembiztosan működjön.

Amikor új megbízást kapunk vészkijárati rendszerek felülvizsgálatára, karbantartására, első lépés maga a feladat meghatározása. Általában két alapesettel találkozunk.

  1. A megrendelő egy adott eszközlistán szereplő szerkezetek felülvizsgálatát rendeli meg;
  2. ránk, mint szakkivitelezőre bízza a feladat pontosítását.

Mindkét helyzet érdekes lehet. Hogyan határozza meg egy karbantartó cég, hogy pontosan mi is az épület aktuális menekülési útvonala? Rutinból elkérjük a tűzvédelmi dokumentációt. Bizony a kifüggesztett tűzriadó terv, a kihelyezett jelölések és az írásos dokumentáció sokszor köszönőviszonyban sincs egymással. Az épület változásai nincsenek tűzvédelmileg lekövetve. Ha a szerződésben rögzítjük a felülvizsgálattal érintett eszközlistát, a felelősséget eltolhatjuk magunktól, nem lépjük át karbantartói kompetenciánk határait, de ezzel az eredeti cél mégsem biztos, hogy teljesül. Lehet, hogy kisebb-nagyobb épületrészek kimaradnak az ellenőrzésből.

A következő lépés annak eldöntése mit kell ellenőrizni?

Követelmény szintjén vizsgálva ellenőrzendő: a pánikzár, vészkijárati zár és a vészkijárat biztosító rendszer. Az utóbbi behatárolása (a vészkijárat használatát tűz/veszély esetén, áramkimaradáskor is, haladéktalanul lehetővé teszi; elektromos, mechanikus vagy elektro mechanikus) sem egyszerű feladat.

További kérdés, a kiterjesztése, vagyis a vészkijárati rendszer karbantartási kötelezettségét kell-e értelemszerűen alkalmazni a menekülési útvonal ajtóinál, vagy csak a vészkijáratban végződő menekülési ajtókkal kell karbantartás, felülvizsgálat szintjén foglalkoznunk?

 

Mi is a „jó” szerződés?

Az eseti megbízási szerződés kellő garanciát nyújt a feladatok gondos elvégzésére, vagy a hosszabbtávú vállalkozói szerződés a célravezető? Ha az ajtók működőképességének biztosítása a cél, különválasztható-e a felülvizsgálat-karbantartás-javítás szentháromsága? Napi tapasztalat: a felülvizsgálatot megrendelik egy olyan cégtől, aki karbantartásra és javításra már nem képes. Persze ilyenkor a felülvizsgálat megbízhatósága is megkérdőjeleződik, különösen, ha nem csak az ajtókra kell koncentrálni!

 

Karbantartás – Mit és hogyan?

A követelményt az OTSZ meghatározza, ami megítélésem szerint, a menekülési útvonal minden ajtójára vonatkozik. A megoldást a TvMI általános szinten megfogalmazza, de a részletekben nem ad útmutatást. Ugyanakkor a szabványok, a típusokra vonatkozó szabványkövetelményeken alapuló gyártói előírások, üzemeltetési kézikönyvek ismerete nélkül a munka nem végezhető el. Ez felveti a tűzvédelmi szakvizsgázatás tartalmi megújításának és a gyártói oktatás/ellenőrzési útmutató meglétének szükségességét. A karbantartónak a már említett funkcionális megfelelőséget (működőképesség, hatékonyság, zárási sebesség, csukóerő), akár műszeres méréssel is vizsgálnia kell.

 

Mindez vizsgálandó kérdések sorát veti fel!

  • Beltéri ajtók a menekülési útvonalon – mi a teendő?
  • Milyen következményei vannak? (pl.: jelölések, táblák, vészkijáratok előtti tér jelölése, nyitószerkezetek, ipari, kereskedelmi és/vagy garázsajtók, redőnykapuk vagy függönykapuk, vészkijáratok, pánikzárak stb.
  • Automatikus ajtók kérdései /Gépi működtetésű ajtók (toló, forgóajtók)/.
  • Ajtóbehúzók: Ajtó tömege és szárnyszélessége, alkalmazhatósága. Bel- ill. kültéri alkalmazásra és tűzállóságra minősített? Mekkora a csukóerő?
  • Csukássorrend-szabályozók (Tűzjelző jelére, billenő kapcsolóra) mechanikus, elektromechanikus – tűzjelző rendszerbe kötve automatikus működést is lehetővé tesz?
  • Ajtótartó mágnesek: Kézzel is be lehet csukni? Mi a helyzet az épületfelügyeleti rendszerekkel működtetettekkel?
  • Új vezérléses kulcsos megoldások: (kulcsos mikrókapcsoló, rádióhullámos indítás, kódkapcsoló, kapunyitó gombnyomás, stb.)
  • Az ajtók és kapuk mérete a menekülési útvonalakon megfelel az OTSZ követelményeinek.
  • Az összes ajtó és kapu, amelyhez csak egy irányból lehet belépni, mindkét oldalon egyirányú forgalomként van megjelölve.
  • Az ajtók vagy a kapuk kerete miatt nincs beakadás veszély, botlásveszély, a küszöb kevesebb, mint 15 mm. Az elkerülhetetlen magassági különbségeket a lejtők kompenzálják és jelölve vannak.
  • Közlemények, plakátok, hirdetőtáblák és hasonlók nincsenek az ajtók nyílási helyére (felületére) telepítve.
  • Ahol az ajtók és a kapuk nyílószárnyai szélerő vagy a nyomáskülönbségek miatt véletlenszerűen mozoghatnak, ott elmozdulás ellen biztosították őket.
  • Az elektromos meghajtású kapuk vésznyitó-gombjai, legalább 25 cm átmérőjű piros színű, gomba alakú, nyomógombbal és belső világítással rendelkeznek.
  • Minden vészhelyzeti gombot kerekesszék-használók és alacsony emberek is elérhetnek (legfeljebb 120 cm magasságban) és azokat utánvilágító jelzéssel jelölték.
  • A menekülési útvonal ajtói és a tűzgátló ajtók nem zavarják egymást funkcióikban.
  • Az ajtóvezérlők üzemmód-választó kapcsolói az illetéktelen beállítások ellen biztosítva vannak. A kiválasztott üzemmód jól felismerhető.
  • Mindegyik kaput leválaszthatjuk a hálózatról egy többpólusú hálózati leválasztó berendezéssel, amely védve van az illetéktelen vagy véletlen bekapcsolódástól.

Füstmentes lépcsőház előterének 2 ajtója a „szokásos” kitámasztással
(Ellenőrizve: 4 éve, ismeretlen személy által, a cégnevet kitakartuk. Megfelelő a matrica elhelyezése?)

 

Összefoglalva

A kérdéssorral arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy a felülvizsgálat, karbantartás napi feladatai egyre bonyolultabbak, egyre nagyobb, és egyre széleskörűbb szakértelmet, kompetenciát igényelnek. A feladat és felelősségi körök pontos meghatározása, megfogalmazása és megjelenítése a tűzvédelmi szabályozásban segítheti a karbantartók életét, egyben segíthetik a tervezőket a tűzvédelmi célok elérésében.

 

Nagy Katalin tűz- és munkavédelmi szakmérnök, szakmai igazgató
Ludor Kft., Budapest

Vissza

Ezt a hírt eddig 2091 látogató olvasta.