Híreink

Lindab szendvicspanel – minősített homlokzati tűzterjedés

2021. március 25. 07:30

A homlokzati tűz terjedésének vizsgálata szigorúan szabályozott. A PIR szendvics falak esetén többszintes épületnél, ahol egymás felett elhelyezkedő ablakok találhatók, kötelező az MSZ 14800-6:2009 szabvány szerinti homlokzati tűzterjedési vizsgálat elvégzése, és az e-szerint minősített panelek alkalmazása. Az ÉMI vizsgálat LINDAB szendvicspanelek homlokzati tűzterjedés határértékét igazolta.


Hogyan zajlik a vizsgálat?

A szabványos vizsgálat során egy teljes homlokzati falat a mögötte szimulált helyiségekkel együtt tanulmányoznak, mégpedig úgy, hogy a tűz terjedésének vizsgálatához kialakított földszinti helyiségben a tűzhatást 650 kg tömegű, fenyőfa lécekből szabványos előírások szerint összeállított máglya biztosítja. Az így létrehozott jelentős tűzterhelés mintegy másfélszerese annak a tűznek, ami egy átlagos lakószoba kigyulladása esetén várható.

A vizsgálat forgatókönyve szerint 5 perccel a tűz keletkezése után a földszinti helyiség ablakát kinyitják, és az ablakon kicsapó lángok hatását vizsgálják: okoz-e károsodást a homlokzaton, illetve, hogy a fölötte lévő helyiségben az ablakot helyettesítő nyílás mögött a hőmérséklet megemelkedik-e oly mértékben, hogy az veszélyes legyen.

A vizsgálati módszer, mellyel a különböző szigetelések és homlokzati burkolatok tűzterjedését vizsgálják egy olyan szabványosított módszer, ami alapján független minősítő intézet jelen esetben ÉMI bevizsgálta termékünket.

A jelenleg érvényben lévő, hatályos OTSZ megadja a homlokzati tűzterjedési határértéket a különböző falszerkezetekkel szemben, így a B-E tűzvédelmi osztályú külső térelhatároló falszerkezettel szemben is – amibe a LINDAB PIR szendvicspanelek is tartoznak.

Három szintes épületig alkalmazható!

A külső térelhatároló falra vonatkozó homlokzati tűzterjedési határérték követelménye a jogszabályban előírtak szerint, az épület teljes magasságában a vonatkozó műszaki követelmény szerinti vizsgálattal igazoltan, a földszint és legfeljebb 2 további építményszint esetén 15 perc.

 

LINDAB TŰZVÉDELMI MEGFELELŐSÉG IGAZOLÁS

A Lindab PIR LSZW-CH típusú falpanel a vizsgálat során teljesítette, és megkapta a homlokzati tűzterjedés TH=15 perc igazolását. Ezt az ÉMI által kiállított értékelő jegyzőkönyvvel tanúsítjuk.  Ezt az igazolást belefoglaltuk a most elkészült Lindab szendvicspanelek TMI-6/2020-be is, ami tartalmazza a Lindab tető és fal szendvicspanelek tűzállósági határértékét és tűzvédelmi osztályát.

 

Lindab Kft.

2051 Biatorbágy, Állomás u. 1/A.| Hungary
Telefon(06 23) 531 300
http://www.lindab.com/hu

Vissza

Ezt a hírt eddig 1281 látogató olvasta.