Híreink

Construma 2019 – tüzes szemmel

2019. április 05. 11:43

A 38. Construma építőipari szakkiállításon 20 ország 550 kiállítója képviselteti magát 55 ezer négyzetméteren, 5 pavilonban. A Construma első három napja a szakmai látogatóknak, a hétvége pedig a nagyközönségnek szól. Az építkezéshez szükséges anyagok, gépek, eszközök bemutatása mellett gyakorlati bemutatókkal, ingyenes tanácsadással, finanszírozási megoldásokkal találkozhattunk. Köztük számos olyannal, amelynek jelentős tűzvédelmi vetületei vannak.


Két tűzvédelmet érintő konferencia zajlott a kísérőrendezvények között. Az egyik az első napon a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete (TTOE) által szervezett konferencia, ahol Érces Ferenc tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megelőzési és engedélyezési szolgálatának vezetője az Országos Tűzvédelmi Szabályzat módosításáról tartott előadást, kiemelve a tűzbiztonság növelése érdekében tervezett változásokat, illetve azok várható kedvező hatásait.

Csütörtökön zajlott le a XVII. ROCKWOOL Építészeti és Tűzvédelmi Konferencia, ahol döntően az energiahatékonysági követelményekről és azok tűzvédelmi vetületeiről szóltak az előadók, de nagy hangsúlyt kapott a tervező felelősség és az egyes szakági tervezők tűzvédelmi tevékenysége is. Terveink szerint mindkét konferenciára visszatérünk.

A kiállításon is érzékelhető volt, hogy az elmúlt években hasított az építőipar: 2016–2018 között az iparág teljesítménye összesen 56%-kal emelkedett, és az építőipar GDP-arányos kibocsátása 2018-ban 9,9%-os volt. A kiállítás hivatalos megnyitója során átadták a Construma díjakat, amely elismerésben 8 termék részesült. A legnagyobb érdeklődést a Bramac Kft. (A pavilon, 308A) SILVER PRIMER® Speed VARNISH SBS Fényvédő bevonata körül tapasztaltunk.

A szakmai tárlatvezetések öt témája egyben a tűzvédelmi szempontból érdekes újdonságokat is lefedte. Ezek:

  • Nyílászárók, árnyékolók – Szépség és funkció + menekülési lehetőségek
  • Tetők és tetőterek – A tető, mint rendszer + ezek hőszigetelési, tűzvédelmi vetületei
  • Falak és szigetelések + tűzállóság, tűzterjedés
  • A megújuló energiáról a 2021-től érvényes elvárások fényében + tetőre, hogyan, mit? a napelemes energiafelhasználás innovatív megoldásai
  • Egy gépészeti terület, amelynek jelentősége évről évre nő: a légtechnika + hő-és füstelvezetés, füst és tűzterjedés

Mindehhez az okosotthonok és az energiatakarékos megoldások számos változatával.

A katasztrófavédelem standján az otthonok biztonságára és a lakástüzek megelőzésére, a szén-monoxid-érzékelő és -riasztó berendezések szerepére, a füstérzékelők hasznosságára hívták fel a figyelmet.

A részletekre terveink szerint visszatérünk.

 
 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1063 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: