Híreink

Viharjelzés – európai kuriózum a Balatonon

2019. április 03. 07:03

Egy különleges viharjelző szezonnyitó zajlott április elsején Siófokon, ahol a rendszer indításán túl kiemelt fejlesztésekről is beszámoltak. A mintegy 1 milliárd forint összköltségű projekt egyik fő fókuszpontja a vízbiztonságban kulcsszerepet játszó viharjelző rendszer fejlesztése volt. Ennek leglátványosabb eleme a Balaton közepére kihelyezett három viharjező és egyben meteorológiai adatokat gyűjtő és továbbító állomás bemutatása lett.


Április elsején hivatalosan is megkezdődött a viharjelző szezon. Ebből az alkalomból a KEHOP-1.6.0-15-2017-00025 azonosítószámú projekt eredményeinek bemutatására szerveztek rendezvényt Siófokon 2019. április elsején. Az ún. „Balaton-projekt” többek között a balatoni viharjelző rendszer fejlesztésére is fókuszál.

Miután a BM OKF Magyarország legnagyobb és turisztikai szempontból kiemelt fontosságú tavain minden év április 1-je és október 31-e között viharjelző rendszert üzemeltet, a Balatonon nagyot léptek előre.

A jelenlegi rendszer részét képezi 31 stabil parti viharjelző állomás, továbbá 15 mobil jelzőkészülék strandokon, 60 db URH rádió, amely az online viharjelzést szolgálja.

A viharjelző rendszer fejlődésének történetében a Balaton-projekt igazi mérföldkő. A fejlesztés három fő irányban zajlott.

 

1. Működő rendszerek felújítása

A balatoni viharjelző rendszer technológiai megújításával, a hagyományos villanócsöves lámpákat LED-es fényforrásokra cserélik. Az év végére minden Balaton-parti állomás korszerű, takarékos LED-es fényjelzéssel lesz ellátva. Ezek az intelligens lámpák a környezetük fényviszonyaihoz igazítják fényerejküket, ezáltal jobb láthatóságot biztosítanak és hatékony, környezetbarát üzemeltetést tesznek lehetővé.

 

2. Új állomások

A láthatóság, észlelhetőség javítása érdekében

  • Balatonederics,
  • Keszthelyi-öböl,
  • Balatonszárszó,
  • Balatonszepezd és a
  • a Tihanyi Bahart Kikötő térsége kap új viharjelző állomást a projekt keretében.

 

3. Vízre telepített jelzőlámpák

Európában egyedülálló módon – elkészült három vízre telepített viharjelző okoslámpa, amelyek még inkább tökéletesítik a láthatóságot. A lámpákat a Siófok, Szigliget és Keszthely előtti vízfelületen, 4 méterrel a vízfelszín fölött, helyezték el.  

Vissza

Ezt a hírt eddig 1106 látogató olvasta.