Híreink

Képzéstörténeti kiállítás a KOK-on – amit látni kell

2018. július 30. 08:42

A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ fennállásának 70. évfordulója alkalmából új Képzéstörténeti Gyűjteménnyel gyarapodott az intézmény, ahol közel 150 év szakmai képzését tekinthetik át a látogatók. A kiállítás az intézmény múltjához méltó reprezentatív térben került kialakításra a kor színvonalának megfelelő múzeumtechnikai eszközök felhasználásával. Képzéstörténet és az azt meghatározó legendás oktatók a tablókon.


Kezdetek – 1873 

A magyar önkéntes tűzoltóságok létrejöttével megfogalmazódott az igény a tűzoltók kiképzésének megszervezésére. Kezdetben a kevés külföldi tapasztalatokkal rendelkező tisztek végezték a felkészítést. Gróf Széchenyi Ödön a fővárosi tűzoltóság főparancsnoka 1864-ben megjelentetett „A tűzoltás körül tett általános tapasztalatok” című művével megteremtette a képzés alapjait. A képzés fontosságát szem előtt tartva Krause Waldemart-t hívták meg Lipcséből tűzfelügyelőnek. A budapesti tűzoltók 1873-tól gyakorló mesterek kiküldésével vettek részt a vidéken alakuló testületek szakmai felkészítésében. 1883-ban a Budapesti Önkéntes Tűzoltó Testület őrparancsnoki tanfolyamot rendezett, 1884-ben már önkéntes tűzoltótiszti tanfolyamot szerveztek. 1890-ben országos tűzoltó szaktanfolyamot indítottak. A vizsga eredményétől függően tiszti vagy altiszti bizonyítványt kaptak a résztvevők. 

1903-tól a Magyar Országos Tűzoltó Szövetség vette át a tanfolyamok rendezését. 1905-től szigorított szabályzat szerint folyt a képzés, tiszti minősítés csak külön tiszti vizsga letételével volt lehetséges.

1912-től a tanfolyamokat szétválasztották önkéntes és hivatásos tiszti képzésre.

 

Kötelező képzés 

A 254.300/1928 BM számú rendelet, Országos Tűzoltótisztképző Tanfolyamra és a kerületi tűzoltótanfolyamok indítását rendelte el, melynek elvégzése kötelező volt a hivatásos tűzoltóparancsnokok és tisztek számára. Az önkéntes és gyári tűzoltóságok parancsnokait és tisztjeit kerületi tűzoltó tanfolyamok elvégzésére kötelezték.

A háborús felkészülés jegyében született tűzvédelmi törvény komoly felszerelési, képzési és létszámkövetelményeket támasztott a tűzoltóság felé. A lakosság légoltalmi képzésének feladata is a tűzoltóság hatáskörébe került.

A korábbi tanfolyami formák megemelt létszámmal tovább működtek, ugyanakkor elindult a járási tűzrendészeti felügyelői tanfolyam, városi-, vármegyei tisztviselőket képeztek tűzrendészeti felügyelőnek. 
A törvényhatósági tűzoltó tanfolyamok a tűzoltósági altisztek szakismereteinek bővítésére születtek megyei szervezésben. 

1940-ben kezdődött a légoltalmi tisztek képzése, a légoltalmi szakszolgálatosok tömeges kiképzése akkor már zajlott.

1944-végén a háborús események hatására a különböző tanfolyami képzések megszűntek.

 

Újrakezdés – 1948 

A II. világháború után az Ideiglenes Nemzeti Kormány 10.280/1945. számú rendeletében átalakította a képzési rendszert, előírta a tűzoltótisztek számára a felsőfokú tűzoltótanfolyam elvégzését. 1948-ban az állami tűzoltóság létrejöttével a 460.291/1948 BM számú rendelet alapján az oktatás központosított átszervezése megkezdődött. Budapesten, Makón, és Nagykanizsán újoncképző tanosztályokat hoztak létre. Budapesten 100 fővel tisztképző tanfolyam indult a Tas vezér utcában. Ezt tekinthetjük a mai Katasztrófavédelmi Oktatási Központ jogelődjének.

1951-től a tisztképzés tanfolyami formából iskolai formává változott. 1952-ben az intézmény felvette a Petőfi Tűzoltó Iskola nevet és 1952-ben a Kismotor- és Gépgyár dolgozói csapatzászlót adományoztak számára. A tisztképzős hallgatók az elméleti és gyakorlati képzés mellett a mindennapos kárelhárítási munkában is részt vettek.

Az intézmény 1959-től a Petőfi Tisztképző Iskola nevet kapta, 1963-tól az egységesített belügyminisztériumi képzésnek megfelelően a BM Akadémia Tűzoltó Tagozata.1971-től ismét önálló tanintézmény, BM Tűzoltó Tisztképző Iskola. 1980-ban új csapatzászlót adományozott számára a Kismotor- és Gépgyár. Ebben az évben alakult át BM Tűzoltó Kiképző Központtá és került az intézményhez a Laktanya utcai objektum.  A képzési profil tovább bővült, egymásra épülő oktatási rendszer jött létre a tiszthelyettes képzéstől a felsőfokú oktatásig. Eközben folyt a Laktanya utcai objektum folyamatos korszerűsítése.
A rendszerváltást követően 1992-ben jött létre a Tűzvédelmi Oktató és Kiképző Intézet. 1993-tól 1992-ig a BM Tűz- és Polgári védelmi Intézet keretében polgári védelmi képzést is folytatott. 1996-ban a szétválást követően jött létre a TOP Tűzvédelmi Kiképző Intézet. 1998-tól, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megalakulásától az intézmény Katasztrófavédelmi Oktatási Központ néven végzi feladatait. Ebben az évben az állami tűzoltó tisztképzés elindításának 50. évfordulója alkalmából új csapatzászlót kapott az intézmény.

2012-ben az egységes katasztrófavédelmi szervezet létrejöttével átalakult a szakemberkézés, bevezetésre került a moduláris rendvédelmi oktatási rendszer.

Ez a nagy ívű fejlődés tekinthető át a kiállítás jobb oldali részén, korabeli képekkel illusztrált tablók segítségével.

 

Tisztelgés az oktatók előtt 

A kiállítás készítői fontosnak tartották a történelmi események megörökítése mellett az azokat formáló emberek bemutatását is, ezért külön tablón kerültek megörökítésre az intézményben legalább húsz évet eltöltő munkatársaknak, fényképük bemutatásával tisztelegnek az intézmény parancsnokai, igazgatói előtt. A tárlat másik része ismerteti az Oktatási Központ életét, bemutatja a szakcsoportok munkáját, valamint a Zenekar a Múzeum és a Kutatóintézet tevékenységét. A műves üvegablakok mögött megbúvó ékszerdoboz méltán állít emléket az Oktatási Központ 70 éves történelmének. 

A kiállítást a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma készítette Réti Rezső tervei alapján, a BM OKF GEK és a Betűgyár Kft. kivitelezésében. 

Dr. Berki Imre múzeumigazgató
Fotó: Neumann György tű. alezredes, KOK

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1556 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: