Híreink

Dräger X-am® 8000 – az innovatív gázdetektor

2018. július 24. 16:38

A Dräger mérnökei a műszer tervezésekor a könnyű működtetés és a hatékony mérés követelményeit emelték figyelmük központjába, amit a felhasználók igényein teszteltek. Az eredmény az iparági követelményeket messze kielégítő, egyszerűen és könnyen végezhető felderítés, szivárgáskeresés vagy veszélyes környezetbe lépés előtti mérés.


Új dimenziók

  • Az X-am® 8000 ATEX ZONA 0 térben használható minden szenzorkonfigurációban, amellett hogy megmaradt az IP 67 védelme, azaz 1m vízben akár 30 perc után is üzemképes.
  • A rákkeltő anyagok egészségügyi határértéke folyamatosan csökken világszerte, ezért a rákkeltő anyagok detektálása, mint a benzol vagy az 1,3 butadién mindig nagy kihívást jelent, az X-am®  8000 új PID LC szenzorával már 0,025 ppm = 25 ppb már detektálható válik.

Felderítés, zárt térbe beszállás

Karbantartási és ellenőrzési munkák számos iparágban – beleértve az olaj és gázipart, vegyipart, közműszolgáltatókat – tipikusan zárt térbe való beszállással járnak. Az itt végrehajtandó tipikus feladatok: tisztítás, javítás, ellenőrzés, tűzveszélyes munka, telepítés vagy bontás.

A zárttérbe való beszállás rendkívül szabályozott feladat. A cégek beszállási engedélyezési rendszert alkalmaznak, amelynek során a légteret vizsgálni szükséges. (Ex/OX/TOX jelenlét.) A tűzoltói bevetéseknél a veszélyes anyagok széles skálájának felderítésére kell felkészülni.

Az új applikáció (CSE Connect Mobile Solution APP) segítségével a felderítés vagy a zárt térbe történő beszállás előtti mérés eredménye az Az X-am® 8000 –ről egy érintésre a világhálón keresztül – természetesen titkosítva – a hírközpontba juttatható (a bevetésvezető távolról is tud utasítást adni milyen gázokat/gőzöket kell detektálni) vagy az engedély kiadónál lehet. Ebben az esetben is távolról nyugtázhatjuk, jóváhagyhatjuk a tevékenységet és egyben elektronikusan dokumentáljuk az eseményt.

Akár 7 különböző gáz detektálása lehetséges az alábbi szenzor választékból:

  • két – kis és nagy koncentráció – féle fotóionizációs (PID LC vagy PID HC)
  • 3 féle Infravörös Ex és/vagy CO2 (IR Ex, IR CO2 vagy IR EX/CO2)
  • katalitikus éghető gáz/gőz (CAT Ex) és
  • 30 féle elektrokémiai szenzor (EC)

A belső integrált pumpával, akár 45 méter távolságból is mérni tudunk, de adott esetben diffúziós módban is használhatjuk az X-am®  8000-t. Lehetőséget ad, akár 24 óra üzemidőre, ugyanis a Cat ex és 3 EC szenzoron keresztül folyamatos működést kapunk.

Adattároló kapacitása 210 óra, ha minden másodpercben tárolásra kerül mind a 7 szenzor által mért érték. Mindehhez teljesítményhez az 550 g tömegű műszer a beépített pumpával és akár 7 szenzorral igazán ergonomikus kezelést biztosít.

 


Egyszerű kezelés – távkapcsolat

 

A készülékek MSZ EN 60079-29-2 szabvány szerinti üzemeltetését a már ismert X-dock tesztállomás támogatja (napi teszt –bumptest vagy akár az időszakos beszabályozás, kalibrálást is).

Adorján Attila, mérnök
Dräger Safety Hungária Kft.
Tel +36 (06) 1 452 2020
Mobil + 36 (06) 30 996 8604
E-mail: attila.adorjan@draeger.com

 

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1561 látogató olvasta.