Híreink

Tűzvédelmi szakértők továbbképzése Balatonföldváron

2017. október 17. 08:36

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2017. október 16-án a tűzoltó készülék tűzvédelmi szakterületnek, tűzvédelmi szakértői továbbképzést tartott. A továbbképzésen a tűzvédelmi műszaki irányelvekről, a jogszabályi előírások változásairól, a piacfelügyeleti eljárások tapasztalatairól, továbbá szakmai gyakorlati tapasztalatokról kaphattak tájékoztatást a szakemberek.


Dr. Horváth Jenő tű. ezredes, az Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség Tűzvédelmi és Kéményseprő-Ipari Szabályozási Főosztály vezetője megnyitójában ismertette fontosabb változásokat, s kiemelte ezek követésének szükségességét. Fontosnak ítélte a szakértők ez irányú naprakészségét. A szakmát érintő jogszabályváltozásokat folyamatosan nyomon követést.

Erre rögtön az első előadó Pálinkás Csilla tű. százados adott jó példát, a tűzvédelmi szakértői rendelet módosításával kapcsolatos változások tételes és a feladatokat magyarázó példákkal bemutató előadásában. Kitért a szakértői vizsgára, a vizsga rendjére, a szakértői tevékenység nyilvántartására, ellenőrzésére.

Ezt követően Badonszki Csaba tű. alezredes a tűzvédelmi műszaki irányelvek módosításairól tartott előadást. Kitért

  • a villamos berendezések, villámvédelmi és elektrosztatikus feltöltődés elleni TVMI,
  • a felülvizsgálat és karbantartás TVMI (pld.: tűzoltó vízforrások, tűzgátló lezárások, stb.),
  • a tűzterjedés elleni védelem TVMI, és
  • a számítógépes tűz- és füstterjedési, valamint menekülési szimuláció TVMI módosításaira, illetve a módosítások okait is felvillantotta.

A Budapest Főváros Kormányhivatala Metrológiai és Műszaki Felügyeleti Főosztály, Piacfelügyeleti Osztály referense, Jósvai Zoltán, a tűzoltó készülékek, mint nyomástartó berendezések piacfelügyeleti eljárásainak tapasztalatairól tájékoztatta a jelenlévőket. Előadásában részletesen kitért az utóbbi évek két jelentős tűzoltó készüléket érintő piacfelügyeleti eljárására, amelyben néhány ponton új megvilágításba helyezte az eseményeket.

A Katasztrófavédelmi Kutatóintézet intézetvezetője, Szabó Attila tű. alezredes mielőtt rátért volna előadása témájára, reflektált Jósfai Zoltánnak a két tűzoltó készülékes üggyel kapcsolatban bemutatott vizsgálati anyagaira. Azt követően a Katasztrófavédelmi Kutatóintézet működését mutatta be, továbbá a tűzoltó készülékekre vonatkozó aktuálisan felmerülő kérdésekre adott válaszokat.

A Katasztrófavédelmi Kutatóintézet tanúsítási gyakorlatáról, a tűzoltó készülékek tanúsításával, vizsgálatával kapcsolatos tapasztalatokról Krizsán Attila tű. százados tartott előadást.

A Hatósági Főigazgató-Helyettesi Szervezet Megelőzési és Engedélyezési Szolgálat Tűzmegelőzési Főosztály részéről Szabados László tű. alezredes a tűzoltókészülékek karbantartásával, felülvizsgálatával kapcsolatos tűzvédelmi műszaki irányelvről tartott részletes beszámolót.

Barta-Vámos László tű. őrnagy a tűzoltókészülékek, mint tűzoltó-technikai termékek piacfelügyeleti eljárásainak tapasztalatairól beszélt.

A TSZVSZ Magyar Tűzoltó Szövetség részéről Seres Attila alelnök a tűzoltó készülékek karbantartásának, felülvizsgálatának gyakorlati tapasztalataival kapcsolatos ismereteket osztotta meg a hallgatósággal.

A továbbképzés végén kötetlen konzultációra volt lehetőség.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1526 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: