Híreink

Életmentés kíméletes zárnyitással – bevetéselemzés

2022. január 12. 07:30

Baranya megyében a beavatkozási statisztika szerint megduplázódott az életmentések száma. A megváltozott feltétekre reagálva döntöttek a kíméletesebb ajtónyitási módok alkalmazása mellett. A zárnyitó koffer eszközeinek használatáról számol be szerzőnk.


Adatelemzés – problémafeltárás

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság folyamatosan vizsgálja a beavatkozásokkal kapcsolatos statisztikai adatokat. Ezek alapján döntjük el, milyen fejlesztésekre, illetve képzésekre van szükség a tűzoltók hatékonyabb és gördülékenyebb munkavégzéséhez. Az elmúlt évek statisztikai adatait tekintve kiderült, hogy a műszaki mentések során az életmentések száma folyamatosan emelkedő tendenciát mutat.

            
A műszaki mentések 2020-ban


Az életmentések száma 2015-2020 között

Ahogyan az ábrán is látható, az életmentések száma az utóbbi négy évben megduplázódott Baranya megyében. Az életmentések a korábbi években jellemzően nagyobb városokban, elsősorban Pécsett adtak feladatot a tűzoltóknak, ám manapság a kisebb településeken is megjelentek az ilyen jellegű beavatkozások.

A helyszíneket figyelembe véve észrevehetjük, hogy jellemzően társasházakban, többemeletes épületekben kell beavatkozni, ott kell segítséget nyújtani a bajban lévő személyek számára. Az ilyen jellegű épületek esetében az életmentést megnehezíti, hogy az utóbbi időben a biztonsági ajtók egyre inkább elterjedtek. Azt is láthatjuk, hogy az érintett lakás magasból mentővel nem minden esetben közelíthető meg.

 

Cél – kisebb károkozás, nagyobb biztonság

A műszaki mentések alkalmával fontos, hogy az minél magasabb szakmai színvonalon, minél kisebb anyagi károkozással történjen. Emellett persze az is cél, hogy a beavatkozó tűzoltók a lehető legnagyobb biztonságban végezhessék a munkájukat, ne kelljen például egy tízemeletesről kötéllel leereszkedni a mentéshez.

 

Zárnyitó koffer minden tűzoltóságon

Az igazgatóság ezért egy támogató partneren keresztül 2019-ben és 2020-ban öt zárnyitó koffert szerzett be, a hozzá való csavarbehajtóval. Így Baranya megyében már minden hivatásos tűzoltóságon található zárnyitó koffer. A bennük található eszközök segítségével különféle nyílászáró-nyitási módszerek hajthatók végre.

A kofferben lévő eszközök alkalmasak fúrásra, maghúzásra és kézi finomnyitásra.

Az eszközök beszerzését követően a forgalmazó cég két alkalommal képzést tartott az eszközök használatáról. Ennek a képzésnek köszönhetően az állomány megismerte azok alkalmazásának lehetőségeit, a különböző zárnyitási-, ajtó- és ablaknyitási módszereket.

A felszerelések kiadását követően az állomány hamar éles esetekben is bevetette az eszközöket. A mindennapokban jelentkező életmentések során az eszközök hamar közkedveltté váltak, használatukkal a beavatkozások gyorsabbak és biztonságosabbak lettek.

Annak érdekében, hogy a tűzoltók megfelelő gyakorlati ismeretekkel rendelkezzenek, képzésük részeként a zárnyitó koffer használatával kapcsolatos gyakorlati ismereteket is elsajátítják. Meghatározott időközönként, gyakorlati képzés keretében ismétlik a különböző nyitási módszereket, hogy egy esetleges éles helyzet alkalmával zavartalanul történhessen az életmentés.

Szűcs István Tibor tű. alez., tűzoltósági főfelügyelő
Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

(Megjelent a Védelem 2021/6. számában)

Vissza

Ezt a hírt eddig 1311 látogató olvasta.