Híreink

Dinamikus jelzések a tűzvédelemben is – új szabvány

2021. december 29. 07:48

A meghatározott helyeket és irányokat jelző információk közlésére már régóta használnak statikus jelzéseket, esetünkben a menekülési útvonalakon. A térben és időben változó, az adott állapotnak, például a tűzeset keletkezésének, terjedésének megfelelő és a biztonságot szem előtt tartó dinamikus jelzések fejlesztésével az utóbbi időben kezdtek el foglalkozni.


A változó helyzetekben, például autópályákon, szabadtéren, épületekben és gyárakban használt dinamikus jelzések lényegesek az azonnali, friss és releváns információk közvetítéséhez. Ahhoz, hogy hatékonyak legyenek, jól láthatónak, biztonságosnak és mindenki számára hozzáférhetőnek kell lenniük.

A statikus jelzésekkel az MSZ EN ISO 7010:2020 Grafikus szimbólumok. Biztonsági színek és biztonsági jelzések. Regisztrált biztonsági jelzések szabvány foglalkozik.

Eddig nem volt olyan nemzetközi szabvány, amely leírta volna az eszközgyártók és a tartalomkészítők számára fontos ergonómiai követelményeket.

Erre válasz az ISO 23456-1 Dynamic signs in physical environments. Part 1: General requirements (Dinamikus jelzések fizikai környezetben. 1. rész: Általános követelmények) szabvány.

A szabvány követelmények

  • a dinamikus jelzések helyes ergonómiájára vonatkozóan, beleértve
  • a láthatóságot,
  • a vizuális képbiztonságot és
  • a hozzáférhetőséget.

Figyelembe veszi a jelzés környezetének változó jellegét, például

  • a megvilágítást és
  • az emberek sűrűségét.

Ez az eszközgyártók és a tartalomkészítők számára egyaránt hasznos útmutató a jelzések technológiai fejlesztéséhez biztosít platformot. 

Forrás: MSZT 2021

Vissza

Ezt a hírt eddig 1224 látogató olvasta.