Híreink

FireBull: bivalyerő a tűz ellen

2021. május 14. 07:52

A Magirus rendületlenül hisz a turbóreaktív oltásban, ami ebben a továbbfejlesztett változatában rendkívüli teljesítményekre képes. Olyan lánctalpas járművet építettek, amely a szinte járhatatlan lápokon, mocsaras terepen is bevethető – különleges megoldás a vegetációtűz-oltásban.


Ahogyan tavaly már beszámoltunk róla, a Magirus az AirCore oltóberendezést több változatban is igyekszik bevetni; cikkünkben röviden említettük a legkülönlegesebbet, a lánctalpas verziót is. Ezt járjuk most körül.

 

Lassú, de mindenhová elér

A sorozatgyártásra kész tűzoltó jármű a piacvezető lánctalpasjármű-gyártó, a Kässbohrer Geländefahrzeug AG "PowerBully" márkájú alvázára épült. Alacsony talajnyomású – 0,3 kg/cm², kb. harmincadrésze egy 6x6-os gépjárműének –, 1400 mm mélyedési mélységű jármű nagy teherbírásának köszönhetően akár lápokon vagy mocsaras területeken is használható. 231 kW (310 LE) motorteljesítményével 10 km/órás sebesség mellett képes 30 ezer kg össztömeget szállítani (melyből 26 tonna a felszerelés, felépítmény és egyedi konfigurációs elemek súlya) 31° (60 %)-os emelkedőn, 21° (40 %)-os dőlésszög mellett. 

 

Nagy teljesítmény, biztonsággal

Az AluFire felépítmény sokoldalú térkialakítást tesz lehetővé. Mögötte 9 ezer liter víz, 1000 liter habképzőanyag van. Szivattyúteljesítménye 3000 l/p 10 bar nyomáson. Az oltásban természetesen főszerephez jut az AirCore MFT35-H; az oltás Pump & Roll üzemmódban is használható, vagyis menet közben is képes vízleadásra. A kezelők védelméről a járműre szerelt vízfúvókákon kívül a hővédett alváz is gondoskodik.


 

A turbina

Maga a turbina rendkívül rugalmasan alkalmazható: a 360 fokban forgatható talapzaton elhelyezett oltóberendezés -19 és +43 fok között dönthető, vízköd-üzemmódban akár 1500 l/p teljesítményen működtethető 60 méterig, míg a legnagyobb vízátfolyási teljesítménye 16 bar nyomáson 3500 l/p, 80 méterig. A levegőszállítás fokozatmentesen állítható 60-105 ezer köbméter/óra értékek között.

Powerbully - Magirus FIREBULL from Telemet on Vimeo.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1088 látogató olvasta.