Híreink

Felkészülés a klímaváltozásra Kőröshegyen – szerb-magyar együttműködés

2021. május 11. 08:55

Szerb és boszniai szerb tűzoltók közösen készültek fel a klímaváltozással kapcsolatos kockázatokra magyar önkéntes és hivatásos tűzoltók segítségével. A PREP-R projekt „Képzők képzése” rendezvényre 2021. május 7-9. között került sor Kőröshegyen, a Budapesti Tűzoltó Szövetség Ifjúsági és Kiképző Központjában.


A PREP-R Felkészülés a klímaváltozás hatásaival kapcsolatos kockázatokra a Nyugat-balkáni régióban elnevezésű projekt fő fókusza a Nyugat-Balkáni terület klímaadaptációs tevékenységeinek elősegítésére irányul. A pályázat megvalósítását távoktatási platform fejlesztési profillal rendelkező cég, a SkillDict Szolgáltató Zrt. a Budapesti Tűzoltó Szövetséggel együttműködésben koordinálja azzal a céllal, hogy fenntartható képzési rendszer bevezetésében segítse a szerb és boszniai szerb tűzoltó szervezeteket. A PREP-R projekt előkészítésében és megvalósításában kiemelt szerepet játszik a Duna Régió Stratégia Környezeti Kockázatok Prioritási Területe, amely támogató levéllel is hozzájárult a pályázat elnyeréséhez.

A projekt keretein belül beszerzett két, oktatóeszközökkel felszerelt utánfutó felszereléseinek helyes használatáról szólt a képzés. A Budapesti Tűzoltó Szövetségnek, és tagszervezetének, a MAGOR Katasztrófa-elhárításban Résztvevők Támogatásáért Egyesületnek az öt trénere a legfontosabb tudnivalókat adta át a tűzoltóknak. A helyszíni képzést megelőzően – a projekt keretein belül – készült e-learning tananyag elsajátítása volt a cél. Az elméleti jellegű távoktatásra építve a résztvevők megismerhették a gyakorlatban is az árvíz esetén szükséges homokzsákolás, eszközhasználat és kárhelyszíni elsősegélynyújtás alapjait. A kiképzett tűzoltók tanulhattak arról is, hogy hogyan lehet átadni a megszerzett tudást saját csapatuknak hazatérésük után.

A résztvevők a három nap alatt arra is lehetőséget kaptak, hogy meglátogassák a BM HEROS Zrt. Kaposvári összeszerelő üzemét. A cég többek között tűzoltó gépjárművek gyártásával is foglalkozik, így a látogatás különösen érdekes volt a kollégák részére.

A háromnapos képzés zárásán a hazai képviselők mellett a Boszniai Szerb Köztársaság polgári védelmi igazgatója, Milan Novitović, a Szerbiai Tűzoltó Szövetség főparancsnoka, Zvonko Rakić, valamint a Vajdasági Tűzoltó Szövetség elnöke, Siniša Šavija, vett részt.

A KKM Duna Régió Stratégia nemzeti koordinátora, Oroszi Viktor elmondta, hogy mind a Duna Régió Stratégia, mind Magyarország számára is kiemelt fontosságú a Nyugat-Balkáni országokkal való együttműködés. Vitéz Gyöngyvér, a SkillDict ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy az e-learning tananyag, a képzők képzése és az oktató utánfutók nagyon jól kiegészítik egymást, így lehetőséget biztosítanak a fenntartható képzés megvalósítására.

Ezután átadták a felszerelt utánfutókat használatra a szerb és boszniai-szerb tűzoltóknak.

Kelemen Zsolt, a Budapesti Tűzoltó Szövetség elnöke, a Magyar Tűzoltó Szövetség alelnöke a beszédében a kölcsönös segítségnyújtásra hívta fel a figyelmet, majd lezárta a Képzők képzése rendezvényt.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1333 látogató olvasta.