Híreink

EU szolidaritás a katasztrófák elhárításában

2021. május 05. 08:17

Mi a véleménye az uniós polgároknak az EU polgári védelmi mechanizmusáról? Erről készített felmérést az Európai Bizottság 27 tagállamban 2020 végén. Hogyan célszerű a jövőben reagálni a katasztrófákra és válságokra? A felmérés fő megállapításait tesszük közzé.


A felmérés eredményei alapján a polgárok egyértelműen támogatják az EU szerepvállalását a válságkezelésben. Ezzel kapcsolatban az európaiak 84%-a egyetért abban, hogy a jövőbeni katasztrófákra és válságokra való hatékonyabb reagálás érdekében fokozni kell az összehangolt uniós fellépést. 

Tíz európaiból több mint 8 egyetért abban, hogy országuknak segítséget kell nyújtania, ha egy másik EU országban olyan katasztrófa keletkezik, amely túl nagy ahhoz, hogy önállóan felszámolja. 

Az egyetértés mértéke országonként


„Az EU-s szinten összehangolt segítségnyújtásnak köszönhetően az országom hatékonyabban küzdött a koronavírussal” – pirossal az egyes országokra lebontott „egyáltalán nem értek egyet” vélemények, zölddel a „teljes mértékben egyetértek” vélemények aránya. Magyarországon ez utóbbi véleményt a megkérdezettek 71%-a osztotta.

 

Új jogszabály

A jövőbeli kihívásokra való jobb reagálás biztosítása érdekében 2021 áprilisában az uniós polgári védelemre vonatkozó új jogszabály gyorsabb és hatékonyabb európai szolidaritási műveleteket fog lehetővé tenni. Ez a jogszabály további kapacitásokat biztosít az EU-nak az új európai és világkockázatokra való reagáláshoz.

 

Forrás: Eurobarometer

Vissza

Ezt a hírt eddig 975 látogató olvasta.